Atnaujintas 2004 m. sausio 23 d.
Nr. 7
(1210)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Psichikos centre taikoma
užimtumo terapija

Jolita ŽURAUSKIENĖ

Ukmergės psichikos sveikatos
centro vedėjas Juozas Galiauskas

Ukmergės psichikos sveikatos centras įsikūręs naujose, šiuolaikiškai suremontuotose patalpose, kuriose dirba šio centro vedėjas Juozas Galiauskas bei gydytojas psichiatras Juozas Pukas, psichologė, du socialiniai ir slaugos darbuotojai. Stenduose iškabintos buvusių darbuotojų psichiatrų nuotraukos: Valentino Mačiulio, Aldonos Šiurkutės, Valės Milvydienės ir kitų.

Centro vedėjas J.Galiauskas teigia, jog šioje įstaigoje lankosi pusantro tūkstančio ligonių. Jie dažniau lankosi keičiantis metų laikams, ypač rudenį ir pavasarį, kai paūmėja psichikos ligomis sergančių žmonių būklė, tamsiuoju laikotarpiu pagausėja ligonių, sergančių depresija.

 

Naujose patalpose daug kabinetų

Centro vedėjas teigia, jog naujose, uždarose patalpose, kurios veikia tik kelerius metus, pacientai jaučiasi laisviau, noriai lankosi pas specialistus. Pacientai be jokio siuntimo registruojami Psichikos sveikatos centro registratūroje, šitaip išlaikomas konfidencialumas. Didelė dalis pacientų – jauni žmonės. Nemažai 22-35 metų amžiaus ligonių kenčia nuo depresijos. Per 30 procentų sergančiųjų turi invalidumo grupę.

Psichikos centre įrengtas šviesos terapijos kabinetas, kuriame galingos helio lempos šviesos procedūros iš karto taikomos dviem trims pacientams. Muzikinės relaksacijos kabinete ligoniai turi galimybę pasiklausyti ne tik muzikos, bet ir vandens čiurlenimo.

Pasak centro vedėjo J.Galiausko, pastaruoju metu ypač pagausėjo pacientų, sergančių depresija. Dauguma šia liga sergančių žmonių mano, kad ši liga pasireiškia dėl jų kaltės arba yra silpnumo požymis, tačiau tai netiesa. Iki šiol nėra žinoma, kodėl vieni žmonės serga depresija, o kiti – ne. Depresija yra liga – kaip ir cukrinis diabetas ar padidėjęs kraujospūdis. Dėl depresijos pakinta ne tik organizmo veikla, bet ir santykiai su kitais žmonėmis. Sunku nustatyti aiškią depresijos priežastį. Be abejo, vienos svarbiausių depresijos priežasčių yra ekonominės problemos, įtampa, gyvenimo būdas. Tamsiuoju metų laiku, spalio – kovo mėnesiais, šiai ligai įveikti taikoma šviesos terapija.

Depresiją galima sėkmingai gydyti

J.Galiauskas pasakojo, kad depresija gali pasireikšti bet kada ir net nesant aiškios priežasties. Dažnai ši liga būna įvairių sudėtingų genetinių, psichologinių ir aplinkos veiksnių poveikio pasekmė. Dauguma žmonių mano, jog su savo problemomis gali susitvarkyti savarankiškai, tikisi, jog bloga nuotaika savaime praeis. Tačiau liga be gydytojų pagalbos, medikamentinio gydymo nepraeina. Negydoma liga gali tęstis nuo šešių mėnesių iki dvejų metų. Daugiau kaip pusei bent vieną depresijos epizodą patyrusių žmonių jis pasikartoja. Vaistai ne tik sumažina depresiją, bet ir neleidžia jai atsinaujinti. Kad savijauta pagerėtų ir išliktų gera, būtina vartoti vaistus.

Pasak medikų, depresija lemia ir savižudybes, daugiausia žudosi girti žmonės. Atsiradus geresniems vaistams nuo depresijos ir pradėjus juos vartoti sumažėjo savižudybių. Gaila, kad dar daug žmonių kompleksuoja ir į psichiatrus nesikreipia.

Taikoma užimtumo terapija

Psichikos sveikatos centro vadovas teigia, jog darbo krūvis šioje įstaigoje didelis. Kiekvieną trečiadienį medikai vyksta į ambulatorijas, felčerinius punktus, kur vyksta profilaktiniai patikrinimai. Nepamirštami ir psichikos ligoniai, esantys namuose, jie yra lankomi, domimasi jų sveikata.

Centre, be modernių šviesos ir muzikos terapijų procedūrų, pradedama taikyti užimtumo terapija. Vasarą rajone buvo įkurtas Lietuvos sutrikusios psichikos žmonių globos bendrijos Ukmergės skyrius, kuriam vadovauja Psichikos sveikatos centro socialinė darbuotoja Danguolė Vaitonienė. Šios bendrijos nariai jau buvo išvykę į Šiaulius, ilsėjosi Palangoje, jie kartu mezga, piešia. Užimtumo terapijos metu liaudies meistrai suteikia pynimo, lipdymo ir kitų amatų žinių. Pavasarį planuojama darželyje auginti gėles, darže sodinti daržoves.

Bendrijos nariai susitinka Viešosios įstaigos „Socialinių paslaugų centras“ pastate, pasiguodžia, pasikalba ir išsiskirsto svajodami įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus.

Dažnai į psichiatrus kreipiasi narkomanų bei alkoholikų artimieji, vildamiesi sulaukti pagalbos, tačiau dabar tai asmeninis kiekvieno žmogaus reikalas. Jei žmogus pats nusprendžia, kad jam reikia gydytis, jam bus suteikta pagalba.

Ukmergė
Reginos MACKELIENĖS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija