Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Evangelinis raugas tėvynės ateičiai

Teologijos fakultetas Vytauto Didžiojo universitete

VDU Katalikų teologijos
fakulteto dekanas
mons. doc. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas
Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

Nuo širdies smūgio 1993 metais staiga mirus naujai atkurto Vytauto Didžiojo universiteto Teologijos fakulteto ir Kauno tarpdiecezinės kunigų seminarijos dekanui kun. dr. Viktorui Butkui, sunku buvo rasti administracinių gabumų turintį teologijos žinovą kunigą užimti šias pareigas. Šias pareigas pagaliau sutiko eiti jau ir taip kitais darbais apkrautas kun. dr. Vytautas Steponas Vaičiūnas. Naujasis fakulteto dekanas parodė daug sumanumo, ištvermės ir rūpestingumo. Fakultetas išsiplėtė. Prabėgo dešimt metų. Šios sukakties proga mons. doc. dr. V.Vaičiūnui, KTF VDU dekanui, buvo pateikti trys klausimai. Jo atsakymai bent iš dalies atskleidžia šio Lietuvoje vienintelio Katalikų teologijos fakulteto reikšmę.

 

Kokia buvo VDU Katalikų teologijos fakulteto padėtis prieš dešimt metų? Kokie sunkumai ir džiaugsmai lydėjo jus per tuos metus?

Žvelgiu į prabėgusius metus, nostalgiškai prisimenu pirmuosius entuziastus, kurie pasirinko teologo kelią. Neturėjome nuolatinių patalpų – iš A.Jakšto gatvės kėlėmės į Laisvės alėją, iš ten – į Vilniaus gatvę ir pagaliau įsikūrėme naujuose rūmuose Gimnazijos gatvėje. Nebuvo tuomet ir kompiuterių, o tik dvi rašomosios mašinėlės. Fakulteto visa administracija – dekanas ir fakulteto sekretorė. Nebuvo tuomet nei magistrantūros, nei doktorantūros studijų, tik bakalauro. Fakultetas buvo tik Vytauto Didžiojo universitete, nepatvirtintas Vatikano studijų kongregacijos. Bet tai buvo visko pradžia, kūrimosi stadija. Suburti pirmieji dėstytojai, kuriamos ir tobulinamos studijų programos. Daug pagalbos ir širdies parodė dėstytojai lietuviai iš užsienio: a.a. prel. prof. dr. Antanas Rubšys, kun. prof. dr. Kęstutis Trimakas, kun. prof. dr. A.Paškus, kun. prof. dr. Jonas Juraitis, kun. dr. L.Zaremba, kun. doc. dr. A.Žygas, taip pat profesoriai iš Vokietijos ir Lenkijos.

Pirmosios knygos bibliotekai taip pat dovanotos užsienio lietuvių kunigų. 1993 metais miręs pirmasis Teologijos fakulteto dekanas kun. prof. dr. V.Butkus savo biblioteką testamentu paliko fakultetui. Ir taip po truputį biblioteka gausėjo. Esame dėkingi Amerikos lietuvių šalpos fondui Niujorke, Kanados lietuvių šalpos fondui, „Communicantes“ fondui, iš kurių skirtų lėšų perkame užsienyje naujausią teologinę literatūrą. Ypač šiame darbe daug padėjo a.a. prel. prof. A.Rubšys. Jo testamentu po mirties mūsų bibliotekai atiteko jo knygos ir archyvas.

1999 metais, sutarus VDU Senatui, KTF didžiajam kancleriui arkivyskupui S.Tamkevičiui ir Vatikano katalikiškųjų studijų kongregacijai, Teologijos fakultetas, buvęs Kauno kunigų seminarijoje, ir VDU Teologijos fakultetas buvo suvienyti į vieną Katalikų teologijos fakultetą Vytauto Didžiojo universitete.

Kokie darbo vaisiai sunoko per tuos dešimt metų?

Šiandien džiaugiamės naujaisiais Teologijos fakulteto rūmais, naujai suformuota biblioteka ir skaitykla, pavadinta S.Šalkauskio vardu. Skaitykla sujungta su Kauno kunigų seminarijos biblioteka. Fakultete ir skaitykloje turime penkiolika kompiuterių, prijungtų prie interneto, be to, studentai ir klierikai gali naudotis VDU esančiais kompiuteriais (jų daugiau kaip šimtas), kurie yra prijungti prie interneto. Tikrai idealios darbo sąlygos! Auditorijos taip pat aprūpintos vizualine aparatūra, projektoriais, vaizdo aparatūra.

Džiaugiamės turį nuostabiai gražią Didžiąją aulą. Taip pat turime vardines auditorijas: Maironio, vysk. Bučio, prel. A.Rubšio ir kun. V.Butkaus.

Žinoma, didžiausias džiaugsmas darbo vaisiais – tai išleisti diplomuoti absolventai – teologai, Lietuvos inteligentija.

Nuo 1994 metų pirmos laidos iki 2003 metų pavasario laidos išleidome 732 bakalaurus ir 88 magistrus (licenciatus). Jie pasklidę po visą Lietuvą, keletas išvykę į užsienį. Vieni jau baigė doktorantūros studijas užsienyje, kiti dar studijuoja. Vieni susiejo savo darbą su sielovada, kiti pasirinko kitas magistrantūras ir doktorantūras. Kokie gražūs sudėtiniai elementai:

teologijos bakalauras – magistras teisininkas;

teologijos bakalauras – magistras ekonomistas;

teologijos bakalauras – magistras psichologas;

teologijos bakalauras – magistras edukologas;

teologijos bakalauras – magistras žurnalistas;

teologijos bakalauras – magistras politikas.

Viena mūsų buvusi bakalaurė baigė teisės studijas ir dabar dirba Lietuvos krašto apsaugos ministerijoje. Daug dirba mokyklose tikybos mokytojais, kiti šalia tikybos moko anglų kalbos, istorijos. Keliolika dirba vyskupijų centruose, kurijose, šeimų, jaunimo centruose, redakcijose. Žodžiu, per 800 buvusių mūsų absolventų – tai didelė armija Lietuvos inteligentų, nešančių evangelinį raugą tėvynės ateičiai.

Kokie yra iššūkiai dabartyje ir kokie planai laukia ateityje?

Dėl dabarties planų. Turime aštuonis doktorantus, norėtume greičiau juos turėti mokslų daktarais. Tobuliname magistrantūros programas. Greit išleisime pirmuosius Religijos studijų katedros krikščioniškojo švietimo magistrus.

Dabar mums rūpi jau ne kiekybė, o kokybė. Fakultete įrengta koplyčia, kurioje yra Švč. Sakramentas. Kas savaitę čia aukojamos šv. Mišios.

Organizuojame įvairius renginius, žymių žmonių jubiliejų minėjimus, koncertus, poezijos ir kūrybos vakarus. Turime studentų ateitininkų, skautų, religinės bendruomenės „Signum“ narių.

Ypač padaugėjo naujų mokslo daktarų. Senosios kartos kai kurie dėstytojai jau išėję į užtarnautą poilsį. Jų vietas užima jauni, baigę studijas Amerikoje, Italijoje, Lenkijoje, Vokietijoje ir Lietuvoje.

Tikime prasminga ir turininga fakulteto ateitimi.

Kalbėjosi kun. dr. Kęstutis A.TRIMAKAS

Kaunas

 

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija