Atnaujintas 2004 m. sausio 2 d.
Nr.1
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Burlaivių meistras

Renaldas Petronis su burlaiviu

Anykščių seniūnijos Šlavėnų kaime gyvenantis Renaldas Petronis turi savo mėgstamą užsiėmimą – jis daro įvairiausius suvenyrus iš keramikos. Menininko kelią pradėjo dirbdamas Panevėžio dramos teatre, kur reikėjo gaminti dekoracijas, pastatymams reikalingas priemones. Prieš penkerius metus apsigyvenęs Šlavėnuose, įrengė keramikos dirbiniams gaminti reikalingas krosnis, savo dirbtuves ir bando įgyvendinti kūrybines idėjas. Renaldas sako, kad šiam pomėgiui paskyrė jau ištisą dešimtmetį. Ypač pamėgo gaminti burlaivius. Tai rankų darbo suvenyras, pagamintas iš molio, medžio ir drobės. Laivai daromi kelių dydžių – nuo 20 cm iki pusantro metro, jų svoris siekia (su įpakavimu) nuo 150 gramų net iki penkių kilogramų!

Dažnai R.Petronis savo burlaivius veža į muges ir ten susilaukia nemažo dėmesio. Tokius suvenyrus mielai perka užsieniečiai, krapšto pinigines ir lietuviai. Priklausomai nuo burlaivio dydžio, gamybos sudėtingumo ir medžiagų kiekio, tokio suvenyro kaina svyruoja nuo keliolikos iki kelių šimtų litų.

Kaip tvirtino šlavėniškis keramikas, reikia nemažai įdėti kruopštaus darbo, kol nulipdai iš molio laivo korpusą, jį išdegi specialioje krosnyje, paskui pritvirtini medines detales, bures, pagal specialią technologiją viską nuspalvini. Tačiau, pasak menininko, toks modelis papuošia bet kokį interjerą, ne vienas žmogus džiaugiasi gavęs dovanų tokį suvenyrą, taigi verta stengtis, gaišti laiką, praleisti prie modelio daug valandų.

Pašnekovas džiaugiasi, kad kūrybines idėjas įgyvendinti jam padeda žmona Virginija, prisideda savo darbu ir vaikai: penkiolikmetis Marius, vienuolikmetis Linas ir penkiametė Eglė.

Vytautas BAGDONAS
Anykščių rajonas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija