Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nužudytas nuncijus palaidotas gimtinėje

Arkivyskupas Maiklas Kortnis
EPA-ELTA nuotrauka

Kaip jau rašėme praėjusį penktadienį, Burundyje gruodžio 29 dieną nužudytas apaštalinis nuncijus, 58 metų airių kilmės arkivyskupas Maiklas Adamas Kortnis. Išpuolis įvyko nuncijui keliaujant automobiliu kelyje už maždaug 50 kilometrų nuo Bužumbūros. Be palydos važiavęs automobilis buvo apšaudytas nuo kalvos šalia kelio. Trys kulkos sunkiai sužeidė nuncijų, kuris neteko sąmonės. Popiežiaus atstovas buvo atvežtas į sostinės Bužumbūros ligoninę, kur netrukus mirė.

Tragiško išpuolio sukrėsta Burundžio Bažnyčia išlydėjo nuncijų Amžinybėn Bužumbūros katedroje gruodžio 31-ąją surengtose gedulingose pamaldose. Joms vadovavęs apaštalinis nuncijus Ugandoje arkivyskupas Kristofas Pjeras kalbėjo apie žuvusio nuncijaus giliausius įsitikinimus, kuriais grindė savo gyvenimą ir tarnystę, būtent tuo, jog tautinis skirtingumas yra didis turtas, kurį reikia priimti ir vertinti, o ne naikinti per prievartą. Gedulingose šv. Mišiose taip pat buvo perskaityta homilija, kurią nuncijus buvo parengęs sausio 1-osios – Mergelės Marijos, Dievo gimdytojos ir Taikos dienos liturginei šventei. Išlydėti nužudyto apaštalinio nuncijaus į Bužumbūros katedrą buvo susirinkę tūkstančiai gedinčių Burundžio tikinčiųjų.

Karstą su nužudyto arkivyskupo M.Kortnio kūnu sausio 1-ąją Dublino oro uoste pasitiko Airijos ministras pirmininkas Bertis Ahernas ir Airijos vyskupų konferencijos vadovai. Sausio 2-ąją Lugrėjos katedroje aukotų gedulingų šv. Mišių metu Airijos primas arkivyskupas Seinas Bredis kalbėjo apie gyvybės kainą, kurią nuncijus arkivyskupas M.Kortnis sumokėjo už bandymus atvesti prie taikos pokalbių stalo kariaujančiuosius Burundyje.
Apaštalinis nuncijus arkivyskupas M.Kortnis buvo palaidotas sausio 3-iąją gimtajame Nenago miestelyje dalyvaujant Airijos Bažnyčios ir valstybės atstovams bei Šventojo Sosto delegacijai.

Sausio 8 dieną Vatikano bazilikoje gedulingas šv. Mišias už Burundyje nužudytą apaštalinį nuncijų arkivyskupą M.Kortnį aukojo Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Andželas Sodanas. Jo vadovautose koncelebracinėse šv.Mišiose dalyvavo Romos Kurijos vadovai ir nariai.

Apaštalinio nuncijaus arkivyskupo M.Kortnio žūtis giliai sukrėtė popiežių Joną Paulių II, Valstybės sekretoriatą ir Vatikano diplomatinį korpusą. Moderniaisiais laikais nėra buvę kito tokio tragiško pasikėsinimo į Šventojo Tėvo atstovą, kuris pagal apaštalinio nuncijaus dvigubas, diplomatines ir ganytojines, pareigas atstovauja Popiežiui tiek priimančioje valstybėje kaip diplomatas, tiek vietos Bažnyčioje kaip ganytojas.

Arkivyskupas M.Kortnis savo mirtimi papildo ilgą sąrašą misionierių, atidavusių gyvybę už Evangeliją.

Išsamiau apie arkivyskupą M.Kortnį ir kitus pernai įvairiose pasaulio vietose žuvusius kunigus bei misionierius rašysime trečiadienio numeryje.

XXI, VR

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija