Atnaujintas 2004 m. sausio 21 d.
Nr.6
(1209)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją

Šiame numeryje:

Pedagogas, mokslininkas, filosofas

Žemaitijos valdovas

„Nelikę nuošalyje“

Transporto bendrovės likimas

Skulptūromis ir piešiniais
išreikšta laisvės nuojauta

Aldona KAČERAUSKIENĖ

Seimo narys Vytautas Landsbergis
pasveikino menininkę Dalią Matulaitę

Sausio 12-ąją Seime vyko daug renginių. Vos pasibaigus konferencijai „Sausio 13-oji Lietuvos istorinio atminimo kontekste“, skubėjome į Meno galeriją, kur buvo pristatyta skulptorės Dalios Matulaitės paroda „Laisvės nuojauta. 1991“.
D.Matulaitė yra Vilniaus dailės akademijos Skulptūros katedros profesorė, Lietuvos dailininkų sąjungos Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos bei Lietuvių ir japonų asociacijos narė.


Geresnį gyvenimą susikūręs elitas
neturėtų užmiršti esąs tautos dalis

Dr. Česlovas Laurinavičius
Algirdo Sabaliausko
(ELTA) nuotrauka

Lietuvos išgyvenama politinė krizė – tai dviejų skirtingų visuomenės politinių orientacijų problema, teigia istorijos mokslų daktaras, Lietuvos istorijos instituto XX amžiaus istorijos skyriaus vedėjas Česlovas Laurinavičius. Pasak jo, priėjome politinę aklavietę, ties kuria tam tikros politinės jėgos bando iš esmės keisti dabartinę vakarietišką Lietuvos orientaciją. „Toks Prezidentas, koks yra šiandien, nepriimtinas“, – kalbėdamas Eltai, pažymėjo istorikas. Jo požiūriu, sveikas protas liudija tarptautinės izoliacijos apraiškas, kurių prezidentas Rolandas Paksas vis dar teigia nejaučiąs. Č.Laurinavičius lygina esamą padėtį su prieškario, kai Lietuvos diplomatijos vadovams taip pat nebuvo atvirai sakomas tikrasis Vakarų požiūris į Lietuvą, apie kurį byloja archyvai su konfidencialių to meto pokalbių įrašais.


Šaltą popietę nenykstančių vertybių oazėje

Vladas VAITKEVIČIUS

Rašytoja Rita Vinciūnienė

Sausio 9-ąją N-ojo gimtadienio (manau, sukaktuvininkė man atleis, jei išduosiu jos moterišką paslaptį ir pasakysiu tiesą, kad tik 60-ojo) sulaukusi jaunatviškai atrodanti rašytoja, Radvilėnų vidurinės mokyklos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja ekspertė Rita Vinciūnienė Maironio lietuvių literatūros muziejuje gausiai susirinkusiems jos kūrybos brangintojams pristatė savo etapinę, šįkart eskizų, knygą „Trilapis dobilas“.


Almantis informacijos šaltinėlis

Bronius VERTELKA

Bibliotekos vedėja Virginija Kaunietienė
(dešinėje) ir vyr. bibliotekininkė Anelė
Grincevičienė

Pirmąją šių metų savaitę Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialas „Šaltinėlis“ po du mėnesius trukusio kapitalinio remonto oficialiai atvėrė duris skaitytojams. Savo pasikeitusia išvaizda jis pagrįstai gali puikuotis prieš kitas mieste prie Nevėžio upės dirbančias bibliotekas.


Seimo nario, ministro, diplomato pagerbimas

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Memorialinės lentos V.V.Čarneckiui
atminti atidengimo momentas. Iš dešinės:
Lietuvos Respublikos užsienio reikalų
ministerijos sekretorius Evaldas Ignatavičius,
Kauno vicemeras Erikas Tamašauskas,
V.Čarneckio sūnus Povilas, dukra Liučija,
kun. Jonas Račaitis, Kauno miesto
savivaldybės administracijos Kultūros
skyriaus vedėjo pavaduotoja Vida Jasaitytė,
Vytauto Didžiojo karo muziejaus Prezidentūros
sektoriaus vedėja Audronė Veilentienė
ir atminimo lentos autorius
skulptorius Vytautas Narutis

Lietuvai nusipelniusių diplomatų atminimo įamžinimas atkurtoje Lietuvos valstybėje vykdomas labai lėtai. Priežasčių tokiam lėtam įsibėgėjimui daug ir įvairių. Dažniausiai lemia pinigų stygius, įvairių valdžios institucijų abejingumas, neveiklumas, dažnai ir apsileidimas. Užtat džiugina kurio nors nepelnytai užmiršto Lietuvai nusipelniusio viekėjo pagerbimas.

Sausio 9 dieną Kaune (V.Putvinskio g. 49), prie namo, kuriame gyveno įžymusis Lietuvos valstybės veikėjas, Steigiamojo Seimo narys, užsienio reikalų ministras, diplomatas Valdemaras Vytautas Čarneckis (1893 01 09-1942 11 04) buvo atidengta skulptoriaus Vytauto Naručio sukurta bareljefinė V.V.Čarneckio atminimo lenta.


„Taika žemėje Dievo mylimiems žmonėms“

Bendraudamas su diplomatais Popiežius jaučia ypatingą artumą tautų vargams

Mindaugas BUIKA

Susitikime su diplomatiniu korpusu
popiežių Joną Paulių II sveikina
Irako ambasadorius Vatikane
Al Anbaris Abdulas Amiras

Susitikime su diplomatais apžvelgdamas Šventajam Sostui pernai labiausiai rūpėjusius pasaulio politinius įvykius ir bendrą tarptautinę padėtį, popiežius Jonas Paulius II sausio 12 dieną savo kalboje nurodė Irako atstatymo procesą, Izraelio ir Palestinos arabų konfliktą, pilietinius neramumus Afrikoje, tarptautinio terorizmo pavojų, taip pat sekuliarumo klausimus Europoje. Vatikane akredituotiems ambasadoriams Šventasis Tėvas taip pat pabrėžė, kad bendraudamas su jais jis jaučia ypatingą artumą pasaulio tautoms, jų kentėjimams dėl skurdo, karinių konfliktų, epidemijų ir neteisingumo. Būtent todėl yra amžinai aktuali iš Betliejaus sklindanti žinia: „Taika žemėje Dievo mylimiems žmonėms“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija