Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Nužudytas nuncijus Burundyje

Šventojo Sosto nuncijus Burundyje arkivyskupas
Maiklas Kortnis su popiežiumi Jonu Pauliumi II
EPA-ELTA nuotrauka

Popiežių Joną Paulių II labai nuliūdino žinia, kad gruodžio 29 dieną buvo nušautas Vatikano nuncijus Burundyje arkivyskupas Maiklas Kortnis. Jis nužudytas per išpuolį, kuriuo Burundžio vyriausybinė kariuomenė kaltina hutų sukilėlius, atsisakančius dalyvauti taikos procese. Šioje Afrikos valstybėje jau daugelį metų tarp vietos pagrindinių genčių – tutsių ir hutų vyksta susirėmimai, per kuriuos jau žuvo daugiau nei 300 tūkst. žmonių.

Burundžio armijos atstovo teigimu, arkivyskupą M.Kortnį iš pasalų užpuolė Nacionalinių išsilaisvinimo pajėgų (FNL) sukilėliai. Į nuncijų, kuris, neatgavęs sąmonės mirė ligoninėje, buvo šauta tris kartus. Incidentas įvyko popietę maždaug už 40 kilometrų nuo šalies sostinės Bužumbūros, į kurią 58 metų arkivyskupas M.Kortnis grįžo diplomatiniu automobiliu su Vatikano vėliavėlėmis. Prieš tai jis gretimame Minago miestelyje dalyvavo vieno kunigo laidotuvėse.

Kartu su arkivyskupu automobilyje važiavo jaunas kunigas, kuris buvo lengvai sužeistas, ir vairuotojas, kuris liko nepaliestas. Manoma, kad užpuolikai tykojo būtent arkivyskupo M.Kortnio, nors šio užpuolimo priežastys neaiškios. Patys FNL sukilėliai pasmerkė nusikaltimą ir atsiribojo nuo dalyvavimo jame. Kulkų suvarpytu automobiliu šiaip taip pavyko sužeistą į galvą arkivyskupą nugabenti į Bužumbūros klinikinę ligoninę ir ten buvo bandoma jį išgelbėti, tačiau dėl rimtų sužeidimų ir nukraujavimo tai padaryti nebepavyko.

Sužinojęs apie Šventojo Sosto diplomato žūtį vykdant atsakingą misiją, popiežius Jonas Paulius II tuoj pat susikaupė maldoje, patikėdamas jo sielą Kristui, Gerajam Ganytojui, sakoma Vatikano valstybės sekretoriato paskelbtame pareiškime. Kiekvienais metais misijų kraštuose nuo smurto žūsta kunigų ir seserų vienuolių, tačiau Popiežiaus nuncijaus žūtis yra labai retas atvejis.

Arkivyskupas Maiklas Eidenas Kortnis buvo gimęs 1945 m. vasario 5 d. Airijos vietovėje Nenage. Studijavo Popiežiškojoje airių kolegijoje Romoje, kunigu įšventintas 1968 metais. Kurį laiką darbavosi Airijos parapijose, vėliau Romoje tęsė studijas, apgindamas teologijos doktoratą. 1976 metais priimtas į Popiežiškąją diplomatijos akademiją, kurią baigęs, dirbo nunciatūrose Pietų Afrikos Respublikoje, Zimbabvėje, Senegale, Indijoje, Kuboje, Egipte. 1995 metais buvo paskirtas Šventojo Sosto atstovu prie Europos Tarybos. 2000 metų rudenį nominuotas tituliniu Einako arkivyskupu ir paskirtas apaštaliniu nuncijumi Burundyje.

Dėl arkivyskupo M.Kortnio žūties buvo sukrėstas ir nuliūdintas Jungtinių Tautų Organizacijos sekretorius Kofis Ananas, kuris gruodžio 30 dieną paskelbtame pareiškime pabrėžė nušauto Vatikano diplomato nuopelnus taikos procesui Burundyje. Šalies prezidentas Domicianas Ndajizeja sakė, kad „asmenys, kurie įvykdė šį kraupų nusikaltimą, yra taikos Burundyje priešai“. Belieka tikėtis, kad apaštalinio nuncijaus M.Kortnio žudikai bus išaiškinti ir patraukti teisingumo atsakomybėn, o taikos procesas Burundyje bus tęsiamas.

Pagrindinė Burundžio hutų sukilėlių grupė, Demokratijos gynybos pajėgos (FDD), su tutsių etninės mažumos vyriausybe jau pasirašė taikos sutartį. Tačiau radikalesnė FNL grupė kol kas tęsia kovas. Taikos derybose dalyvaujantys Afrikos lyderiai iškėlė sąlygas Nacionalinėms išlaisvinimo pajėgoms per tris mėnesius sudėti ginklus ir dalyvauti sudarant koalicinę Burundžio vyriausybę. Bažnyčia prisideda prie šių raginimų, o tai, matyt, sukelia radikalių sukilėlių nepasitenkinimą ir galimus kerštingus smurto veiksmus.

Mindaugas BUIKA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija