Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kaimo bendruomenės.
Penkerių metų patirtis

Benjaminas ŽULYS

Prieš penkerius metus Kauno rajone prasidėjo kaimo bendruomenių judėjimas. Tuomet tai buvo naujas, neįprastas reiškinys, tačiau žingsnis po žingsnio įgavęs vis platesnius užmojus. Tai viena kaimo savivaldos išraiškos formų. Prie seniūnijų ėmė burtis kaimo bendruomenių tarybos, į kurias įėjo aktyviausi, pažangiausi seniūnijos žmonės – klebonas, švietimo, gydymo, policijos, kitų organizacijų atstovai, pažangūs ūkininkai ar šiaip itin gerbiami to krašto žmonės. Tokia tvarka gyvuoja ir dabar. Tik veiklos apimtys bei jos reikšmė įgijo ženkliai didesnius užmojus.

Šios „vaikiškos” sukakties proga Kauno rajono savivaldybėje įvyko rajono kaimo bendruomenių tarybų, seniūnijų atstovų šventinis susitikimas. Pirmiausia prabilta apie žmogaus gerumą, kurio šiomis dienomis pas mus gerokai stinga, apie žmogaus meilę savo šeimai, kaimui, visai Lietuvai. Kaip susitikime kalbėjo rajono vicemerė Nijolė Kliučienė, meilė gimtajam kraštui prasideda ir gyvuoja ne Seime, savivaldybėje, seniūnijoje, o savo šeimoje, po savo kiemo beržu, savoje širdyje. Geras žodis kaimynui, pagalbos ranka pavargėliui, kitaip nuskriaustam ar doroviškai puolusiam žmogui – tai taip pat meilės išraiška tėvynei. Kaimo bendruomenė ir yra tų žmonių visuma. Su savo džiaugsmais, rūpesčių gausa, meile ir siekių skalsa.

Kauno rajono tarybos narys Donatas Jankauskas gerai pamena tas dienas, kai buvo kuriamos kaimo bendruomenių tarybos, rengiami jų įstatai, kalbamasi su seniūnais, kitais aktyviausiais seniūnijų žmonėmis. Tuomet jis buvo rajono meras, tad ir prisiėmė ant savo pečių didžiausią organizacinių rūpesčių krūvį. Jam ypač daug talkino, dalyvavo organizaciniame darbe tuometinis jaunas savivaldybės Tarybos sekretorius Marius Gudynas, vėliau išvykęs dirbti į Briuselį. Buvo ir daugiau šios idėjos entuziastų. Maždaug tuo pačiu metu kaimo bendruomenių tarybos buvo kuriamos ir Anykščių rajone. Jo meras Saulius Nefas su D.Jankausku dažnai tardavosi, kaip įgyvendinti vieną ar kitą mintį šių tarybų veikloje, kad jose nesukerotų biurokratizmas, kad jos būtų kuo arčiau vietos žmonių, jų mažesnių ir didesnių rūpesčių.

Buvęs meras prisimena, kaip Domeikavoje, kur jis gyvena, kartą prieš Velykas du geranoriški ūkininkai padovanojo seniūnijai, vietos kaimo bendruomenei 300 kiaušinių socialiai remtinų žmonių velykiniam stalui. Tie kiaušiniai buvo nunešti į vietos mokyklą, moksleiviai juos kuo rūpestingiau nudažė, o šventės rytą šios kuklios, bet nuoširdžios vaišės buvo išvežiotos po neturtingųjų namus. Regis, ne kažin kokia buvo toji parama, tačiau apie ją kaimo žmonės dar ilgai kalbėjo, ne vienas džiaugėsi jo namams parodytu dėmesiu. Šioje kuklioje akcijoje nebuvo ir negalėjo būti jokio valdžios potvarkio, nurodymo, o lyg vieversys danguje supleveno geranoriškumas, noras padėti žmonėms.

Žinoma, kaimo bendruomenės tarybos veiklos barai yra ne vien labdara. Ji priima sprendimus dėl kelių remonto, gatvių apšvietimo, pašalpų skyrimo ir kt. Šitaip ne vien nuimama nemaža dalis atsakomybės nuo seniūno pečių, bet ir plačiau paisoma vietos bendruomenių poreikių, interesų. Savaime suprantama, kad tokios tarybos posėdžiuose ir nemažai polemizuojama, pasiginčijama, ypač kai kalbama apie pinigus. Bet tokios yra geriausio sprendimo paieškos.

Šventės dalyviai kalbėjo, kad tiek žiniasklaidos, tiek kitų gyvenimo sričių specialistai, žinovai bei kiti galėtų ne vien mėgautis politiniais ir kitokiais skandalais, smurtu, ištvirkavimu, bet plačiau rodyti gerumo, veiklumo, geranoriškos nuomonių kaitos pavyzdžius. Tai labiau padeda augti, tobulėti. Šioji šventė tikriausiai ir būsianti viena iš tokių apraiškų formų. Panašūs bei kitokie renginiai vyksta ir kiekvienoje seniūnijoje, dažniausiai – bendruomenių tarybų iniciatyva, jų pagalba.

Dabar kaimo bendruomenės gyvuoja visose 23-ose rajono seniūnijose. Suprantama, kad vienur reikalai klostosi geriau, kitur gal ne itin palankiai – toks gyvenimas. Daug reikšmės turi seniūno iniciatyva bei nuovoka, jo noras tartis ir bendrauti su kaimo visuomene, visais žmonėmis. „Bet būna, kad tarybos nariai, atėję į posėdį, vien pasityčioja iš seniūno klaidų, tad šiam žmogui net rankos nusvyra ką nors daryti...” – sakė vienas susitikimo dalyvių. O Taurakiemio seniūnas Saulius Makūnas pasidžiaugė, kad jų taryboje jokių esminių nesklandumų nekyla. „Visi dirbame, visi pasidžiaugiame to darbo rezultatais”, – sakė jis. Kitos tarybos narys replikavo, kad jei rajono taryba dirbtų taip, kaip dirba jų seniūnijos kaimo bendruomenės taryba, tai rajone tvarka būtų daug geresnė... Beje, Babtų seniūnijos tarybos narė sakė, kad ketinama kurti netolimo, šiai seniūnijai priklausančio Panevėžiuko kaimo bendruomenės tarybą. Čia esama nemažai saviveiklinio meno entuziastų, aktyvių ūkininkų, kitų šviesuolių. Jie jau turi savo idėjų, sumanymų. Tikriausiai niekas šios iniciatyvos neuždraus.

Rajono administratoriaus pavaduotojas Arvydas Kelečius, be kitų savo pastebėjimų, atkreipė dėmesį į Suomijoje dirbančių panašių kaip pas mus tarybų patirtį. Tenykščiuose kaimuose netoli bažnyčios veikia klubai „Po Mišių”. Pavadinimas atitinka jų esmę. Po šv.Mišių žmonės renkasi tokiuose klubuose ir prie arbatos puodelio, simbolinių užkandžių aptaria savo kaimo reikalus, papolitikuoja, pajuokauja. Administratoriaus pavaduotojas tuo atkreipė dėmesį, kad bendruomenių tarybų veiklą derėtų toliau plėtoti, ieškoti įvairesnių formų.

Šventė be muzikos ir dainų – tarsi ne šventė. Tad ir tą popietę susirikusiuosius linksmino Garliavos muzikos mokyklos kanklininkių bei birbynininkų ansamblis bei Vilkijos kaimo kapela. Be to, apie šimtą rajono kaimo bendruomenių aktyvistų buvo apdovanoti savivaldybės padėkos raštais. Rajono meras Leonardas Gineika pripažino, kad be kaimo bendruomenių dabar būtų sunku gyvuoti, ir palinkėjo joms gyventi dar šimtą metų.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija