Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Melstis už mirusiuosius

Kas skatina melstis už mirusiuosius? Jų atminimas. Dar dėkingumas. Ir dar skolos jausmas. Prisimename tuos, su kuriais bendravome, kuriuos mylėjome, su kuriais pykomės, ginčijomės, kuriuos kartais įskaudindavome, kartais paguosdavome, o dar dažniau patys norėjome būti jų paguosti. Nors ir nebėra šalia, tačiau jaučiame jų buvimą, jaučiame tebesantį bendravimo ryšį, dažnai graužatį, jog buvome jiems nemieli, nepadarėme to, ką dabar tikrai padarytume, jaučiame neparodyto gerumo skolą. Ir ta skola, ir dėkingumas už buvimą, už kartu išgyventą gėrio palaimos valandėlę suvirpa širdyje noru ką nors gera tam, buvusiam šalia, o dabar tebesančiam to buvimo jausmo atmintyje, padaryti. Tuomet su jais kalbamės, už juos meldžiamės.


Tyčiotis iš kunigų – mada ar nauda?

Kryžių kalnas Šiaulių rajone.
Tuo takeliu aš prieš 50 metų
ėjau su savo močiute
Iš autorės asmeninio albumo

Kuo toliau, tuo labiau man kelia nerimą susidariusi padėtis Lietuvoje. Atrodo, jau neliko nieko švento, nyksta dievobaimingumas. Čia turiu mintyje laikraščių, televizijos įvairiausius pasityčiojimus iš kunigų, vyskupų, net iš Popiežiaus. Tyčiojamasi iš Seimo narių, šalies, Vyriausybės vadovų, gydytojų, kitų sričių darbuotojų. Kad tik įgeltų, įkąstų, pasijuoktų. Ir, atrodo, daugeliui skaitytojų ar žiūrovų tai patinka – tai irgi skaudu.


Suklydo

Milda su Julium tuokėsi iš didelės meilės – atrodė, kad pats likimas juos suvedė poron visam gyvenimui. Aišku, nėra namų be dūmų – būdavo kartais ir kivirčų, bet didesnių nuosėdų jie nepalikdavo. Kai pirmasis sūnelis Saulius pradėjo lankyti mokyklą, Milda pagimdė antrą vaiką. Deja, ligonį. Po pusmečio nelaimingasis mirė. Skaudi nelaimė ėmė tolinti vieną nuo kito. Julius vis dažniau grįždavo namo vėlai, nekalbus, užsidaręs, kartais net su „kvapeliu“. O Milda jautėsi vieniša, nesuprasta, kartais net nelaiminga. Gal todėl ir pralinksmėjo sutikusi kitą vyriškį…


Darbai skiriasi nuo žodžių

Per televizijos laidą „Dviguba teisybė“ girdėjau, kaip komunistai teigė, jog jie kovoja už lygybę, kad nebūtų ponų. Aš nesakau, kad dabartiniai Lietuvos „demokratiški“ ponai geri, bet žinau, kokie „geri“ buvo diktatoriški ponai. O kokiais ponais nori būti komunistai, kovodami su dabartiniais ponais? Suprantama, jie kovoja su ponais, nes patys nori būti ponais, „gerais“, diktatoriškais, kurių žodžiai skiriasi nuo darbų. Kadangi jiems nusibodo būti paprastais žmonėmis, todėl nori būti ponais, kuriems priklausytų pirtelės, įvairios paskyros, parduotuvės su majonezu, konservuotais žirneliais, tirpia kava, ananasiniais saldainiais ir t.t. Jų rankose – viskas ir teisė duoti kitiems tų gėrybių ar neduoti. Žodžiu, duos – bus geri, o tą išmaldą kai kas ir dabar prisimena (bet tik ją) ir ilgisi tų „gerų“ laikų...


Klaidų taisymas

Pastaruoju metu visa žiniasklaida kalba, svarsto apie moterų diskriminaciją. Kai vienoje radijo laidoje, svarstydami šią temą, kalbėtojai galiausiai priminė nepakankamą finansavimą, net garsiai aiktelėjau – ir vėl pinigai!

Bet palaukit! O kur visa to pradžia? Ar gali pačiai moteriai, motinai būti didesnė savastis, kaip jos vaikas? O kas juo labiausiai džiaugiasi, rūpinasi, jį myli, auklėja, ypač iki septynerių - dešimties metų? Mama, močiutė, auklė, vaikų darželio auklėtoja ir pradinės klasės mokytoja. (Ar bent vienas vyras dirba darželyje auklėtoju?) Kas pasėjama, tas ir pjaunama.


Invalidumas ir… degtinė

Kaip nesiderina du dalykai – invalidumas ir degtinė. Žmogus vaikšto sveikas, laimingas. Tik staiga, užklupus ligai, tampa invalidu. Tokiu atveju, manyčiau, reikia imti rožinį į rankas ir karštai melstis. Tik malda gali padėti sergančiajam.

Pažįstu keletą invalidų, kurie atsisako maldos, o griebiasi stikliuko, skandina alkoholyje savo sielvartą ir nelaimę. Begerdamas degtinę nieko nepasieksi, tik dar pablogės sveikata. Kaip baisu žiūrėti, kai matai – žmogus eina dviem lazdom pasiremdamas, ir girtas. Pargriūva ir tada sunku atsistoti. Žmonės, matydami neblaivų invalidą, nelabai skuba jam padėti.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija