Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kalėdnaktis

Bernelių Mišias aukoja klebonas
kun. Stasys Toleikis. Šalia – klierikas
Audrius Jankūnas


Tai tik dalis vaikų, dalyvavusių Kalėdnaktyje

LAUKUVA. Tik antri metai Laukuvos Šv.Kryžiaus atradimo bažnyčioje (Šilalės dekanatas) klebonu dirba kun. Stasys Toleikis, o jau spėjo pelnyti visos Laukuvos tikinčiųjų bei Laukuvos seniūnijos valdžios pagarbą. Mat naujasis klebonas stengiasi gyventi visų parapijos tikinčiųjų bei seniūnijos rūpesčiais. Atėjęs klebonauti, pirmiausia jis griebėsi jau begriūvančios iš akmenų pastatytos bažnyčios remonto: buvo sutvirtinti pamatai, tiksliau, po jais esantis gruntas, išlygintas šventorius, sutvarkyta bažnyčios aplinka.

Ne tik ūkiniai, bet ir dvasiniai reikalai rūpi Laukuvos klebonui, ypač vaikų ir jaunimo dvasiniai reikalai.Pradėjęs bendrauti su Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazija, kun. S.Toleikis netrukus subūrė nemažą bažnyčios bei parapijos aktyvą iš šios gimnazijos moksleivių bei pedagogų. Kai kurie pedagogai gieda bažnyčios chore, o moksleiviai patarnauja kunigui per šv. Mišias. Pasak klebono, kartais tenka gerai pagalvoti, kaip pritraukti žmones, ypač vaikus, kad jie ne tik sekmadieniais ateitų bažnyčion, bet įsitrauktų ir į veiklą.

Kai Laukuva šventė 750 metų jubiliejų, pats klebonas drauge su vaikais sodino netoli Laukuvos, Treigiuose, parką, o paskui pašventino šiame parke pastatytą koplytstulpį. Vėliau klebonas padėjo seniūnijai pasirengti šiam jubiliejui ir pats jame dalyvavo. Neišdildomą įspūdį laukuviškiams paliko Kalėdnaktis su Bernelių Mišiomis. Dar Advento laikotarpiu klebonas paaiškino parapijiečiams, ką tikinčiajam reiškia Kalėdų šventė, pakvietė visus į Kalėdnakčio iškilmę – Kūdikėlio Jėzaus pagerbimą prakartėlėje. Buvo išradingai įrengta prakartėlė, papuošta eglutė. Kalėdų Senelis irgi atėjo bažnyčion ne tuščiomis rankomis.

Lygiai 22 valandą Bernelių Mišias aukojo klebonas kun. S.Toleikis. Po Kūčių vakarienės į Laukuvos bažnyčią sugužėjo daug tikinčiųjų. Ypač daug į šį Kalėdnaktį atėjo vaikų. Pašventinęs prakartėlę, klebonas tęsė šv.Mišių auką. Giedojo Laukuvos gimnazijos mokytojų choras, o vieną Šventojo Rašto skaitinį perskaitė… Kalėdų Senelis. Visi įdėmiai išklausė Telšių vyskupo dr.Jono Borutos, SJ, kalėdinį laišką bei specialų popiežiaus Jono Pauliaus II atsiųstą laišką – padėką už jo pasveikinimą pontifikato 25-erių metų proga.

Pasibaigus šv.Mišioms, Kalėdų Senelis pakvietė vaikus pasimelsti prie prakartėlės, o po to visi patraukė į kultūros namų salę. Čia Kalėdų Senelis visus vaikus, dalyvavusius Kalėdnaktyje, apdovanojo dovanomis. Kartu su suaugusiaisiais buvo žaidžiama, šokama. Visus linksmino Laukuvos kultūros namų kaimo kapela. Žmonės buvo dėkingi klebonui kun. S.Toleikiui, Laukuvos seniūnijai už nuostabų Kalėdnaktį. Jį organizuoti padėjo ir Telšių Vincento Borisevičiaus kunigų seminarijos klierikas Audrius Jankūnas.

Žilvinas PRANEVIČIUS
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija