Atnaujintas 2004 m. sausio 16 d.
Nr.5
(1208)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Tautiškumo naikinimo metai

Erškėčiais klota mūsų tautos istorija. Okupacija sekė po okupacijos. Tūkstančiai patriotų krito garbingoje laisvės kovoje. Dešimtis tūkstančių okupantai išžudė, nukankino Sibiro katorgoje. Sunaikino tautos elitą – geriausius, patriotiškiausius. Okupantai supriešino mūsų tautą į partijas, „liaudies priešus“, „liaudies gynėjus“, priveisė agentų ir šnipų. Patriotizmo, tautiškumo, dvasingumo pamatai suardyti.

Lietuvėlė pakilo. Šiandien esame pusiau laisvi, nes neįvyko desovietizacija. Ji neįvyko ir daugelio tautiečių sąmonėje. Tautinės – patriotinės visuomenės dar neturime. Ekskomunistinė valdžia ir partijų bei partijėlių maišalynė nekuria tautinės-patriotinės bendruomenės. Žvejoti parankiau drumstame vandenyje.

Tautą subrandina švietimas ir teisėtvarka. Trys kartos augo sovietinėje sistemoje, kur diegta: „Mano tėvynė – SSRS“. Antižmogiškoji komunistinė ideologija ir beribis teroras išgujo žmonių dvasingumą, tautos moralines vertybes. Tauta liko karkasas be tautinio turinio. Iš tokių „tautų“ buvo planuojama sukurti komunistinę visuomenę.

Kas ir kaip šiandien stengiasi atkurti tautiškumo, patriotizmo, dvasingumo vertybes? Žvilgtelėkime į tikrovę. Švietimo ir mokslo ministerija mestelėjo frazę – mokykla privalo būti depolitizuota. Turinys plačiau nepaaiškintas. Ekskomunistai dėstytojai ir mokytojai tai suvokia pagal savo norą – nereikia jokio tautinio – patriotinio ugdymo. Ugdoma kosmopolitiškai: „Kur geriau - ten tėvynė“. Vadinasi, tautinio atgimimo pamatai ugdant jaunąją kartą nededami. Priešingai, griaunami. Štai Seimo narys G.S. sumąstė – reikia nuvertinti Trispalvę. Ir visi Seimo nariai nutarė: nereikia brangių tautai ir valstybei švenčių metu jos kelti. Turbūt šiandien mūsų seimūnams nepaprastai džiugu, kai ir sostinėje, ir provincijoje jau nešlama Trispalvių jūra. Nekelia tėvai, nekels ir vaikai. Puikus planas. Ir rytinio radijo laidose nėra Lietuvos himno - „Tautiškos giesmės“ melodijos. Ramiau, kai nedirginami tie tautos jausmai, už kuriuos po 25 metus katorgos kai kam atseikėdavo.

Lietuvos pilietybė atpiginta – ji žarstoma iš kairės į dešinę. Nei kalbos, nei Konstitucijos, nei istorijos gero išmanymo nereikalaujama. Normalioje valstybėje to reikalaujama. Tikriausiai jau daugiau kaip dešimt tūkstančių imigrantų Lietuvos pilietybe apdovanoti. Štai turkas, lengvai gavęs pilietybę, sėkmingai organizuoja nelegalų, pabėgėlių vežimą per Lietuvos sieną. Mūsų panelės mielai teka už bet kokios tautybės ar odos spalvos vyro, kad tik užsienietis. Žinoma, jų teisė. Joms tautinė savigarba, orumas, patriotinės nuostatos nesvarbios. Tačiau mažai lietuvių tautai – didelė netektis. Dar lietuviais esame gimę, bet lietuvių kilmės europiečiais mirsime.

Nuo liberalizmo apsvaigusi mūsų valdžia tautos išsaugojimu visai nesuinteresuota. Štai mergelės, kurioms nepavyko ištekėti, užsigeidė atsikratyti mergautinės pavardės, keičiant ją į pusiau vyrišką. Lietuviškos merginų ir moterų pavardės yra tautos savitumo, istorinio išskirtumo vertybė. Juk tauta - tol tauta, kol ji turtinga savitumu, originalumu. Erzacais (pakaitalais) atmiešta tauta nei gerbiama, nei kam nors pasaulyje įdomi. Taigi jau plinta mergelių – moterėlių pavardžių su … vyriškomis galūnėmis. Tegyvuoja liberalizmas! Pasus greitai papildys tapatybės kortelės. Lenkai, latviai, estai ir kitos tautos tapatybės kortelėse turės įrašą apie tautybę. Mūsų „patriotinė“ vadžia to „balasto“ atsisakė, dangstydamasi ES reikalavimo skraiste. Nei Vokietijoje, nei Lenkijoje, nei Portugalijoje neteko matyti vyraujančių užsienio kalbomis užrašų. Eini mūsų sostinės ar kokio apskrities miesto gatve ir prieš akis plieskia dvimetriniai, mirguliuojantys šviesomis, vos ne viso pasaulio kalbomis parduotuvių, „ofisų“, įmonių pavadinimai. Tiesa, dar užtinki ir kukliomis lietuviškomis raidelėmis parašytų pavadinimų. Vadinasi, užsieniečiai, savi verslininkai, patentininkai ir kitokie, o ne mūsų valdžia, kalbininkai reguliuoja miestų (tuo pačiu ir valstybės) įvaizdį, savitumą. Impotentiška Kalbos komisija algas gauna, o ką veikia?

Seniai žinoma tiesa, kad kalbų mokėjimas - langas į pasaulį. Bet jokia tautiškai patriotiška tauta neišmaino savo kalbos į svetimą. Nors dabar tapo madinga bet kokią nesąmonę darant dangstytis tariamu ES reikalavimu. Taip lyg ir nusikratoma atsakomybės. Deja, ES tautiškumą naikinti tikrai nereikalauja. Žinoma, globalizacijos katile ištirps tos mažų valstybių tautos, kurių vyriausybės nedaro to, kas sustiprintų tautos brandumą, atsparumą, kas sukurtų ne vien pilietinę, bet ir tautiškai tvirtą bendruomenę. Tiesa, tik dabar Tėvynės sąjungos dokumente atsirado žodžiai „dešinioji alternatyva ir tautiškumas“. Seimūnų ekskomunistų žodyne žodžių „tautiškumas“, „patriotizmas“, „tautinė savimonė“ nebuvo anksčiau, nėra ir dabar. Šviesaus komunizmo perspektyva – „Visų šalių proletarai, vienykitės!“ – dar nesunyko. Yra geidžiančiųjų atkurti komunistų partiją ir Lietuvoje. Skambiame šūkyje „Žinių amžius“, kurio esmė – technologijų, visuomeninių procesų, dėsningumų ir t.t. pažinimas ir valdymas, apie žmogiškųjų, tautinių vertybių plėtrą net neužsimenama. Lyg tautos trokšte trokštų kuo greičiau susilydyti į europažmogių luitą.

Dievo dovana, kad tarp pedagogų dar yra dešimtys tokių kaip A.Vilutienė (Marijampolė), A.Lelešius ir B.Bujauskienė (Kazlų Rūda), E.Dirmeikis (Kražiai), kurie Švietimo ministerijos štampą „depolitizacija“ suvokia ne kaip sovietinį štampą „nacionalizmas“. Jie atkakliai vykdo piliečio ir tautiečio pareigas. Jų dėka įkurti muziejai, pastatyti atminimo kryžiai laisvės kovotojams, organizuojamos šventės. Gyva tauta, tautiškumo vertybės išliks ir globalizacijos katile, jei bus valdžios ir švietimo instancijų globojamos.

Dr. Juozas Parnarauskas,
laisvės kovų dalyvis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija