Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Trijų Karalių šventė – su vyskupu

Panevėžio vyskupas Jonas
Kauneckas (kairėje) Kupiškio
Kristaus Žengimo į dangų
bažnyčioje su Trimis Karaliais

Skamba giesmės Kupiškio Kristaus
Žengimo į dangų bažnyčioje
Edmundo MAŽELIO nuotraukos

Praėjusį sekmadienį Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje buvo švenčiama Trijų Karalių (Kristaus apsireiškimo) šventė. Tikinčiųjų prisirinko daug – kaip per pačias didžiąsias šventes. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas. Pamokslas buvo aktualus kiekvienam tikinčiajam, kuris galvoja apie gyvenimo prasmę, žmogaus siekius ir kelio į užsibrėžtą tikslą pasirinkimą. Dievas davė protą žmogui, kad galvotų ir įvertintų, kas yra gera, o kas bloga. Bažnyčioje žmogus atgauna sielos ramybę, malda padėkoja Viešpačiui, pagalvoja apie savo egzistenciją, randa teisingą takelį iš gyvenimo klystkelių. Netgi paklydėlis, gavęs kunigo palaiminimą, pagalvoja apie gyvenimo prasmę ir gali visiškai pakeisti savo elgseną, pasitaisyti. Mes privalome ne pasmerkti paklydėlį, o padėti jam, neleisti nuskęsti alkoholizmo ar narkomanijos liūne. Tik bendra malda, susitelkimu turime baigti dabartines rietenas, susipriešinimą. Vysk. J.Kauneckas pasidžiaugė, kad gausiai prisirinko tikinčiųjų į šv. Mišias ir kad buvo toks gausus būrys priimančiųjų komuniją.

Šv. Mišiose giedojo ir po šv. Mišių dar pusvalandį koncertavo Vilniaus Arkikatedros Bazilikos jaunimo choras. Kupiškio bažnyčios dekanas kan. Vladas Rabašauskas, dėkodamas choristams, išreiškė viltį, kad gal dar kada nors galėsime juos vėl išgirsti.

Kokį auksą ar brangenybes atnešė tie Trys Karaliai, nesimatė, bet jie tikrai atnešė kreidos gabalėlių. Ta kreida buvo pašventinta ir po šv. Mišių kiekvienas galėjo pasiimti į namus ir virš durų ant staktos užrašyti Trijų Karalių vardų pirmąsias raides.

Kupiškio bažnyčioje nėra naujiena, kad vaikai ir jaunimas prieš aukojimą neša simbolines atnašas. Prisimenu, kaip, prasidėjus mokslo metams, visos Kupiškio miesto ir apylinkių mokyklų bendruomenės dalyvavo liturgijoje. Moksleiviai su entuziazmu rengdavosi dalyvauti šv. Mišiose: paruošdavo darbelių, pasižadėjimų, pageidavimų-maldų, giedodavo, pagrodavo tokiais instrumentais, kuriais išmoko muzikuoti. Žinoma, vaikai neapsieidavo be suaugusiųjų pagalbos – daug padėjo tikybos mokytojos, o ypač tikybos mokytojų koordinatorė Genė Daukaitė. Mokyklų vadovybė taip pat skyrė daug dėmesio ir kiek galėdama materialiai rėmė vaikų iniciatyvą. Kai vaikams leidžiama dalyvauti liturgijoje, smarkiau suplaka ne tik jų širdelės, - būtinai į bažnyčią ateina ir tėveliai bei kiti šeimos nariai. Tai būna šventė visiems.

Bronislavas KARAZIJA,
Kupiškio parapinės pastoracinės tarybos narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija