Atnaujintas 2004 m. sausio 7 d.
Nr.02
(1204)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Liudytojas, dokumentas, paminklas

Leidykla „Vyzdys“ 500 egzempliorių tiražu išleido fotoalbumą „Naikintos, bet nenugalėtos kartos kelias“, skirtą politiniams kaliniams atminti bei jų žygdarbiams dėl Tėvynės laisvės įamžinti. Albumo sudarytojai Natalijai Gudonytei talkino kūrybinė grupė: Elena Imbrasienė, Marija Rimkienė, Antanina Tamulienė, Antanas Napalionas Stasiškis, Edvardas Burokas, Algirdas Petrusevičius, Pranas Sinevičius. Albumo sudarytojai naudojosi politinių kalinių pateiktomis nuotraukomis bei daiktais, išsaugotais sunkiais įkalinimo metais. Į albumą sudėta apie 500 nuotraukų, žiupsnelis prisiminimų bei poezijos tekstų - tremtinių ir politinių kalinių – moterų ir vyrų – sąrašas, Lietuvos gyventojų tremties ir įkalinimo vietų Sovietų Sąjungoje žemėlapis, nežinomo kalinio sudaryta įspūdinga Ozerlago schema. Lėšas leidybai aukojo didelė taurių asmenų grupė, parėmė koncernas „Achemos grupė“.

Kaip įžanginiame žodyje rašo buvusi Taišeto ypatingai uždaro griežtojo režimo lagerių politinė kalinė, pasirašiusi ZK AN-19, albume pateiktas XX amžiaus jaunosios kartos brendimo kelias ypatingai uždaro griežtojo režimo lageriuose Taišete, Ozerlage, Angarlage bei Bratske 1948-1958 metais.

Moterys ir vyrai, jauni ir vyresni, taurūs jų veidai, ilgesingos bei viltingos akys – toli nuo tėvynės už jos meilę įkalinti, pasmerkti vergiškam darbui, daugelis jų atgulę į svetimą, nepašventintą žemę.

Albumas – savotiškas tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių pasas, dokumentas, liudijantis tų žmonių vardus ir pavardes, atvaizdus, tai tarsi paminklas atlaikiusiems sovietinį pragarą ir sugrįžusiems į tėvynę bei tiems, kurie jos nebeišvydo, liko svetimoje žemėje. Leidinyje matome lagerių aplinkos, kalinių buities vaizdų fragmentus, randama sparnuotu žodžiu aprašytus jų jausmus, išgyvenimus, įamžintą begalinį tėvynės ir laisvės ilgesį bei ryžtą nepasiduoti, nepalūžti. Žiupsnelis prisiminimų iliustruoja bedalių gyvenimą lageriuose ir tremtyje. Spalvotoji albumo dalis skirta tiems, kurie, praėję sovietinį pragarą, išėjo į laisvę, pasiekė išsvajotąją gimtąją žemę. Jų nedaug: žilagalviai metų ir išgyvenimų naštą atspindinčiais veidais – dalelė naikintos, bet nenugalėtos kartos, išlikusios gyvu žodžiu byloti apie slogią savo ir tėvynės praeitį.

Albumas – dokumentas ir paminklas, sovietinės okupacijos pasekmių liudytojas – dar vienas leidinys užmaršties tamsai sklaidyti, jaunajai kartai ugdyti.

Algimantas ZOLUBAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija