Atnaujintas 2003 m. gruodžio 27 d.
Nr.99
(1203)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Krekenavos kankiniai

Krekenavos bažnyčios šventoriuje, įtvirtintas į cementinį pagrindą, po medžiais stovi meniškas rusvai dažytas kryžius, prie kurio visada pamatysi padėtą gėlę, uždegtą žvakelę. Prie kryžiaus pritvirtintas ornamentuotas stogelis, o po juo lentelė su išpjaustytu užrašu: „Gynusiems ir žuvusiems 1941 m. Krekenavos bažnyčią ir kleboniją atminti“ ir pavardės: „V.Kadžys 1911, R.Klioris 1913, J.Kisielius 1902, S.Repšys 1888, A.Kunieckis 1920, I.Rutkauskas 1892, P.Smailys 1889“. Klebono kan. P.Budriūno rūpesčiu kryžius pastatytas 1987-aisiais, Lietuvos krikšto 600 metų proga.

O viskas buvo taip. 1941 m. sausio 22 d. per Krekenavos kan. Boleslovo Barono, kuris buvo pašarvotas klebonijoje, laidotuves ginkluotas sovietinio aktyvo būrys įsiveržė klebonijon, susinešė suolus, pakabino Stalino portretą ir užėmė kleboniją. Komjaunuoliai ir kiti aktyvistai nuėjo „daryti tvarkos“ – panoro čia įsirengti puikią šokių salę. Sako, vienas komjaunuolis, užšokęs ant altoriaus, užsidegė papirosą nuo degančios žvakės. Žmonės, buvę bažnyčioje, ėmė ją ir kleboniją ginti, su pagaliais įsibrovėlius išvijo, neleido įsikurti ir prie bažnyčios bei klebonijos budėjo daug dienų, atrėmė ne vieną puolimą. Aktyvistai įsiminė drąsiausius gynėjus ir aštuonis jų suėmė: Juozą Jakaitį, gimusį 1906 metais, iš Valmoniškių k., Vytautą Kadžį iš Simoniškių k., Julijoną Kisielių iš Graščių k., Romualdą Kliorį iš Žydelių k., Antaną Kunieckį iš Butrimonių k., Simoną Repšį iš Krekenavos, Igną Rutkauską iš Slabados k., Praną Smailį iš Butrimiškių k. J.Jakaitį paleido, bet pokariu vėl areštavo už ryšius su partizanais, ir jis 1953 metais lageryje mirė. Kiti buvo nuvežti Panevėžio kalėjiman. Artimieji ieškojo jų, vežė maisto, kurį priimdavo, bet pasimatyti neleido ir jokios žinios apie juos neturėjo net iki 1990-ųjų. Pasirodo, prasidėjus karui, juos išvežė į Šiaurę, kur iš bado, šalčio, sunkaus gyvenimo mirė kankiniais.
Atkūrus nepriklausomybę, kaip rašo klebonas kun. P.Budriūnas knygelėje „Krekenavos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia“, S.Repšio dukra kreipėsi į spaudą, prašydama atsiliepti tuos žmones, kurie apie jos tėvą turi žinių. Panevėžietis Jurgis Siurbas parašė laišką ir papasakojo apie jos tėvą bei kitus krekenaviečius, kaip jie didelėse kančiose mirė. Žinias apie juos perdavė Vatikanui. Popiežius Jonas Paulius II 2000 m. gegužės 7 d. prie Koliziejaus, skelbdamas naujuosius XX amžiaus kankinius, tarp 114 lietuvių kankinių paminėjo ir mano minėtus aštuonis Krekenavos kankinius.

Taigi Krekenavos bažnyčia žinoma ne tik stebuklingu Švč.Mergelės Marijos paveikslu, Žolinės atlaidais, dailininko Romano Švoinickio tapytais paveikslais, Stasio Ušinsko, Vytauto Švarlio vitražais, bet ir aštuoniais kankiniais, kurie, gindami bažnyčią ir kleboniją nuo bolševikų, užsitraukė jų nemalonę ir mirė tremtyje kankiniais. Beje, klebonija, kurioje 1915-1918 metais gyveno Maironis, sovietmečiu buvo kino salė, butai, sudegė ir lig šiol neatstatyta, o buvusių „aktyvistų“, atrodo, nėra gyvų.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija