Atnaujintas 2004 m. sausio 21 d.
Nr.6
(1209)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Almantis informacijos šaltinėlis

Bronius VERTELKA

Bibliotekos vedėja Virginija Kaunietienė
(dešinėje) ir vyr. bibliotekininkė Anelė
Grincevičienė

Prie kompiuterių ypač
mėgsta pasėdėti jaunimas

Pirmąją šių metų savaitę Panevėžio miesto savivaldybės viešosios bibliotekos filialas „Šaltinėlis“ po du mėnesius trukusio kapitalinio remonto oficialiai atvėrė duris skaitytojams. Savo pasikeitusia išvaizda jis pagrįstai gali puikuotis prieš kitas mieste prie Nevėžio upės dirbančias bibliotekas.

 

Antrasis kūrimasis

Trečiasis savivaldybės viešosios bibliotekos filialas šioje vietoje pradėjo veikti 1992 metais. Anksčiau čia buvo G. Petkevičaitės-Bitės bibliotekos muzikinis skyrius . Patalpos atrodė labai niūrios ir tamsios, grindys buvo ištrupėjusiais dažais. Pirmiausia jos buvo išklotos kilimais. Šviesiai išdažius sienas ir pakabinus užuolaidas tapo gražu.

Dabar bibliotekos interjeras žymiai patrauklesnis. Pakeisti visi vamzdynai, įrengtas tualetas. Yra kambarėlis valytojai susidėti darbo įrankius. Sumontuotos pakabinamos lubos, nuo jų šviestuvai skleidžia malonią šviesą.
Prieš didįjį remontą „Šaltinėlis“ turėjo dvi atskiras patalpas. Viename kambaryje buvo knygos, kitas buvo skirtas mažiesiems skaitytojams. Išgriovus sieną, atsivėrusioje erdvėje įrengta didelė skaitykla. Vietoje dviejų darbo stalų atsirado keturi. Čia sustatyti visiškai nauji lietuviški baldai. Šiuolaikiškos, iš metalo gamintos knygų lentynos. Įėjus į biblioteką pirmiausia į akis krinta knygos, o ne sunkios jų lentynos.

Mažiesiems skaitytojams įrengtas atskiras kampelis. Ten stovi staliukas, iš po kurio, lyg stebuklinga lazdele mostelėjus, išvažiuoja didelė dėžė su gausybe mažyliams skirtų žurnalų. Taip sudaryta galimybė jiems pavartyti knygutes, pasiklausyti mamos skaitomų pasakų.

Eilutė prie kompiuterių

Moksleivių ir suaugusiųjų džiaugsmui ėmė veikti interneto skaitykla. Bibliotekoje yra keturi kompiuteriai. Tris jų dovanojo aljansas „ Langas į ateitį“, vienas nupirktas savivaldybės viešosios bibliotekos. Čia leidžiama nemokamai naudotis internetu ar elektroniniu paštu. Kas neturi pakankamai patirties, tam į pagalbą atskuba bibliotekos darbuotojos.

Skaitykloje yra pertvarėlė, už kurios patekti gali rimtam darbui nusiteikę panevėžiečiai. Jie jau žino, ką galima gauti iš ten stovinčio kompiuterio. Tokiems nereikia žaidimų, jie ieško rimtos informacijos. Kampelyje, kuris jau gavo tyliosios skaityklėlės pavadinimą, niekas neblaško prie kompiuterio dirbančiojo dėmesio.

Didžiulis susidomėjimas atsiradus galimybe pasinaudoti kompiuteriais. Norinčiuosius naudotis jais registruoja bibliotekos darbuotojos vedėja Virginija Kaunietienė ar vyr. bibliotekininkė Anelė Grincevičienė. Dirbti kompiuteriu vienam žmogui leidžiama tiktai valandą. Nemokamai pasinaudoti juo yra užsirašę savaitei į priekį.

Biblioteka neatsako niekam

„Šaltinėlis“ turi trylikos tūkstančių knygų fondą. Meilės romanų, lėkštokos literatūros - gal kokie penki procentai. Daugiausia informaciniai leidiniai ir programinė literatūra. Bibliotekoje užregistruota per tūkstantį skaitytojų. Per dieną jų ateina maždaug 70-100. Skaitytojų padaugėjo pastačius kompiuterius. Užsukę į biblioteką jaunieji skaitytojai gali gauti visą jų mokslui reikalingą informaciją. Jeigu tuo metu nėra reikiamos knygos ar leidinio, jį atnešus apie tai skaitytojui pranešama telefonu. Skaitytojo bilietas išduodamas nuo septintos klasės. Jo kaina - trys litai. Žemesniųjų klasių moksleiviams bilieto pirkti nereikia.

Skaitykloje yra apie 60 pavadinimų žurnalų, visi miesto bei pagrindiniai respublikiniai laikraščiai. Žurnalus, bet ne paskutiniųjų dviejų mėnesių, savaitei leidžia išsinešti į namus. Su visa naujausia spauda galima susipažinti vietoje. Bibliotekos durys neužtrenktos bet kokio amžiaus panevėžiečiui

Miela ir malonu užsukti

„ Šaltinėlio“ kapitalinį remontą atliko privati statybos įmonė „ Ekonomiškos statybos centras“. Lėšas – 80 tūkstančių litų – jam skyrė miesto savivaldybė. Bibliotekos atnaujinimo projektą parengė architektas Arvydas Narkevičius. Išgražėjusį žinių teikiantį centrą sutiko nemokamai puošti gėlių parduotuvė „Kupolė“. Apie tai informuoja mažytė reklamėlė lange. Nuvytusias gėles atėjusios parduotuvės moterys pakeičia šviežiomis.

Biblioteka tapo puikiu kultūros židiniu. Tai jau ne knygų išdavimo punktas. Maždaug kiekvieną mėnesį čia keičiamos parodos. „Šaltinėlyje“ eksponuojami profesionalių menininkų darbai, vyksta skaitytojų susitikimai su jų autoriais. Pravėrus bibliotekos duris, iš karto dėmesį patraukia veikianti paroda. Ją skaitytojai gali apžiūrėti nesumokėję nė cento. Ypač tai aktualu jaunimui. Užsukęs į „Šaltinėlį“, jis tarsi palytėja kultūrą. Bibliotekoje vyksta į šaltinėlio čiurlenimą panašus procesas.

Panevėžys
Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija