Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Apsidraudė

Petras KATINAS

Nuvertus Gruzijos prezidentą E.Ševardnadzę, ne juokais išsigando ir kiti NVS šalių prezidentais tapę SSKP nomenklatūrininkai. Pirmasis savo likimu susirūpino Kirgizijos prezidentas Askaras Akajevas. Pirmiausia todėl, kad Kirgizijos visuomenė ir politinė opozicija ėmė reikšti didelį nepasitenkinimą A.Akajevo sprendimu suteikti rusų kalbai antrosios valstybinės kalbos statusą. Be to, A.Akajevas neslepia, jog norėtų, kaip ir kitų sovietinių Azijos respublikų prezidentai, prezidentauti iki gyvos galvos. Todėl be Maskvos paramos neišsiversi. Iškiliu inteligentu save vadinantis Kirgizijos prezidentas paskelbė Maskvos dienraštyje „Izvestija“ straipsnį, pavadintą „Niekam nepavyks išstumti Rusijos iš Centrinės Azijos“. Straipsnyje rašoma: „Valdovai ateina ir išeina. Politinės aistros niekada nesiliauja. Bet visa tai – praeinantys reiškiniai. Lieka tautos – amžinųjų istorinių vertybių ir tradicijų saugotojos. Taip pat lieka geopolitiniai faktoriai, kaip ir pati geografija. Juk Rusija kadaise neatsitiktinai atėjo į Centrinę Aziją. Be glaudaus bendradarbiavimo su Rusija, šia sena ir patikrinta kaimyne, Centrinė Azija neturi ateities“.

Pasak A.Akajevo, JAV nusprendė įtraukti Centrinę Aziją į savo strateginių interesų orbitą, o, esant tarptautinio terorizmo, religinio ekstremizmo pavojui, Amerikos politikų dėmesys Centrinei Azijai nuolat auga. Tačiau Rusijos išstūmimo iš šio regiono politika yra netoliaregiška ir pasmerkta žlugti. Ypač glaudūs Kirgizijos santykiai su Rusija būtini visai ne todėl, kad Rusija šalia, o Amerika toli. Mat, anot Kirgizijos prezidento, istorija yra išmintingiausia patarėja, todėl į jos balsą privalu įsiklausyti. Tuo labiau kad JAV vargu ar kada nors imsis atsakomybės už Kirgizijos ir kitų Centrinės Azijos šalių saugumą. Todėl A.Akajevas pataria „sveikai mąstantiems“ Amerikos politikams suvokti, kad JAV siekimas politiškai ir kariškai įsitvirtinti šiame regione ir sukurti savotišką placdarmą tarp „rusiško kūjo“ ir „kinų priekalo“ yra pakankamai rizikingas planas. Be to, kaip teigia A.Akajevas, dauguma Centrinės Azijos regiono šalių nepalaiko tokios amerikiečių ekspansijos.

Todėl Kirgizijos prezidentas pareiškė tikįs, jog, vystant ateityje Rusijos ir JAV santykius, Vašingtonas supras, kad Maskva turi neginčijamą teisę įtraukti Centrinę Aziją į savo įtakos ir interesų zoną. „Bet kokiomis sąlygomis Rusijos vaidmuo Centrinėje Azijoje artimiausioje ir vėlesnėje perspektyvoje tik dar labiau išaugs. O bet kokios užmačios išstumti Rusiją iš šio regiono iš anksto pasmerktos žlugti“, - baigia savo straipsnį A.Akajevas.

Šis Kirgizijos prezidento straipsnis Rusijos dienraštyje pasirodė ne šiaip sau ar norint apginti susvyravusį savo valdžios sostą. Spaudimas buvusioms sovietinėms Azijos respublikoms nuolat didėja, o vietiniai prezidentai, norėdami išlikti valdžioje, tiesiog neturi kitos išeities, kaip tik paklusti Maskvos diktatui. Tuo labiau kad buvusioji vietinė partinė nomenklatūra įpratusi turėti šeimininką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija