Atnaujintas 2004 m. sausio 14 d.
Nr.4
(1207)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai

Keturiasdešimt „Radastos“ žiedų

Rūta JONUŠKIENĖ

„Radastos“ vadovė
Genovaitė Paškauskaitė

Jau keturiasdešimt metų Utenoje gyvuoja Utenos žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių ansamblis „Radasta“. Kolektyvui jau devyniolika metų vadovauja nepailstanti ir visada besišypsanti Genovaitė Paškauskaitė.

 

Draugėn subūrė vyresnio amžiaus meno mėgėjus

Ansamblis susikūrė 1963 metais, kai iniciatyvi ir veikli Bronė Arlauskienė sumanė suburti draugėn vyresnio amžiaus žmones, norinčius dainuoti, šokti, vaidinti ar tiesiog būti kartu ir turiningai praleisti laisvalaikį. Kolektyvas suvienijo gausų būrį žmonių, lankiusių liaudies šokių ir dramos užsiėmimus bei chorą, kuriam vadovavo Antanas Indrašius, Adolfas Driukas, Petras Bučys ir Vladas Trimonis.Tuomet kolektyvas priklausė darbo veteranų tarybai, kuriai pirmininkavo B.Arlauskienė, vėliau – Adelė Kvedarienė, Irena Šyvienė ir Valė Niaurienė. 1983 metais šį kolektyvą lankantys meno mėgėjai šventė koncertinės veiklos dvidešimtmetį. Kaip brangią relikviją ansambliečiai saugo tais metais jiems švenčioniškių padovanotą tautiniais raštais austą lininį rankšluostį, primenantį šimtus nuoširdžiausių koncertų savajame Utenos rajone bei daugybę išvykų pas draugus, gyvenančius kaimyniniuose miestuose ir rajonuose.


Ir pomėgis, ir verslas

Bronius VERTELKA

Iš kairės: jaunosios verslininkės Rūta Taučikienė
ir Ilona Gokienė savo krautuvėlėje pardavinėja
menininkų darbus

Stalas, kėdės – tai prieškariu žemaičių meistro gaminti baldai, atkeliavę iš Akmenės rajono. Medinis suolas išpuvusia apačia aptiktas Biržų rajone. Suderėtas ir namuose restauruotas baldas tiko šalia kitų. Senoviška „Singer“ firmos siuvimo mašina, spintutė, veidrodžiai – tai vis krautuvėlės „Sėnoja“ papuošimo akcentai. Šie daiktai neparduodami.

Užėjus į „Sėnoją“, yra kuo pasigrožėti bei ką išsirinkti. Parduodami darbai – profesionalių autorių kūryba. Biržietės Vitos Jokubonytės–Kiseliūnienės darbeliai – žavios lėlės, angeliukai, katinai sukurti iš siūlų, medžiagų atkarpų. Pirkėjams biržietės dirbiniai patinka. Raganaites daro panevėžietė Daiva Krivickienė. Jų autorė vasarą persikelia iš miesto gyventi į sodybą netoli Paliūniškio. Laukuose ji prisirenka gamtinės medžiagos, iš kurios paskui kuria įvairias grožybes.


Dainuoja ir gieda „Giedra“

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Blaivininkų ansamblis „Giedra“
Kaltanėnuose po koncerto

Vyskupo M.Valančiaus blaivystės sąjūdžio Vilniaus skyriaus folkloro ansamblis „Giedra“ suburtas prieš trejus metus. Per tą laiką šis kolektyvas gerokai sustiprėjo. Pavieniai žmonės, dažniausiai pagyvenę nedirbantys pensininkai, susibūrę į ansamblį, surado savo asmenybės raiškos būdą, tapo reikalingi visuomenei ir vienas kitam. Kiekvieną trečiadienį jie renkasi į repeticijas, dainuoja ir šoka. Dažnai kuris nors atsineša ir seną, negirdėtą dainą, išgirstą iš senolių ar surastą jaunystės dienų dainų sąsiuviniuose. Ansamblio repertuaras sudarytas iš įvairių Lietuvos regionų tautosakos, todėl įtinka visiems klausytojams. Dzūkai įtempę ausis klausosi dzūkavimo, žemaičiai – žemaičiavimo ir t.t.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija