Atnaujintas 2004 m. sausio 28 d.
Nr.8
(1211)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dėl V.Petkevičiaus knygos „Durnių laivas“

Lietuvos Respublikos
Generaliniam prokurorui
A.Klimavičiui

Esame papiktinti Vytauto Petkevičiaus knygoje „Durnių laivas“ pateikiamais šmeižikiškais prasimanymais apie Lietuvos valstybingumui itin reikšmingus Sausio 13-osios įvykius. Šiame viešai paskleistame spaudinyje autorius šmeižia Lietuvos valstybės atkūrime dalyvavusius asmenis, paniekina mirusių Laisvės gynėjų atminimą. Knygos autorius teigia, esą Sausio 13-osios aukos žuvo nuo Lietuvos savanorių rankų. Bando sudaryti įspūdį, kad Laisvės gynėjai – ne tautos didvyriai, o apkvailintos valstybės lyderių intrigų aukos.

Mūsų manymu, minėti teiginiai atitinka Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 154 straipsnio 2 dalyje (šmeižimas spaudinyje) bei 313 straipsnio 2 dalyje (viešas melagingų prasimanymų apie mirusįjį paskelbimas, galintis pakirsti pagarbą jo atminimui) numatytų nusikalstamų veikų sudėtis.

Nesame nei tiesiogiai nuo šių teiginių nukentėję, nei nukentėjusiesiems atstovaujantys asmenys. Todėl pagal Lietuvos Respublikos įstatymus formaliai negalime inicijuoti baudžiamojo persekiojimo.

Tačiau esame įsitikinę, kad šis šmeižtas yra visuotinai reikšmingas ir jo negalima palikti vien privačiam kaltinimui. Atsižvelgdami į tai, kad už minėtuose straipsniuose įvardytas nusikalstamas veikas atsakomybė inter alia kyla esant prokuroro reikalavimui, taip pat įvertindami, kad Generalinė prokuratūra yra atlikusi išsamų Sausio 13-osios įvykių tyrimą ir disponuoja visa teisiškai reikšminga informacija, prašome:

įvertinti mūsų paminėtų bei kitų V.Petkevičiaus knygoje pateiktų teiginių teisėtumą ir, esant pagrindui, pradėti baudžiamąjį persekiojimą.

Seimo nariai:
Rasa Juknevičienė,
Jurgis Razma,
Andrius Kubilius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija