Atnaujintas 2004 m. sausio 16 d.
Nr.5
(1208)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Iš bendro lovio

Petras KATINAS

Lietuvos rašytojų gretos pasipildė dar vienu autoriumi – Henriku Daktaru, daugiau žinomu slapyvardžiu „Henytė“. Jau daugiau kaip dešimt metų ši pavardė neišnyksta iš pirmųjų dienraščių puslapių ir televizijos ekranų kartu su visokiausiomis „žvaigždėmis“, „estrados princais“ arba beveik be jokių drabužėlių įvairiausiais „top modeliais“ ir pan. Taigi H.Daktaras, jau atsėdėjęs mažumėlę ten, kur kiti turėtų jau seniai ir ilgiau sėdėti, paskelbė knygą „Išlikti žmogumi“. Joje iš peties vanojami Seimo pirmininkas A.Paulauskas, policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius, kai kurie Seimo nariai, kurie, pasirodo, ne tik įkišo už grotų „Henytę“, bet ir sužlugdė klestėjusį sovietų Lietuvos ūkį… Knygą išleido anoniminė leidykla. Nenurodytas ir jos tiražas. Bent jau iš padorumo galėjo būti parašyta, kas gi yra šios knygos bendraautoriai. Juk net sovietiniais laikais partinių veikėjų ir kagėbistų memuaruose buvo nurodoma, kas iš tiesų parašė tuos „istorinius veikalus“. Tiesą sakant, tų bendraautorių toli ieškoti nereikia. Jie pakankamai aiškūs. Tai tie patys, kurie pastaruoju metu tuos H.Daktaro knygoje minimus asmenis paskelbė sąmokslininkais, siekiančiais nuversti prezidentą R.Paksą. Išties keisti sutapimai. Tiktai įdomu, ar dabar „Henytė“ bus pakviestas tapti Rašytojų sąjungos nariu. Ir nebūtų čia nieko nuostabaus. Juk kuo gi skiriasi H.Daktaro kūrinys nuo „liaudies rašytojo“, ištikimiausiu „sąjūdiečiu“ save pristatančio V.Petkevičiaus paskvilio „Durnių laivas“ ar pagaliau M.Ivaškevičiaus opuso „Žali“, kuris net Frankfurto knygų mugėje buvo pristatytas kaip šiuolaikinis lietuvių literatūros šedevras.

Atrodo, kad Prezidento komanda laisvalaikiu nuo Prezidento pasakėlių sekimo Lietuvos provincijos gyventojams nusprendė pasitelkti ir literatūrą. Ir ne tik. Ne be reikalo, prasidėjus masiniam komercinių televizijų supirkinėjimo vajui, Prezidento įvaizdžio kūrėjas A.Katkevičius pareiškė, kad artimiausiu metu Lietuvos žiniasklaidos požiūris į Prezidentūros skandalą pasikeis. Galima manyti, kad viskas bus taip, kaip dabar daro TV-4 televizijos „žvaigždė“ R.Grinevičiūtė, į savo laidą „Korida“ pasikviesdama vis tuos pačius V.Uspaskich, R.Pavilionį, J.Veselką, visiems iki gyvo kaulo pabodusį „rezistentą“ Pancerną bei panašius. Beje, vienoje paskutiniųjų „Koridos“ laidų jos vedėjos vos neištiko infarktas, kai filosofas A.Šliogeris, buvęs vienas didžiausių prof. V.Landsbergio priešų, pareiškė, kad vienintelis žmogus, kuriam bus pastatytas paminklas už nuopelnus Lietuvai, bus V.Landsbergis… Taigi TV-4 jau tapo Prezidento rėmėjų nuosavybe. Negalima atmesti galimybės, jog netrukus tokiomis taps ir kitos. Taip pat Prezidento susitikimuose su žmonėmis neatsitiktinai eskaluojama mintis uždrausti tokiems žurnalistams kaip A.Siaurusevičiui, A.Matoniui, R.Miliūtei, A.Bačiuliui, R.Valatkai, E.Jakilaičiui vesti televizijos laidas ir rašyti straipsnius, nes jie esą yra „politiniai samdiniai“. Ko gero, kai kam iš paminėtųjų naujieji savininkai ir uždės apynasrį.

Bet grįžkime prie literatūros. Būtent prie V.Petkevičiaus stalinietišku stiliumi parašyto kūrinio „Durnių laivas“, kuris, anot rašytojos Jurgos Ivanauskaitės, tėra gryni prasimanymai ir šmeižtas. Bet juk čia nieko nauja. Sena tradicija, besitęsianti nuo pat sovietinės okupacijos pradžios. V.Petkevičius ir panašūs į jį rašytojai elgiasi lyg pagal dar 1946 metų nurodymus, kai Vilniuje dvi dienas vyko lietuvių rašytojų „perauklėjimo“, tiksliau, stuburo perlaužimo susirinkimas. Kaip tik tada ryškiausiai ir atsiskleidė „rimbo ir meduolio“ politika, vertusi visus Lietuvoje likusius rašytojus sakyti „balta“ vietoj „juoda“ ir atvirkščiai arba visai nutilti. Nors ir tylėjimas buvo nusikaltimas, o nemažai rašytojų už tai atsidūrė Sibire, po žeme arba buvo begėdiškai prievartaujami. Užtat tie, kurie atnašavo savo didesnius ar mažesnius talentus bolševikų tvarkai, kilo kaip ant mielių. Štai vienam iš Stalino liaupsintojų A.Venclovai už analfabetiškas eiles vado garbei buvo suteikta Stalino premija (50 tūkst. rublių). Tuomet visi spaudos „organai“ citavo Stalino atsakymą į klausimą, kaip parašyti gerą literatūros kūrinį… „Rašykite tiesą“, – trumpai atsakęs tautų vadas ir mokytojas.

Tad tradicijos tęsiamos. Bene įdomiausia tai, ką atsakė V.Petkevičius, prieš pat tragiškosios Sausio 13-osios minėjimą vieno dienraščio žurnalistės paklaustas, kaip jis vertina prof. V.Landsbergio kreipimąsi į prokuratūrą dėl bylos iškėlimo V.Petkevičiui, nes šis savo „Durnių laive“ grubiai apšmeižė jau mirusį jo tėvą V.Landsbergį-Žemkalnį, pavaizdavo jį vos ne kaip žydšaudį. Taigi V.Petkevičius atsakė, kad nieko neužmiršęs, o savo „kūrinį“ rašęs remdamasis sovietų kagėbistų Viačeslavo Šironino knyga „Kontržvalgybos akiratyje“ ir kito kadrinio KGB pulkininko Aleksandro Slavino knyga „Pompėjos žlugimas“. Nieko sau „tiesos“ šaltiniai! Galima priminti, kad V.Šironino knygą kasdien vežiojosi savo portfelyje „sąžinės kalinys“, buvęs krašto apsaugos ministras, kyšio prievartautojas, dabar tapęs perversmų specialistu, A.Butkevičius ir nuolat ją citavo. Dabar A.Butkevičius irgi giriasi padėjęs ne tik R.Paksui laimėti rinkimus, bet ir pakeitęs Gruzijos valdžią! Štai kur talentas, štai kur Šironino ir Slavino mokykla! (Tiesa, į Prezidento postą R.Paksą atvedęs įrodinėja ir visiems žinomas J.Borisovas.) Dabar, sutvarkęs nežinia kokius reikalus Tbilisyje, vėl atsirado Vilniuje. Taigi galima neabejoti, kad vėl bus rengiama kokia nors purvina intriga ne vien prieš „sąžinės kalinio“ priešą prof. V.Landsbergį. Juk neatsitiktinai Prezidentas, vos ne kasdien besikviečiantis generalinį prokurorą A.Klimavičių, STT vadovą V.Junoką ir kitus svarbiausių teisėsaugos institucijų vadovus, rengia „kompromatą“ ir renka informaciją apie aukščiausiųjų pareigūnų „neteisėtą veiklą“. Tą patvirtino ir vyriausiojo patarėjo pareigas faktiškai einantis G.Šurkus, pareiškęs, kad Prezidento komandai dabar labiausiai rūpi, kaip įveikti apkaltą, o ne formuoti naują patarėjų korpusą. Ir A.Butkevičius kaip tik labai pravers tvarkant šį reikalą. Neatsitiktinai jis jau tariasi su svarbiausiu R.Pakso įvaizdžio kūrėju A.Katkevičiumi. Jeigu reikės, pasikvies „specialistų“ iš Maskvos. Netrūks ir pinigų atsilyginti už paslaugas.

Dabar vėl grįžkime prie V.Petkevičiaus kūrybinio įkvėpimo šaltinio – KGB pulkininko A.Slavino ir jo knygos „Pompėjos žlugimas“. Be abejo, V.Petkevičius puikiai žino, kad A.Slavinas kasė duobę Lietuvos nepriklausomybei nuo pat ankstyvosios jaunystės. Aišku, „Pompėjos žlugimas“ parašytas, kaip ir priklauso, rusų kalba, nors būsimasis KGB šnipas gimė ir užaugo Kaune, čia baigė gimnaziją, studijavo Vytauto Didžiojo universitete. Tuo pačiu dirbo Maskvai rengiant Lietuvos valstybės okupaciją. Be to, šmeiždamas „buržuazinę“ Lietuvą, o prof. V.Landsbergio tėvą ir kitus 1941 metų birželio Laikinosios vyriausybės narius paskelbdamas žydšaudžiais, pats būdamas žydas, A.Slavinas kartu su kitu gerai žinomu kagėbistu, irgi žydu D.Todesu, dalyvavo rengiant ir vykdant baisųjį 1940 metų A.Sniečkaus pasirašytą „Priešvalstybinių partijų: tautininkų, voldemarininkų, liaudininkų, krikščionių demokratų, jaunalietuvių, trockininkų, socialdemokratų, eserų, šaulių ir kito vadovaujančio sąstato likvidacijos paruošiamųjų darbų ir operatyvinės likvidacijos planą“. Taigi A.Slavinas sudarinėjo likvidacijos, tiksliau sakant, mirties sąrašus. O tuose sąrašuose buvo ne tik lietuviai, bet ir turtingiausieji Kauno ir Lietuvos žydai, kurių turtą pasisavindavo A.Slavinas su sėbrais. Taigi dar prieš ateinant „žydšaudžių“ Laikinajai vyriausybei, A.Slavinas jau buvo apiplėšęs turingiausius Lietuvos žydus ir juos išvežęs į Sibirą kančioms ir mirčiai.

Beje, Slavino giminė iškart vėl atsirado Lietuvoje, net nesulaukusi SSRS žlugimo, kai tik 1988-1989 metais LKP, vadovaujama dabartinio Premjero, ėmė skubiai grobti ir dalytis ne tik SSKP, bet ir Lietuvos turtą. Taip sostinės prestižinėje vietoje atsirado firmos „Vilbara“ parduotuvė, kurią atidarė šio KGB pulkininko duktė. Tokias firmas galėjo tuo metu (ir vėliau) atidarinėti tik KGB ir SSKP veikėjai. Tik jokiu būdu ne tų kagėbistų sunaikintų ir ištremtų aukų giminės. Beje, vienas verslininkas, antrosios A.Slavino dukters vyras, toks Romas Juraitis minimas ir VSD dokumentuose, pateiktuose tiriant Prezidentūros skandalą. Be to, A.Slavinas „Pompėjos žlugime“ labai giria buvusius savo bendražygius Nepriklausomoje prieškario Lietuvoje - J.Paleckį, R.Šarmaitį, D.Todesą, J.Jurginį ir kitus sovietų agentus, beje, išaugintus ir valgiusius Nepriklausomos Lietuvos duoną. Dar 1993 metais žurnalistas V.Vasiliauskas klausė, kodėl šie tada jauni, pakankamai inteligentiški žmonės pardavinėjo Lietuvą Maskvai. Ir pats atsakė į šį klausimą: „Todėl, kad daugiau mokėjo!“ O kas mokėjo „sąjūdiečiui“ V.Petkevičiui, kuris didžiausių Lietuvos nepriklausomybės priešų laikraštyje „Tarybų Lietuva“ 1990 metų rudenį kreipėsi į Lietuvos valstiečius: „Susiorganizuokit. Vieną kartą pasakykit: „Ša! Gana!“. Jeigu jūs šitaip elgiatės, mes nevežam jums pieno, nevežam mėsos. Taškas!… Atkuriamas senas lietuviškas subankrutavęs Smetonos fašizmas. Ateis laikas, tokius kaip kai kurie parlamento berniukai tribunoluose teisim!“ Štai kokia neapykanta Sąjūdžio dėka atgimusiai Lietuvai ir jos tuomečiams vadovams jau tada degė tariamas sąjūdietis! Ir dabar V.Petkevičius savo nuostatų nepakeitė nė per nago juodymą. Bent jau taip rašo savo paskvilyje. Tyčiojasi netgi iš tų partijos bičiulių, kurie drįso nukrypti nuo SSKP ir KGB kurso.

O Rašytojų sąjungos vadai ir „liaudies rašytojo“ kolegos nė žodeliu nereaguoja į tai. Tiktai vienas Kazys Saja išdrįso paskelbti atvirą laišką šiam Lietuvos nepriklausomybės priešui ir pareiškė išstojąs iš Rašytojų sąjungos. O kurgi visi kiti, netgi tautos sąžine besiskelbiantys? Tyli. Na, dar nebent J.Ivanauskaitė, nepaliaujanti stebėtis mūsų visuomenės apkvailinimo laipsniu, kai panaši lektūra susilaukia didžiulio pasisekimo. Dabar, aišku, ir Henytės „bestseleris“ susilauks tokio pat populiarumo. Tad ko stebėtis, jeigu netrukus pasirodys rinkoje dar viena „rašytojos“, garsiosios Renatos Smailytės panaši knyga. Ji vėl bus graibstoma. Tuo labiau kad pats Prezidentas žada pasodinti į Lukiškes to paties V.Petkevičiaus paskelbtus priešus. Bet ar pajėgs? R.Paksas vis dar neatsigauna nuo skandalo pradžios. Štai praėjusio pirmadienio spaudos konferencijoje jis vėl prajuokino visą Lietuvą. Dar kartą konkrečiai neatsakydamas nė į vieną žurnalistų klausimą, Prezidentas tarsi koks budistas nuolat kartojo savotišką mantrą – gerai išmoktą vis tą patį jau šimtus kartų girdėtą tekstą apie savo nekaltumą. Niekas, žinoma, ir nesitikėjo išgirsti ko nors konkretaus. Užtat visi susirinkę žurnalistai leipo juokais, kai po vidurdienio surengtoje spaudos konferencijoje pasveikino juos su „labu rytu“, o užbaigė… palinkėdamas gero savaitgalio. Ir tai pasakyta pirmadienį. Todėl nereikia pykti, kai „sąmokslininkai“ vis dažniau prabyla apie valstybės vadovo sveikatos būklę.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija