Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Dekano keturiasdešimtmetis

Komunija iš klebono
kun. Sigito Bitkausko rankų

JONAVA. Sausio 25-ąją - reikšminga šventė Jonavoje: dekano klebono kun. Sigito Bitkausko 40-metis. Sumos šv. Mišias aukojo jubiliatas. Gausiai susirinkusiems parapijiečiams klebonas kalbėjo apie Kunigystės sakramentą. „Nepamiršk tavyje esančios malonės dovanos, kuri tau buvo suteikta pranašo ištarme kartu su vyresniųjų rankų uždėjimu“ (1 Tim 4, 14). Šį sakramentą rankų uždėjimu ir specialia malda teikia vyskupas. Kunigystė yra tarnystė, o ne profesija. Šį sakramentą įsteigė Kristus per Paskutinę vakarienę.

Mūsų dekanas klebonas šventimus gavo prieš dešimt metų. Kunigystė jam labai brangi. Jis anksti pajuto Dievo šaukimą. Dar vidurinėje mokykloje besimokydamas suprato, kad labiausiai nori būti kunigu. Atitarnavęs sovietinėje kariuomenėje, saugumo sekamas, net trejus metus nebuvo priimamas į kunigų seminariją. Dirbo kroviku ūkio prekių parduotuvėje, autobuso konduktoriumi, patyrė daug skriaudų, neteisybės. Tai dar labiau stiprino norą tapti kunigu. Įstojo į pogrindinę seminariją pas jėzuitus. Joje sėkmingai mokėsi. Tik Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1988 metais, buvo priimtas į Kauno kunigų seminariją. Jaunasis klierikas tvirtai žinojo, ko siekia. Buvo dvasiškai užgrūdintas ne tik pogrindinėje seminarijoje, bet ir dalyvaudamas nelegalioje Prienų parapijos katalikiško jaunimo veikloje. 1993 m. balandžio 18 d. gavęs kunigo šventimus, uoliai darbavosi vikaru Kauno Arkikatedroje, vėliau -Vilijampolės parapijoje. 1994 metų balandį paskiriamas Ukmergės dekanato Deltuvos parapijos klebonu. Šalia daugelio kitų darbų, čia įsteigė ir pašventino senelių namus, dėstė tikybą mokykloje, aptarnavo dar ir Bukonių parapiją. Netrukus perkeliamas į Kėdainių Šv. Juozapo parapiją ir paskiriamas Kėdainių dekanato dekanu. Po to trejus metus dirbo Šv. Jurgio parapijoje. 2002 metų rugsėjį paskiriamas Jonavos Šv. apaštalo Jokūbo parapijos klebonu ir Jonavos dekanato dekanu. Visose parapijose daug dėmesio skiria evangelizacijai, katechizacijai, ūkinei veiklai, kruopščiai rengia vaikus sakramentams, remontuoja bažnyčias, tvarko aplinką. Kėdainiuose abiejose parapijose daug laiko teko skirti klebonijų remontui, šilumos ūkiui pertvarkyti. Atvykus į Jonavą, kaip ir visiems iki jo buvusiems kunigams, klebonui teko patirti nelengvų išbandymų. Nuoširdžiai visiems tarnaudamas ir stebėdamas žmones, atsirinko kas yra kas, susipažino su tikrąja padėtimi parapijoje. Dori tikintieji parapijiečiai pamilo ir vertina kleboną. Iš pasiūlytų kandidatų sudaryta pastoracinė taryba, jos nariai supažindinami su nuostatais. Prasidėjo naujos tarybos darbas.

Keturiasdešimties metų jubiliejaus proga Jonavos rajono vadovai, Kultūros ir švietimo skyriaus darbuotojos, Policijos komisariato viršininkas, pastoracinė taryba, svečiai iš buvusios Prienų jaunimo grupės, kuriai priklausė ir klebonas, parapijiečiai pasveikino gerbiamą dekaną kleboną, skyrė daug geriausių linkėjimų, meldė Dievo palaimos, didžiausios sėkmės visuose jo darbuose. Su Sumos choru visi susirinkusieji bažnyčioje sugiedojo „Ilgiausių metų“.

Felicija LANKELIENĖ

Valerijaus BUKLAJEVO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija