Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Buvo juokinga, darosi pavojinga

Grįžęs iš Kauno sausio 17 dieną vykusios Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos Kauno skyriaus konferencijos, per televizijos laidą žiūrėjau Prezidento apsilankymą Ukmergėje. Pasijutau kaip 1991 m. sausio 13 d. naktį. Mačiau, kaip šustauskinio tipo banditėliai atiminėjo iš jaunimo žvakutes, juos stumdė, apkumščiavo. Tai man priminė dar prieš 1989 metus matytą vaizdą Alksnėnų bažnyčios šventoriuje, kur iš Vilkaviškio atvykę KGB agentai atidarinėjo moterų rankines, šv. Mišių metu grubiai brovėsi iki pat altoriaus. Prezidento šalininkų veiksmai jau nejuokingi. Tai jau peržengia bet kokio padorumo ribas. Todėl buvo visiškai pateisinami veiksmai tų parlamentarų, kurie neseniai, sausio 13-ąją, paliko Seimo posėdžių salę Prezidento kalbos metu. Jie nepaniekino Sausio 13-osios aukų atminimo, nes sugrįžo į salę ir toliau kalbėjo joje.

Prezidento komanda, jo aplinka darosi labai pavojinga valstybei. Konferencijos metu Kaune buvo pareikšta, kad Bažnyčios vadovai nesikiša į nereikšmingus įvykius politiniame valstybės gyvenime. Bažnyčios vadovai prabyla tik tada, kai valstybei gresia ypatingai didelis pavojus. Dabar toks pavojus yra dėl Prezidento ir jo komandos veiksmų. Juokingai šiandien skamba kai kurių politikų teigimas, kad Prezidentas toliau atlieka savo pareigas po to, kai nuo jo atsiriboja užsienio politikai. Visa laimė, jog kol kas politiškai izoliuotas tik Prezidentas, bet ne Lietuva. Labai nerimtai atrodo, kai valstybės valdymo reikalais domisi ir tikriausiai Prezidentui patarinėja tokie asmenys kaip R.Smailytė.

Prezidentas teiginiu „mane palaiko žmonės“ lyg ir nori pasakyti, kad visi jį palaiko. Deja, taip nėra. Nesako tiesos ir kai kurie Prezidento gerbėjai. Radijo laidos „Forumas“ metu Vida iš Marijampolės teigė, kad neteisi buvo korespondentė, pareiškusi, kad Marijampolėje Prezidentas neatsakė į klausimus. Vida teigė, kad žmonės verkė ir gėlėmis apibėrė Prezidentą. Aš buvau salėje ir verkiančių žmonių nemačiau, į klausimus tiesioginių atsakymų nebuvo arba jie nebuvo rimti. Pritariančiųjų ir plojančiųjų buvo ne daugiau kaip trečdalis. Stebint televizoriaus ekrane kitus susitikimus, padėtis atrodo panaši.

Keistai atrodo Prezidento palankumas žmogui, kuris paniekino Lietuvos piliečio pasą, atsisakydamas jo kaip menkaverčio popierėlio, paniekino lietuvių kalbą Konstituciniame Teisme. Sunku suvokti, kaip žmogui, Lietuvoje išgyvenusiam nuo šešerių metų amžiaus, prireikė vertėjų pagalbos. Dar keisčiau, kai valstybės vadovas Visagine į Lietuvos žmones prabyla nevalstybine kalba. Ar tai ne lietuvių kalbos paniekinimas? Net Popiežius, atvykęs Lietuvon, į jos žmones kreipėsi lietuviškai.

Visiškai neįtikinamas Prezidento sakymas, kad jis yra ramus, ir jo raginimas žmonėms būti ramiems, kai Lietuva priartėjusi prie pavojingos ribos. Negali būti ramūs žmonės, nepalaikantys Prezidento veiksmų, dar neramesni jo rėmėjų būreliai. Juose matome labai įtartinus žmones, pradedant V.Šustausku ir baigiant Vilniaus universiteto neva „moraliu“ profesoriumi, kuris studentams rekomendavo palaidą gyvenimo būdą, kad būtų „išspręsta“ Lietuvos demografinė problema.

Prezidento Kalvarijos gynėjų būryje mačiau ir aktyvų Lietuvos krikščionių demokratų partijos skaldymo dalyvį bei kitus, nelabai suvokiančius, ką daro, bei tvirtinančius, jog jie gina „visų“ rinktą Prezidentą. Deja, taip gyvenime nebūna, kad visi vienodai galvotų. Todėl, jei tarp Prezidento gerbėjų ir patarėjų yra dar tokių, kurie neprarado sąžinės ir padorumo, būtų gerai, kad jie patartų: „Prezidente, nekankink Lietuvos žmonių“.

Padėtis yra daugiau nei pavojinga. Todėl reikalinga, kad atsirastų jėgos, kurios galėtų atremti iškilusį valstybei pavojų. Tai gali atlikti partijos. Nors dar neseniai V.Uspaskich ignoravo partijas, bet dabar pats sukūrė. Dabar viena nuosekliausiai ir pastoviai savo politiką vykdo Tėvynės sąjunga. Pamažu keliasi ir Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija. Lietuvos piliečiams nedera snaudžiant laukti, kas bus. Reikia remti šių partijų veiklą. Tikėtis ko nors veiksmingesnio iš Lietuvos krikščionių demokratų partijos vadovybės nėra vilties. Kviečiu visus buvusius Lietuvos krikščionių demokratų partijos narius, iki šiol laukusius, kaip išsispręs šios partijos likimas, įsitraukti į dabar atgimstančios partijos patikslintu pavadinimu – Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partijos narių gretas. Galėtų prie jos glaustis ir tie krikščionys demokratai, kurie nepatenkinti savo vadovų veikla. Todėl reikėtų atkurti sugriautas šios partijos kuopas ir skyrius įvairiose Lietuvos vietose.

Antanas JAKŠYS

Marijampolė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija