Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Atsinaujinimo Šventojoje Dvasioje savaitė

Utena.. Kristaus Žengimo į dangų parapijos jaunimas ir katalikiška organizacija „Tikėjimas ir meilė“ lapkritį buvo pakvietusi uteniškius į pranciškono brolio Gedimino vedamą Atsinaujinimo Šventojoje Dvasioje savaitę, kurios renginiai vyko Utenos kolegijos salėje. Penkis vakarus iš eilės - nuo pirmadienio iki penktadienio – salė buvo pilnutėlė žmonių, atėjusių ne tik giliau pažinti tikėjimo tiesas, bet ir išmokti džiaugtis tokiu gyvenimu, koks jis yra duotas.

Apie santykį tarp Dievo ir žmogaus

Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebonas kun. Saulius Kalvaitis, apibendrindamas Atsinaujinimo Šventojoje Dvasioje savaitės renginius, sakė, jog pranciškonas brolis Gediminas nagrinėjo temas, kuriose atskleidžiamas santykis tarp žmogaus ir Dievo – mylinčio Tėvo – žmonių kasdieniame gyvenime. Pasak klebono, žmonės, būdami išlaisvinti iš nuodėmės, jau nebeturi teisės vien liūdėti, atgailauti ir verkti. Būdami Dievo mylimais vaikais, jie turi dalytis meile ir džiaugtis su visais žmonėmis - tiek tikinčiaisiais, tiek netikinčiaisiais. „Turime pažinti ir kitokį Jėzų - ne vien kalbėdami rožinio maldas, giedodami tradicines giesmes ar remdamiesi tradiciniu Bažnyčios suformuotu santykiu tarp Dievo ir žmogaus. Turime pažinti, kad Jėzų galima garbinti linksmai - su gitara, su šypsena veide, Jo moksle ieškant ir randant daug džiaugsmo, - teigė kun. S.Kalvaitis. - Mes įpratę atgailauti, muštis į krūtinę ir esame liūdni, tarsi atpirkimo dar nėra buvę. Tačiau prieš du tūkstančius metų Jėzus atpirko žmoniją, todėl Dievą galima garbinti linksmai, taip patraukiant ir jaunus žmones. Garbingo amžiaus žmonės, išgyvenę karo, tremties, pokario sunkumus, įpratę liūdėti visur - ir bažnyčioje, ir šventėse, ir kasdienybėje. O Jėzus nori, kad mes džiaugtumės gyvenimu“.

Visą savaitę pranciškonui broliui Gediminui talkino šlovinimo grupės iš Kauno, Kretingos, Utenos Dievo Apvaizdos bažnyčios ir Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčios jaunimo choras „Spindulėlis“, vadovaujamas Laimos Gimbutienės. Visi šie kolektyvai šlovino Dievą muzika ir giesmėmis. Klebono kun. S.Kalvaičio nuomone, Atsinaujinimo Šventojoje Dvasioje savaitė sujudino žmones, privertė juos pamąstyti, naujai pažvelgti į save, į pasaulį ir savo santykį su Dievu.

Žmonės junta poreikį atsinaujinti

Dvasingumo savaitei Utenoje vadovavo brolis pranciškonas Gediminas Numgaudis, dabar dirbantis Plungės rajono Pakutuvėnų parapijos klebonu. Jo parapijoje yra įsteigtas reabilitacijos centras, kuriame teikiama dvasinė parama žmonėms, turintiems priklausomybių nuo alkoholio ir narkotikų. Rūpinamasi, kad šie žmonės rastų jėgų savyje ir vėl galėtų grįžti į normalų gyvenimą.

Brolis Gediminas, paklaustas, kokį įspūdį jam paliko bendravimo su uteniškiais savaitė, sakė, jog žmonių, susirinkusių jo paklausyti, gausa buvo geriausias įrodymas, kad tokia veikla reikalinga. Pasak vienuolio pranciškono, žmonės junta poreikį atsinaujinti, ieškoti tikėjimo tiesų, junta žodžio ir bendravimo alkį. Žinoma, žmones į renginį sukvietė ir tinkamai organizuota reklama. Katalikai dar nenori arba nemoka reklamuoti savo renginių, todėl jie nesulaukia didesnio visuomenės susidomėjimo. „Žmonės pasiilgę gerų ir tikrų dalykų. Tik reikia juos pakviesti“, – įsitikinęs kun. G.Numgaudis.

Kvietė vertinti meilę, supratimą ir tikrus jausmus

Kalbėdamas apie vis labiau juntamą susvetimėjimą, kai būdamas viso pasaulio malonumų ir turtų šešėlyje žmogus neberanda laiko savo dvasiai ir pats nebesusivokia savyje, brolis Gediminas teigė, jog, skelbdamas Jėzų, kuris atėjo visų sutaikyti ne tik su Tėvu, bet ir vienų su kitais, jis mato daug žmones skiriančios neteisybės, pasaulį skaldančio godumo, pavydo ir kitų blogybių. „Jėzus apreiškė, kad mes esame broliai, kad Jis mus visus myli. Bet ir mes turime mylėti Jį ir vienas kitą, nes Jėzus veda mus į susitikimą kaip asmens su asmeniu, veda į susitaikymą tarpusavyje. Turime vertinti meilę, draugystę, supratimą ir kitus tikrus jausmus, kuriuos žmonės baigia prarasti vartotojiškame technologijų pasaulyje“, – teigė brolis Gediminas.

Rūta JONUŠKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija