Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Prekiautojo aukų krauju logika

Protestas dėl L.Truskos kalbos
Laisvės gynėjų dienos minėjime

Istorikas Liudas Truska, sakydamas kalbą LR Seime kaip Sausio 13-osios draugijos atstovas, dar kartą apšmeižė ir skaudžiai įžeidė 1941 metų birželio sukilimo dalyvius, Lietuvos partizanus ir visus kovotojus prieš sovietinę okupaciją, pavadindamas jų kovą ir aukas beprasmėmis.

L.Truska pasipriešinimo kovų istoriją atpasakoja taip, kaip ją parašė KGB falsifikatoriai. Sukilėliai – ne kovotojai prieš sovietinį okupantą, o žydų žudikai. Apie holokausto organizatorius ir vykdytojus – vokiečių nacius – L.Truska nesako nė žodžio. Romą Kalantą ir jo herojišką auką jis sulygino su teroristais – bombų sprogdintojais ir įkaitų grobėjais.

Tai, kad Lietuvos partizanai ir 1941 metų birželio sukilėliai LR įstatymų yra pripažįstami kariais savanoriais, L.Truskai įspūdžio nedaro. Vadovaujantis šio istoriko „logika“ išeitų, kad 1831 ar 1863 metų sukilėliai neverti pagarbos ir atminimo, nes jų kova tuojau pat neatnešė Lietuvai laisvės. Atvirkščiai, numalšinusi sukilimus, carinė Rusija sustiprino represijas, pasireiškusias nepaklusniųjų trėmimu į Sibirą ir lietuviškos spaudos uždraudimu. Tai prekiautojo aukų krauju logika.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Tarybos konferencijos delegatai yra pasipiktinę dar vienu L.Truskos išsišokimu, niekinančiu Lietuvos laisvės kovas, ir reiškia protestą LR Seimo valdybai, suteikusiai tribūną L.Truskai.

Taip pat šis protestas skiriamas ir Sausio 13-osios draugijai, pasirinkusiai šį asmenį savo atstovu Laisvės gynėjų dienos 13-ųjų metinių minėjime.

Seimo tribūnos laisvės gynėjų dienos 13-ųjų metinių minėjime suteikimas asmeniui, ne kartą anksčiau viešai reiškusiam panieką kovotojams už Lietuvos laisvę, vertintinas kaip Laisvės kovų atminimo negerbimas.

Lietuvos politinių kalinių
ir tremtinių sąjungos
tarybos konferencija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija