Atnaujintas 2004 m. sausio 9 d.
Nr.3
(1206)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ant ES slenksčio - ne tuščiomis

Benjaminas ŽULYS

LŽŪU Mokomojo bandymų ūkio direktorius
Vladas Kurutis ir jo bendradarbė –
zootechnikė selekcininkė
Dana Baršauskienė Karkiškių fermoje
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Mokslas ir gamyba

Kai kurios žemės dabartinėje Noreikiškių seniūnijoje ir aplinkui ją prieškariu priklausė tuometiniam finansų ministrui Petrui Karveliui, kitiems šeimininkams. Sovietiniu metu čia ilgą laiką buvo Lietuvos žemės ūkio akademijos mokomasis ūkis, užėmęs 3000 hektarų plotą.

Apie tai dabar pasakoja šioje seniūnijoje gyvuojančio Lietuvos žemės ūkio universiteto Mokomojo bandymų ūkio direktorius agronomas Vladas Kurutis, šiose žemėse besidarbuojąs 23-ejus metus. Anksčiau kurį laiką buvo minėto mokomojo ūkio vyriausiasis agronomas, dabar štai vėl vairuoja žemės ūkį į naujus vandenis. Tiesa, dabartinio ūkio plotas žymiai kuklesnis – 430 hektarų. Bet ir jame galima daug gero nuveikti, sukurti, įgyvendinti naujų idėjų.


Darbštūs paukščių augintojai
mėgsta naujoves

Bronius VERTELKA

Kaimo verslininkai
Algirdas ir Emilija Bieliniai

„Neturėdamas darbo, aš jo susirasčiau Panevėžyje ar Vilniuje, bet nesėdėčiau sudėjęs rankas. Augindamas paukščius, aš tą darbą atlieku per valandą, ko kitam prireiktų visos dienos“, - teigė Panevėžio rajono Kritižio kaime gyvenantis 45 metų Algirdas Bielinis.

 

Kambariuose - apie šimtas rūšių gėlių

Maždaug prieš penkiolika metų Vilniuje ir Panevėžyje gyvenę Algirdas ir Emilija Bieliniai sumanė kurtis kaime. Sulygo trobą Kritižio kaime. Be jokių svarstymų, nutarė ją pirkti. Šalia gero kelio, greta miškas, arti senasis Vilniaus plentas. Maždaug 1939 metais statytą gyvenamąjį namą teko remontuoti, tačiau jame rado tinkamą naudoti kaimišką krosnį ir krosnelę, kurios sienelė apšildė kambarius. Algirdas turėjo elektrochemiko specialybę, bet kurį laiką jam teko padirbėti statybos inžinieriumi, todėl namo restauravimas buvo ne kančia, o savotiškas malonumas.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija