Atnaujintas 2003 m. gruodžio 27 d.
Nr.99
(1203)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pavėlavusiųjų Europos Sąjunga nelauks

Vieni kaimo žmonės į Europos Sąjungą žiūri su viltimi ir pasitikėjimu, kiti su nepasitikėjimu, galimu ūkininko išnaudojimu, nuskurdinimu, treti apskritai neturi savo nuomonės, samprotauja, kad „kaip bus, taip bus“, nes dabar jau nieko nepakeisi, reikia gyventi, ir tiek. Apie kaimo žmonių nuotaikas, jų požiūrį į ateinančią dieną, įstojus mums į Europos Sąjungą, su „XXI amžiaus“ skaitytojais mintimis dalijasi Kauno rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas Alvydas RIMDEIKA.

 

Gerbiamas vedėjau, mūsų šalies finansų ministrė Dalia Grybauskaitė pastaruoju metu dažnai pabrėžia, kad 2004 - ieji Lietuvai bus labai įtempti. Kaip jūs pakomentuotumėte tokią prognozę, ką ji iš esmės galėtų reikšti žemės ūkiui?

Tai norėčiau pailiustrtuoti konkrečiu pavyzdžiu. Neseniai Panevėžyje įvykusiame susitikime su šalies verslininkais ministrė pasakė, kad sunkūs bus ne vien 2004 - ieji, bet ir dar kokie dveji treji metai. Sunkumų, dargi kai kurių net nenumatytų, patirs ir Vyriausybė, ir verslininkai. Nemanau, kad tai aplenktų žemės ūkį, o tuo pačiu - ir Kauno rajono žmones. Tai ne pesimistinė gaida, o reali situacija, kurią turime numatyti, žinoti ir jai rengtis.

Dar neįstojus į Europos Sąjungą jaučiama negailestinga rinkos ekonomikos įtaka. Bankrutuoja pramonės, transporto, taip pat ir žemės ūkio įmonės.

Kiek žinau, nuo 2003 metų pradžios iki lapkričio mūsų šalyje bankrutavo 30 žemės ūkio įmonių, o tai sudaro 6,8 proc. šių organizacijų. Manyčiau, kad tai nėra daug. Pavyzdžiui, per tą patį laikotarpį bankrutavo 224 prekybos, 94 pramonės, 36 statybos įmonės.

O kokia padėtis Kauno rajone?

Kadangi kalbama apie įmones, tai galvoje reikėtų turėti žemės ūkio bendroves. Kai kurios jų yra stiprios, pažangiai ūkininkauja, diegia naujoves. Pirmiausia reikėtų paminėti Bernatonių žemės ūkio bendrovę, Tai yra, galima drąsiai tvirtinti, pati stipriausia, geriausiai besitvarkanti žemės ūkio bendrovė visame Lietuvos kaime. Net užsieniečiai atvažiuoja iš jos pasimokyti. Neblogai tvarkosi Juragių, dar viena kita žemės ūkio bendrovė. Bet tai ir viskas - susidarytų gal kokios šešios septynios, nors bendrovių rajone yra apie trisdešimt. Vienos dar šiaip taip laikosi, kitos - visai ant sunykimo ribos. Taip yra ne vien mūsų rajone, bet ir kitur. Kaimo žmonės išsinuomojo tų bendrovių žemes ir jose sėkmingai ūkininkauja - tai vienintelis išsigelbėjimas nuo visiško žlugimo. Aišku, taip ilgai tęstis negalės - Europos Sąjunga tokių bendrovių gyvenimą griežtai pakoreguos, pareikalaus, kad visur būtų tvarka.

Kalbėjome apie žemės ūkio bendroves, o juk didžiumą sudaro pavieniai ūkininkai, jų šeimos.

Taip, ir toje bankrutuojančių įmonių suvestinėje rašoma apie vienokius ar kitokius žemės ūkio susivienijimus. O kas tiksliai pasakys, kiek Lietuvoje yra sunkiai galą su galu suduriančių ar visai nusigyvenusių ūkininkų? Tokių yra ir Kauno rajone. Taip yra dėl įvairių priežasčių, tik norėčiau pasakyti, kad pirmiausia savimi, savo mažesniu ar didesniu ūkiu turėtų pasirūpinti pats ūkininkas. Net ir gavęs paramos, jis turės ją sumaniai panaudoti, paisyti įvairių reikalavimų, kurių ligi šiol nebuvo. Jie ypač sugriežtės mums įstojus į Europos Sąjungą. O dabar vienas svarbiausių kaimo žmonių reikalų - sutvarkyti savo ūkio dokumentaciją. Štai mūsų rajone net apie 40 proc. ūkininkų dar nesutvarkę savo ūkio nuosavybės dokumentų. O juk iki gruodžio pradžios turėjo būti užregistruotos visos žemės ūkio ir kaimo valdos. Bet užregistruotos toli gražu ne visos. Kaip, beje, ir kitur. Tad terminas buvo pratęstas. Tik reikalai irgi ne kažin kiek pasistūmėjo į priekį, kaimo žmonės neskuba. Žinoma, bus galima užregistruoti ir vėliau, bet 2004 metų parama juos aplenks. Stambiosios žemės ūkio bendrovės, stambieji ūkininkai visą dokumentaciją parengia laiku ir tvarkingai, nes jie stengiasi, kad pro šalį nenueitų nė vienas centas. Tikriausiai vadinamieji smulkūs ir vidutiniai ūkininkai neturi pakankamai informacijos apie vienus ir kitus reikalavimus, gal mano, kad tie formalumai nesvarbūs, kad gal ir be jų gaus paramos iš nacionalinių ir ES fondų, gal apskritai nesidomi padėtimi žemės ūkyje. Mūsų Žemės ūkio skyrius, rodos, nesėdi sudėjęs rankų, važinėjame po rajoną, aiškiname žemdirbiams, kas ką turi daryti, kad neliktų be paramos. Dirba ir konsultacinė, kitos tarnybos, apstu informacijos žiniasklaidoje, platinami įvairūs informaciniai lankstukai.

Arčiausiai kaimo žmonių yra ne ministerijos, savivaldybės, o vietos seniūnijos: čia galima daug ką sužinoti, išsiaiškinti, kaip tik čia apiforminami pirminiai dokumentai, kurie vėliau patenka pas mus. Reikia suprasti ir tai, kad kaimo, pabrėžiu - kaimo seniūnijose iki šiol nėra etato žemės ūkio reikalams. Tuo užsiima seniūnas, dar kas nors. Bent jau pusės etato kiekvienoje kaimiškoje seniūnijoje tikrai reikėtų. Bet tokio etato nėra, nes nėra pinigų. Nei seniūnijoje, nei rajono savivaldybėje, nei dar aukščiau. Tiesa, Vandžiogalos seniūnija rado šiokią tokią išeitį. Pasėlių deklaravimo metu Kauno darbo biržoje buvo pasamdytas žmogus, kuris važinėjo pas ūkininkus, padėjo jiems pildyti dokumentus. Pusę atlyginimo tam žmogui mokėjo Darbo birža, kitą pusę - seniūnija. Reikalas kaipmat pajudėjo iš vietos, buvo aplankyti visi ūkininkai, užpildyti visi dokumentai. Tad lengviausia kaltinti kaimo žmones dėl jų neaktyvumo, bet reikia ir pagalvoti, kaip jiems padėti. Juolab kad to vadinamojo popierizmo ne mažėja, o daugėja. Paprastas kaimo žmogus, nors ir visą gyvenimą praleidęs kaime, dažnai neskiria, kas yra, pavyzdžiui, kultūrinė pieva ir kas - natūrali. Iš šimto žmonių gal tik dešimtadalis ar dar mažiau sugeba teisingai užpildyti dokumentus. Nieko nuostabaus, nes tuose dokumentuose tiek klausimų, klausimėlių, kad ir labai mokytiems yra ką pagalvoti. Prieš kurį laiką iš Žemės ūkio ministerijos mums atėjo raštas - pasiųsti į seminarą keturis penkis žmones. Kitą raštą gavome, kad keturi mūsų žmonės užsiimtų vien pieno kvotomis. Tik iš kur jų tiek paimti? Negi Žemės ūkio ministerija nežino, kiek specialistų dirba rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriuje ? Laimė, netrukus tų nurodymų buvo atsisakyta. Juk dabartinis Žemės ūkio skyrius – tai ne kažkada gyvavusi Žemės ūkio valdyba, kurioje dirbo kelios dešimtys specialistų. Dabar čia dirba tik keli žmonės. Reikėtų dar nors dviejų trijų etatų, bet žinome, kad jų nebus.

Nemažai žemių priklauso miestuose gyvenantiems žmonėms. Kaip jie tvarko tuos savo plotus, ar rūpinasi žeme?

Tokių savininkų yra nemažai. Gerai, jei jie savo žemes išnuomoja ir jei yra nuomotojų. Mat dvejiems trejiems metams ūkininkas žemės nenuomos, nes į ją reikia įdėti nemažai investicijų - trąšų, kitko. O po to turės grąžinti savininkui. Tai neapsimoka. Todėl nemažai žemių užleista žolynais, krūmokšniais. Miestiečiui dėl to galvos nelabai skauda. Jis dabar kantriai laukia, kada žemė pabrangs, ypač mums pasiekus Europos Sąjungą. Tada ji bus parduota dešimteriopai brangiau negu už ją gautų dabar. Būtų galima tokius netvarkingus savininkus bausti, bet tos baudos nedidelės, be to, nėra kada tuo užsiimti, nes ir čia daug formalumų, gaišaties.

Bet tokie apsileidę savininkai negaus ir lėšų iš Europos Sąjungos?

Žinoma, negaus. Ne vien jie. Žemės savininkams, norintiems paramos, yra keliami tam tikri reikalavimai. Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir informacijos departamentas aiškiai nurodo, kad žemės ūkio naudmenos, už kurias prašoma išmokų, turi būti geros agrarinės būklės, atitikti aplinkos apsaugos reikalavimus. Tie plotai neturi būti apaugę krūmais, o naudojami gyvuliams ganyti arba nors kartą per metus laiku nušienauti, žolė ar šienas sutvarkyti. Tokie reikalavimai taikomi visiems žemės savininkams.

Vėl noriu atkreipti dėmesį, kad labai svarbu kuo skubiau sutvarkyti dokumentus - tik tada ūkininkas galės prašyti paramos ir tikėtis ją gauti. Be šios, nors ir biurokratinės tvarkos, į jo kišenę nenubyrės nė centas. Ne laikas bus priekaištauti, kokia bloga esanti valdžia, kad neskyrė tos paramos. Primenu, kad pirmiausia reikia kreiptis į seniūnijas.

Šiek tiek nerimo kelia ir aukštesnės mūsų žinybos. Vyriausybė, Žemės ūkio ministerija kai kuriuos klausimus dar derina Briuselyje, dar ne viskas yra aišku, kai kas yra dar projektų lygmenyje.

2004 - ieji kaimui bus labai sudėtingi, nelengvi, patirsime nesusipratimų, senų ir naujų neaiškumų, nuoskaudų. Būtų gerai, kad jų iškiltų kuo mažiau.

Linkime kuo geriausios kloties. Ačiū už pokalbį.

Kalbėjosi Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija