Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Gyvenvietės laikraštis – į kiekvieną kiemą

Bronius VERTELKA

Balsių bendruomenės aktyvas ( iš kairės ):
bibliotekos vedėja Rita Prielgauskienė,
bendruomenės iždininkė Stasė Šmailienė ,
pagrindinės mokyklos direktorė Jadvyga
Šliurpienė ir bendruomenės pirmininkas
AB „Meresta “ darbininkas Arvydas Šunauskas

Balsių gyvenvietės laikraštukas „Kaimo navynos“ yra finansuojamas jos bendruomenės lėšomis. Jis dienos šviesą išvysta kartą per mėnesį ir aplanko kiekvieną gyvenvietės kiemą. „Kaimo navynas“ redaguoja Balsių pagrindinės mokyklos direktorė Jadvyga Šliurpienė, kompiuteriu jas spausdina mokyklos bibliotekininkė Audra Svidrienė.

Leidinuke, kurio pirmasis numeris pasirodė 2000-ųjų sausį, rašoma buities klausimais, keliamos opios problemos. Jame žmonės raginami puošti savo namų aplinką. Nebeišmetamos per tvorą nereikalingos gėlės – verčiau jas pasiūlys kaimynams. Nepamirštama papasakoti apie gerus darbus. Netrūksta ir kritikos. Sulaukia pylos mėgstantys išgerti, vagišiai. Kas nori ką parduoti, skelbiama nemokamai.

Mintis turėti savo laikraštį kilo mokyklos direktorei J.Šliurpienei. Tuo metu ji buvo rajono Tarybos narė. Nuo Šiaulių kilusi pedagogė yra ir Balsių bendruomenės kūrimo pradininkė. Moteris sugeba uždegti žmones ir jiems įtikti. Bendruomenė jau turi puikius savo namus. Jie atsirado pačių kaimo žmonių protu ir darbu. Iš bankrutuojančios bendrovės, susidėję po 20 litų, bendruomenės nariai nusipirko vandentiekį. Tinkamai eksploatuojamas, dabar jis duoda papildomų pajamų. Tokiu būdu paremiamas laikraštėlio leidimas. Šimtais įsiskolinusiųjų už sunaudotą vandenį pavardės skelbiamos „Kaimo navynose “.

Spausdintas žodis sutelkia kaimo žmones kilniems tikslams bei geriems darbams. Mirus bendruomenės nariui, pagerbti jo ateina ne su pirktais mieste pintais vainikais ar gėlėmis. Sielvarto valandą brangaus žmogaus netekusiems namiškiams yra įteikiami pinigai. Kiekvienas bendruomenės narys šiam reikalui skiria penkis litus. Toks yra Balsiuose gyvenančių žmonių išankstinis susitarimas. Bendruomenė turi visą mirusiajam šarvoti reikalingą atributiką. Kas ja naudojasi, nemoka nė cento.

Buvo žmonių, norėjusių, kad daugiau nepasirodytų „Kaimo navynos“. Tarp Balsių gyventojų buvo išplatinta anketa su klausimais. Visgi dauguma žmonių teigė, kad laikraštukas yra naudingas gyvenvietei.

Balsiai, Pakruojo rajonas Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija