Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Kodėl taip elgiamasi?

Skaitau, girdžiu sakančius, skelbiančius per žiniasklaidą su ironija „mūsų Lietuvėlė“, „kokie lietuviai negeri: vagia, geria, žudo, mušasi“ ir t.t. Iš viso to daroma išvada – gėda būti lietuviu. Suprantama, nėra gerai, kad taip elgiamasi, tačiau ar taip nėra ir kitur: ar nevagia Rusijoje, JAV, Anglijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje ir kt.? Tik mes apie juos mažiau žinome, nes gyvena toliau, o apie save viską žinome gerai, ypač kai apie nusikaltimus su pasigardžiavimu nuolat skelbiama, o nutylima, kas yra gerai. Negerovės visur smerkiamos, su jomis kovojama, bet nesakoma, kad tos tautos piliečiu būti gėda. Kodėl menkinamas Lietuvos įvaizdis, niekinamas, žeminamas lietuvis? Kodėl lietuviu būti gėda? Tai kuo tuomet jam būti: anglu, rusu, latviu, lenku, italu?

Sovietmečiu, jau Sąjūdžio pradžioje, su ekskursija lankiausi Komijoje. Vienas komis pasakė: „Su žmona komiškai kalbame, kai vaikai miega, o su vaikais kalbame rusiškai, nes mums diegiama, jog komiu būti gėda – jie nekultūringi, neapsišvietę. Rusu būti garbė, nors rusai daugiau geria ir vagia. Kai vaikai užaugs, jei norės, išmoks komiškai, nes mes, tėvai, prastai mokame. Niekas nenori būti negarbingu, pažemintu, todėl mūsų vaikai tebūna ne negarbingais komiais, o garbingais rusais ir būna laimingi“.

Aišku, ką norėta padaryti iš komių ir Komijos. Nejaugi kažkas šiandien siekia, jog ir lietuvių, Lietuvos nebūtų, jei skelbia, kad lietuviu būti gėda, nes lietuviai negeri, pilni nedorybių. Juk yra blogesnių, nekultūringesnių žmonių už lietuvius, tik jų taip tautiečiai neniekina, neironizuoja, nesiekia, kad jų, „negarbingų“, nebūtų. Aš neteigiu, kad taip visi Lietuvoje lietuvius vertina. Tačiau tie, kurie lietuvius, Lietuvą niekina, ko jie siekia, kodėl taip elgiasi? Pagalvokime, ar verta taip daryti. Nors sunkumų, negerovių, nusikaltimų, vargo dar yra, bet nepraraskime savigarbos, neniekinkime Lietuvos, o didžiuokimės, džiaukimės esą lietuviai, nes tvirtas pagrindas gerai galvoti apie Lietuvą, lietuvius buvo, yra, manau, ir bus. Be to, viskas priklauso nuo mūsų pačių.

Vincas STEPONAVIČIUS

Krekenava, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija