Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Pagerbė sukilimo vadą

Kun. A. Mackevičiaus žūties vietoje
Kaune kalba inžinierius Aloyzas Daniusevičius

Istorijos vingiuose Lietuva XVIII a. pabaigoje pateko į svetimųjų priespaudą. Pavergėjams buvo reikalinga tik tamsi, beraštė ir prasigėrusi tauta. Prijungus Lietuvą prie Rusijos imperijos Vilniaus gubernija buvo raštingiausia visoje imperijoje, bet per dvidešimt priespaudos metų iš 430 mokyklų liko tik septyniasdešimt. 1832 metais uždarytas Vilniaus universitetas, seniausias Rytų Europoje. Išnyko iš pasaulio žemėlapių ir Lietuvos vardas: ji tapo „Severozapadnyj kraj“ (Šiaurės vakarų kraštu).

Tauta priešinosi sukildama 1794 metais,1831-aisiais, 1863-iaisiais ir vėl 1905 metais.1863 metų sukilimas buvo vienas didžiausių. Patys rusų istorikai teigia, jog jame dalyvavo 77 tūkst. sukilėlių. Vienas žymiausių sukilimo vadų buvo kun. Antanas Mackevičius. Kilęs iš Kelmės apylinkių, studijavęs Kijevo universitete, baigęs Varnių kunigų seminariją, sukėlęs tautiečius prieš Rusijos imperiją. Jis pirmasis iškėlė savarankiškos Lietuvos idėją. Daugelio istorikų teigimu, be 1863 metų sukilimo nebūtų buvę ir 1918 metų nepriklausomybės paskelbimo.

Šiandien nugrimzta užmarštin mūsų praeitis, protėvių kovos, tačiau mes, likusieji gyvi, pagerbiame didvyrius, kurie prieš 140 metų su ginklu pasipriešino pavergėjams. Kaune, Ožeškienės gatvėje, prie evangelikų reformatų bažnyčios esančių laiptų, įvyko minėjimas, pagerbiant kun. A. Mackevičiaus atminimą. Šioje vietoje 1863 m. gruodžio 28 d. buvo nužudytas garbusis kunigas – kovotojas už laisvę. Žūties vietą ženklina kuklus paminklas. Minėjime dalyvavo Kauno šaulių sąjungos vyrų choras, Žemaičių bendrijos Kauno skyriaus choristės ir kiti nariai, Kauno „Saulės“ gimnazijos moksleiviai, saviveiklininkai, Vilkijos seniūnijos Saulėtekio A. Mackevičiaus vidurinės mokyklos moksleiviai, pedagogai, o jų gretose – buvęs ilgametis šios mokyklos direktorius, turintis 45 metų pedagoginį stažą, Arūnas Astrauskas. Žūties vietoje kalbėjo vienas pagerbimo iniciatorių inžinierius Aloyzas Daniusevičius (beje, prieš keletą metų jo pastangomis Ringovės kaime buvo pastatytas paminklas A.Mackevičiui). Sugiedotas Lietuvos himnas.

Vėliau visi susirinkusieji nužygiavo į netoliese esančios Policijos akademijos patalpas, kur pagerbimo akte dalyvavo minėtų mokyklų saviveiklininkai, mintimis apie kunigo misiją sukilime pasidalijo kun. Robertas Grigas, o Kauno šaulių choras atliko įspūdingų dainų apie lietuvių karių žygdarbius. Šis kun.A. Mackevičiaus žūties paminėjimas primena, kad lietuvių tauta už laisvę mokėjo didvyrių krauju. Gruodžio 28 dieną Kauno Arkikatedroje, arkivyskupas Sigitas Tamkevičius aukojo šv. Mišias už kun. A. Mackevičių.

Kazimieras DOBKEVIČIUS
Kaunas
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija