Atnaujintas 2003 m. gruodžio 24 d.
Nr.98
(1202)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Senatvėje jaučiasi vieniši

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Stasys Saldūnas (kairėje) ir jo brolis
Petras palinkę prie šaškių lentos

Važiuojant pro Jonavos rajono Bukonių gyvenvietę akį patraukia didžiulis, dailus pastatas, kuriame įsikūręs Slaugos ir palaikomojo gydymo skyrius bei ambulatorija. Kaip pasakoja Pirminės sveikatos priežiūros centro vyr. gydytoja Teresė Žižienė, jai, dirbant Kauno kardiologijos institute ir vadovaujant vienam iš skyrių, teko rašyti mokslinį darbą tema „ Pagalbos organizavimas kaimo gyventojams“. Tuo metu, bendradarbiaujant su Suomijos sveikatos centrais, buvo pasirinktas toks modelis, kuris buvo Suomijoje. 1992 metais Bukonyse buvo įsteigtas Pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC), tai buvo: ambulatorinė pagalba, skubi išvažiuojamoji pagalba visą parą ir šešių lovų senelių namai. Vyr. gydytoja T.Žižienė, kuri 2003 metais tituluota europietiškiausiu Jonavos krašto žmogumi, teigia, jog, Bukonyse įkurdami tokią pagalbą, jie buvo pirmieji Lietuvoje.

Stengiamasi ieškoti naujų sprendimų

Šiuo naujai įsteigtu centru naudojosi visa Bukonių seniūnija, kurioje tuo metu gyveno per du tūkstančius gyventojų. Senelių namuose gyvenančius žmones noriai šefavo nevyriausybinės organizacijos nariai, kurie juos nuveždavo į bažnyčią, o po šv. Mišių lankydavo kaimynai, pažįstami, bičiuliai.

Pasak vyr. gydytojos T.Žižienės, tuo metu, kai Jonavoje įkūrė senelių namus, į juos buvo išvežti ir Bukonių seneliai. Vėliau buvo panaikintos ir greitosios pagalbos paslaugos.

„2001 metais, kai galutinai buvo atskirtas pirmasis ir antrasis sveikatos priežiūros lygis, mums perdavė ir Jonavos ligoninės slaugos ir palaikomojo gydymo skyrių. Tas skyrius buvo labai apleistas, kai jį atskyrė nuo ligoninės, stigo šiam skyriui įrengtų patalpų: priėmimo kambario, patalpos mirusiesiems. Šią problemą padėjo išspręsti rėmėjai iš Olandijos. Jie suteikė 100 tūkstančių litų beprocentę paskolą Jonavos savivaldybei, kurią turės išmokėti per dešimt metų. 2002–aisiais atliktas remontas, o skola pradėta mokėti tik šiais metais. Olandai dar skyrė 147 tūkstančių litų dovaną. Tad skyrius suremontuotas gražiai ir šiuolaikiškai“, – pasakojo vyr. gydytoja.

Ligoniai kartais paliekami kaip daiktai

Bukonių ambulatorija šiuolaikiškai suremontuota, joje įrengta moderni technika. Vyr. gydytoja džiaugiasi, jog sėkmingai parašę projektą lėšų gavo iš Pasaulio banko.

T.Žižienė paminėjo, jog seni žmonės, kuriems ypač reikalinga medikų priežiūra, nėra laukiami namuose. Šiuo metu yra padidėjęs sergamumas demencija (kai ligoniai nesiorientuoja aplinkoje, nepažįsta savo artimųjų). Laikant tokį ligonį namuose, jam reikalinga kito žmogaus ar namiškių priežiūra. Todėl norinčiųjų patekti į šį skyrių yra daug.

Čia dirbančiam personalui reikalinga nepaprasta kantrybė, kiekvienam reikia atidos, paguodos. Kad ligoniai sustiprėtų, jiems skiriami masažai, mankšta, išrašomi reikalingi vaistai. Reikalui esant, padeda ir socialinis darbuotojas.

Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje yra atskiros palatos silpniems ligoniams. Visada sudaromos sąlygos artimiesiems pabūti šalia. Tačiau, pasak vyr. gydytojos, ne visi noriai tuo naudojasi. Ji teigia, jog darbo praktikoje pasitaiko ypač liūdnų situacijų, kai senas žmogus, visą savo gyvenimą atidavęs vaikams, atvežamas čia ir paliekamas kaip daiktas.

Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje yra įrengtas mirusiojo kambarys, laidojimo paslaugas suteikia firmos. Šiam skyriui reikalingas liftas ir remontas.

Buvęs mokytojas – dažnas svečias

Kaip teigia vietiniai gyventojai, Bukonių slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje dažnas svečias Stasys Saldūnas. Šis buvęs Bukonių aštuonmetės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytojas čia gydosi ne vieną mėnesį, tačiau savo mylimos žmonos, artimųjų nesulaukia. Dažnai lankosi brolis Petras iš Ukmergės. Susitikę broliai sulošia šachmatų ar šaškių partiją, pasikalba.

Vartant knygelę „Jonavos krašto žmonės“ randi ir S.Saldūno pavardę. Čia rašoma, jog Stasys – kandidatas į sporto meistrus, poetas, įvairių laikraščių neetatinis korespondentas, Bukonių kultūros namų saviveiklininkas.
Bukonių gyventojai pasakoja, jog, mirus žmonai, Stasys nepanoro būti našta savo vaikams, tad pardavęs namą susituokė ir išvyko gyventi į Jonavą, pas naująją žmoną.

Stasys gražius padėkos žodžius išsakė visam gydančiam ir jį prižiūrinčiam personalui. Džiaugiasi jis ir skaniai gaminamu valgiu, kuris paruošiamas čia pat, skyriuje. Maloniai nuteikia jį ir buvusių mokinių, o dabar Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje dirbančiųjų dėmesys ir nuoširdus bendravimas. Nuoširdžiai Stasys pasikalba su savo mokinėmis Rasa Lukoševičiūte, Rita Rakutiene, Virginija Kurmeliene. Su vyr. slaugytoja Alma Klimašauskiene nuolat sulošia šaškių partiją.

Vienišą vyriškį aplanko buvę kaimynai, kolegos. Nors šiame skyriuje prenumeruojama spauda, tačiau nuolat nešinas laikraščiais ir žurnalais pas S.Saldūną atskuba V.Žižys.

Grįžęs namo, poetas S.Saldūnas rašo slaugytojoms nostalgiškus ir kupinus padėkos laiškus. Iš šių laiškų matyti, jog Slaugos ir palaikomojo gydymo skyriuje seni žmonės jaučiasi puikiai ir vėl čia nori sugrįžti.

 

Bukonys, Jonavos rajonas
Reginos MACKELIENĖS
nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija