Atnaujintas 2003 m. gruodžio 27 d.
Nr.99
(1203)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Kalėdos – Dievo dovana, skirta mums

Šiaulių vyskupo kalėdinis sveikinimas
Šiaulių vyskupijos kunigams ir tikintiesiems

Kaip ir kiekvienais metais, į pasaulį vėl atėjo Kalėdos. Galėtume pagal jas skaičiuoti metus. Iš tiesų ši šventė mums byloja apie praeinantį laiką, tačiau tikroji jų prasmė slypi kitur.

Krikščionis neturi teisės šią nuostabią šventę sutapatinti vien tik su pramogomis, maloniu bendravimu prie stalo ar gauta ne visuomet naudinga dovana. Pačios Kalėdos jau yra mums skirta Dievo dovana. Tai nepaprastas įvykis, kuris, tinkamai jį supratus ir priėmus širdin, gali pakeisti mūsų gyvenimą. Tai neįmanoma, jei Kalėdas suvoksime kaip šventę, kuri tik atkartoja tai, kas vyko prieš vienerius, dvejus, penkerius ar dešimt metų. Atrodytų, tie patys sveikinimai, tie patys žodžiai, veidai, panašūs jausmai ir gražūs pažadai… Iš tikrųjų taip nėra…

Kalėdos tik tuomet atskleidžia mums savo tikrąją prasmę, jei tą dieną randame savyje drąsos konkrečiai pažvelgti į savo gyvenimą ir drąsiai paklausti savęs, ką Viešpats ras mumyse šiais metais.

Evangelijoje randamas Kristaus gimimo aprašymas mums pasakoja apie daugybę žmonių, su kuriais savotiškai galėtume palyginti ir save. Manau, kad šiais metais mūsų krašte yra nemaža tikinčiųjų, kurie, tarsi Betliejaus užeigų šeimininkai, buvo pernelyg užsiėmę įvairiais savo ir visuomenės reikalais ir nepastebėjo, kad Dievas yra šalia jų. Deja, dažnai kalbama apie tai, jog rūpinamės žmonėmis, tačiau tuo pat metu pamirštame Dievą, kuris vienas gali atnešti tikrą santarvę ir supratimą. Be abejo, tarp mūsų yra ir vyrų, panašių į Juozapą, išgyvenančių, kad savo šeimai negali suteikti geresnių gyvenimo sąlygų, ir stengiasi šypsotis tiems, kuriuos myli, nors gerklę spaudžia skausmas. Žinoma, netrūksta ir panašių į Mariją moterų, kurios drąsiai pakelia nepriteklius ir su meile aukojasi dėl savo vaikų. Tam tikra visuomenės dalis panaši į piemenis, susirinkusius prie Išganytojo gimimo vietos. Jie tarsi nustumti į pašalį, niekam neįdomūs, nieko nebelaukiantys nei per šias, nei kitas Kalėdas. Jie nusivylę ir nuliūdę, tačiau vis tiek eina prie gimusio Viešpaties ir mėgina tarti džiaugsmo žodžius. Galiausiai, suvokdami save, kaip žemės vaikus, galėtume sulyginti kai kuriuos žmones su asilu ir jaučiu, gyvūnais, kuriuos liaudiškas pamaldumas pastatė greta šąlančio Jėzaus, kad šie savo kvėpavimu sušildytų Kūdikėlį. Jiems pakako vieno: kvėpuoti, kad jau tokiu būdu dalyvautų Kalėdų džiaugsme. Nenorėčiau tik vieno: kad kas nors save sulygintų su Rašto aiškintojais, kurie žinojo viską, bet taip ir neatpažino momento, kai juos aplankė Dievas…

Noriu prabilti į visus ir išsakyti savo troškimą, kad visi krikščionys džiaugsmingai liudytų apie Išganytojo gimimą, apie šviesą, atėjusią į pasaulį tada, kai viską gaubė tamsybės. Dievas gimė, Dievas atėjo į pasaulį, ir tai visiškai nepriklauso nuo to, ar mes tuo tikime, ar netikime, užsitarnaujame tą atėjimą ar nesijaučiame esą jo verti. Dievas yra kur kas didesnis už visą mūsų skausmą ir rūpesčius ir leidžia sau pasiekti kiekvieną žmogų, kiekvieną mylėti ir apgaubti globa. Tai džiaugsmas, kurį suvokti kartais, tiesa, prireikia ir daugiau laiko.

Mieli Šiaulių vyskupijos kunigai, vienuoliai, tikintieji ir visi geros valios žmonės! Noriu palinkėti visiems Jums linksmų Kalėdų. Šis linkėjimas visų pirmiausia reiškia: leiskite Dievui jus mylėti, pasitikėkite Juo, atverkite Jam savo širdis ir protus, išgirskite Jums skelbiamą Gerąją Naujieną. Gerų Kalėdų linkiu ypač tiems, kurie neturi šeimos, su kuria galėtų atšvęsti Kristaus gimimą, kurie yra kalėjime ar kenčia ligos patale, tiems, kurie į savo gyvenimą žvelgia kaip į nuolaužas, nes nusivylė meile, tiems, kurie kažkodėl nusprendė, jog viską gyvenime pralaimėjo ir nusivylė savimi. Visiems kartoju tuos žodžius, kuriuos angelas paskelbė Betliejuje piemenims: „Jums gimė Išganytojas!”. Kristuje rasime visą pilnatvę ir paguodą, atjautą ir supratimą. Su Juo ateina viltis ir pasitikėjimas.

Gerų ir šviesių švenčių visiems!

Šiaulių vyskupas Eugenijus BARTULIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija