Atnaujintas 2004 m. sausio 30 d.
Nr.9
(1212)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Demokratijos farsas

Niekas jau neabejoja, kad kovo 14 dieną įvyksiančius Rusijos prezidento rinkimus jau pirmajame rinkimų rate užtikrintai laimės dabartinis prezidentas V.Putinas. Jo populiarumas siekia net 80 proc. Priešininkų V.Putinui faktiškai nėra. Tiesa, iš pradžių, kai komunistai kartu su Dešiniųjų jėgų sąjunga ir „Jabloko“ buvo prakalbę apie prezidento rinkimų boikotą, kilo tam tikrų vilčių, kad vieno rinkimų rato nepakaks, nes gali neateiti balsuoti 50 proc. rinkėjų. Todėl Kremliaus administracija trumpam buvo pakliuvusi į gana dviprasmišką situaciją. Juk būtų buvę nepatogu prieš visą pasaulį, kai kitos politinės jėgos nekelia savo kandidatų (faktiškai būtų likusi tiktai viena kandidatūra). Tačiau vadinamasis Kremliaus administracijos „čekistinis sparnas“ labai greitai išsprendė šią problemą. Bemat atsirado visas būrys kandidatų.

Pirmiausia savo nuomonę boikotuoti rinkimus pakeitė komunistai. Nenorėdami galutinai sužlugdyti ir taip kritusio savo lyderio Genadijaus Ziuganovo autoriteto, jie nusprendė iškelti savo kandidatu į prezidentus netgi komunistų sluoksniuose mažai kam žinomą buvusį rajoninio masto kagėbistą ir kolchozo pirmininką, nueinančios nebūtin Agrarinės partijos vadovybės narį Nikolajų Charitonovą, už kurį nebalsuos netgi užkietėję komunistai ortodoksai. G.Ziuganovas, kurio kėdė kompartijos vadovybėje irgi braška, puikiai supranta, kad dalyvavimas rinkimuose būtų jam paskutinis smūgis. Juk per paskutiniuosius Dūmos rinkimus už komunistus balsavo vos dešimt procentų rinkėjų, o prieš ketverius metus G.Ziuganovą rėmė net 30 proc.

Toks komunistų sprendimas kelti savo kandidatą visiškai sumaišė vadinamųjų liberalų planus stoti prieš V.Putiną vieningu frontu kartu su komunistais. „Tai tikras farsas“, - pareiškė vienas Dešiniųjų jėgų lyderių Borisas Nemcovas. Tiesa, Dešiniųjų jėgų sąjunga dar bandė susitarti su „Jabloko“ dėl bendro kandidato, tačiau apie tai nesileido į kalbas partijos lyderis Grigorijus Javlinskis. Tokia jo pozicija galutinai sužlugdė liberalų viltis. Beje, dėl to kaltas ne tik politinių ambicijų dar nepraradęs G.Javlinskis, bet ir Dešiniųjų jėgų sąjungos lyderiai, kurių tarpusavio rietenos tik pylė vandenį ant Kremliaus malūno.

Rusijos politikos analitikai tvirtina, kad, būdamas „valdomos demokratijos“ šalininkas, V.Putinas pareikalavo būtinai surasti kokį nors kandidatą iš liberalų stovyklos, tuo siekdamas parodyti Vakarams, kad prezidento rinkimai kovo 14 dieną bus bent jau panašūs į tikrus rinkimus. Todėl užkulisinių metodų pagalba buvo pasiekta, kad savo kandidatūrą prezidento rinkimuose iškeltų viena dešiniųjų lyderių Irina Hakamada. Nesvarbu, kad jai iki šio mėnesio pabaigos reikės surinkti du milijonus ją remiančių piliečių parašų. Kremlius ir čia pasistengs, kad tie parašai atsirastų.

Pastarosiomis dienomis kandidatų į prezidentus gerokai padaugėjo. Aišku, už kiekvieną jų balsuos tam tikras skaičius rinkėjų. Yra ir juokingų dirbtinų kandidatų, kuries iškėlė savo kandidatūras Kremliaus nurodymu. Pirmiausia tai Rusijos Federacijos tarybos pirmininkas Sergejus Mironovas, vienas artimiausių V.Putino aplinkos žmonių. Beje, S.Mironovas atvirai pareiškė, kad iškėlė savo kandidatūrą vien todėl, kad „prezidentas nepasijustų toks vienišas…“ Taigi Kremliui nėra reikalo baimintis, kad prie balsadėžių neateis 50 proc. rinkėjų.

O dėl „nacionalpatriotinio“ bloko „Rodina“, kuris ir buvo sukurtas tam, kad atimtų balsus iš sustabarėjusių ziuganovininkų, tai jie po gana įspūdingos pergalės Valstybės Dūmos rinkimuose leido sau irgi suvaidinti rinkimų komediją. „Rodina“ iškėlė net du savo kandidatus – partijos lyderį aktyvų imperininką Sergejų Glazjevą ir buvusį Rusijos centrinio banko pirmininką Viktorą Geraščenką. Tokiu būdu V.Putino scenarijus jau visiškai parengtas. Belieka tik suvaidinti rinkimų farsą, kuriame Vakarams bus pademonstruotas demokratinių rinkimų fasadas. Netgi etatinis Kremliaus juokdarys V.Žirinovskis, kėlęs savo kandidatūrą į Rusijos prezidentus praėjusiuose rinkimuose, atsisakė kelti savo kandidatūrą. Tačiau, kad suvaidintų dar vieną komediją, nusprendė nuo savo partijos iškelti kandidatu vieną iš savo gausių asmens sargybinių, niekam nežinomą buvusį boksininką… Mat, anot V.Žirinovskio, V.Putinui oponuoti bet kokiu klausimu „nėra nė vieno kandidato“.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija