Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Aktorė, išgelbėjusi čečėnų lyderį

Petras KATINAS

Kelių prestižinių pasaulio
kino premijų laureatė garsioji
britų aktorė Vanesa Redgreiv
ir Čečėnijos prezidento Aslano
Maschadovo specialusis
atstovas Achmadas Zakajevas
po sėkmingo teismo proceso

Kremliaus kontroliuojama Rusijos žiniasklaida vis labiau užsipuola Vakarus, o antivakarietiška propaganda darosi panaši į sovietinių laikų rašliavą. Pastaruoju metu Vakarų valstybės užsipuolamos, kad suteikia politinį prieglobstį į Kremliaus nemalonę patekusiems veikėjams. Konkrečiai, milijonierius B.Berezovskį, V.Gusinskį bei kitus. Bet dar labiau Maskva nepatenkinta tuo, kad politinį prieglobstį Londone gavo Čečėnijos prezidento Aslano Maschadovo specialusis atstovas Achmadas Zakajevas. Jį ėmėsi ginti garsi Didžiosios Britanijos kino artistė, „Oskaro“ ir Kanų kino festivalio bei „Emmi“ premijų laureatė Vanesa Redgreiv. Tai išties įdomi asmenybė. Jaunystėje priklausė trockistinei partijai, aktyviai skelbė kairiąsias idėjas, gynė Palestinos teroristus ir net Libijos diktatorių Muamarą Kadafį. V.Redgreiv yra garsaus britų aktoriaus sero Maiklo Redgreivo dukra.

Anot Maskvos laikraščių, V.Redgreiv dabar yra pagrindiniu čečėnų „separatistų“ ruporu ne tik Didžiojoje Britanijoje, bet ir Europoje. Už savo pinigus ji pasamdė advokatus A.Zakajevui ir įnešė už jį užstatą, kai Anglijos valdžia Rusijos reikalavimu buvo areštavusi šį čečėnų lyderį. Londono teismas apklausė daugybę liudytojų, tarp jų ir Rusijos prokuratūros atstovus, kurie ėmė teigti, kad A.Zakajevas prisidėjo prie čečėnų kovotojų veiksmų užgrobiant „Nord Ost“ teatrą Maskvoje. Nors kai 2002 metais Rusijos spaudimu A.Zakajevas buvo areštuotas Danijoje, jam Rusijos prokuratūra tokių kaltinimų nepateikė. Tą patvirtino ir Danijos teisingumo ministrė, kuri po apsilankymo Rusijos sostinėje pareiškė, kad A.Zakajevas nekaltinamas prisidėjęs prie „Nord Ost“ užgrobimo. Pasak V.Redgreiv, Rusijos kaltinimai A.Zakajevui sufalsifikuoti nuo A iki Z ir yra grubi klastotė. Tą įrodė ir Londono teismas, nors nė vienas Rusijos laikraštis nepaskelbė Londono teismo sprendimo teksto. Teismas priėjo prie išvados, kad Čečėnijos karas yra pilietinis karas. Taip pat atkreipė dėmesį į Rusijos įvykdytus masinius Čečėnijos sostinės Grozno bombardavimus ir nurodė, kad Rusija, pasirašiusi su Čečėnijos prezidentu A.Maschadovu taikos sutartį dėl ugnies nutraukimo, vėliau pati grubiai pažeidė tą susitarimą. Taip pat pabrėžiama, kad, pagal Ženevos konvenciją, jeigu viena šalis ginklu užpuola net ir savo valstybės dalį ir naudoja grubią jėją, tai pasipriešinę tam užpuolimui besiginantys asmenys turi teisę gintis ginklu, tad Didžioji Britanija nelaiko to nusikaltimu, o asmenų, dalyvavusių tokiame pasipriešinime, niekada neišduoda. Be to, teismo sprendime atkreipiamas dėmesys, kad Rusijos kaltinimai A.Zakajevui yra politinio pobūdžio.

Rusijos teisininkai ir žurnalistai užpuolė aktorę V.Redgreiv, kad ji, gindama vieną čečėnų kovotojų lyderių, nebekreipia dėmesio į Airijos respublikonų armijos (IRA), nužudžiusios šimtus britų, veiksmus. Pasak V.Redgreiv, konfliktas Šiaurės Airijoje visiškai nepanašus į tai, kas vyksta Čečėnijoje. Juk Anglija nepradėjo masinių karo veiksmų prieš IRA, tuo labiau nebombardavo sostinės Belfasto ir nesulygino jo su žeme, kaip Rusija tai padarė su Groznu ir kitais Čečėnijos miestais bei kaimais. Ji dar kartą priminė savo pašnekovams iš Maskvos, jog pagal tarptautinę teisę visi turi teisę ginklu pasipriešinti įsiveržusiai svetimai kariuomenei. Tad absoliučiai neįmanoma lyginti teroristinius veiksmus Šiaurės Airijoje su Rusijos karu prieš Čečėniją.

Kita vertus, Rusijos prokuratūros pateikti kaltinimai A.Zakajevui savo frazelogija ir teiginiais beveik žodis žodin sutampa su Stalino laikų „procesais“ prieš „liaudies priešus“. Beje, kalbant apie šią britų aktorę, nepagailėjusią nei sveikatos, nei didelių pinigų apginant A.Zakajevą, vertėtų prisiminti vieną įdomų faktą, susijusį su jos tėvu, kai sovietų KGB užvedė bylą M.Redgreivui. Mat kaip ir daugelis britų, kai vokiečiai blokavo Leningradą ir jau beldėsi į Maskvos duris, žymus britų aktorius Didžiojoje Britanijoje organizavo maisto, medikamentų ir pinigų rinkliavą sužeistiems sovietų kariams. Tuomet Stalinas iš sukurto Antifašistinio žydų komiteto į Londoną pasiuntė grupę žmonių, kad jie pradėtų paramos rinkimo vajų blokadoje atsidūrusio Leningrado gyventojams. Tarp aktyviausių tos paramos organizatorių buvo ir V.Redgreiv tėvas bei kitas labai garsus lietuvių kilmės anglų aktorius Džonas Gilgudas. Kaip žinoma, po karo Stalinas areštavo visus Antifašistinio žydų komiteto narius, apkaltinęs juos esant Vakarų agentais. Daugelis jų buvo nužudyti. O tie, kurie Londone bendravo su šio komiteto nariais, irgi buvo paskelbti priešais ir šnipais.

Įdomu, kad V.Redgreiv ir dabar žavisi savo jaunystės idealu L.Trockiu, nors ir pripažįsta, kad šis yra susitepęs rankas nekaltų žmonių krauju. Kaip pagrindinį jo nuopelną aktorė laiko L.Trockio pasipriešinimą Stalinui.

Kad ir kaip ten būtų, tačiau ne tik Londono teismas, bet ir V.Redgreiv išgelbėjo čečėnų lyderį A.Zakajevą nuo išdavimo Rusijai. Jo čia tikriausiai laukė kalėjimas, o galbūt ir mirtis.

EPA-ELTA nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija