Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Nuolatiniai tardymai
nepalaužė dvasios

A†A kun. Petras Nykštas (1928 - 1959 - 2004)

Kun. Petras Nykštas
Broniaus Vertelkos nuotrauka

Vasario 21 dieną, eidamas 76-uosius metus, po ilgos ir sunkios ligos Biržų parapijos Šv. Vincento Pauliečio globos namuose mirė kunigas Petras Nykštas.

P.Nykštas buvo kilęs iš Antazavės (Zarasų r.). Baigęs gimnaziją, kurį laiką dirbo mokytoju Obeliuose, nes pirmaisiais metais nebuvo priimtas į Kunigų seminariją. Prasidėjo sunkus kelias į kunigystę, o ir vėliau, tapus kunigu (1959 m.), gyvenimas nelepino: sovietinė valdžia mėtė iš vienos parapijos į kitą: Šimonys, Kamajai, Pakruojis, Gulbinėnai, Salos, Truskava ir kt. Saugumo persekiojamas kun. P.Nykštas buvo netekęs ir kunigo pažymėjimo, 1962 metais teko dirbti „Elfos“ gamykloje. Paskutinė klebonavimo vieta - Kupreliškio Šv. arkangelo Mykolo parapija.


Gražių dainelių daug girdėjau

Kun. Kazimieras Žitkus

Kazimieras Žitkus (Žitkevičius) – Vincas Stonis gimė 1893 m. gruodžio 30 d. Vabalninke. Mokėsi Panevėžio keturklasėje mokykloje. 1919 metais baigė Kauno kunigų seminariją. Susirgęs gydėsi Italijoje. Vėliau klausė paskaitų Kauno universitete. Dėstė tikybą mokytojų seminarijoje, gimnazijose („Saulės“, G.Petkevičaitės). Buvo moksleivių ir studentų ateitininkų kapelionas. 1953-1959 metais – Kauno kunigų seminarijos rektorius. Parašė mokykloms tikybos vadovėlių: „Tėve mūsų“, „Sveika, Marija“, „Tikiu“, iš kurių mokėsi visa lietuvių karta visame pasaulyje. „Tėve mūsų“ išėjo vienuolika laidų, po vieną net Vokietijoje ir Švedijoje.


Nepalūžęs tremtyje

Nedidelė gyvenvietė Jonavos rajone prie kelio Kaunas - Šėta - Kulva galbūt ir šiandien būtų mažai kam žinoma, jeigu ne XVI amžiaus švietėjas, lietuviškos raštijos kūrėjas Abraomas Kulvietis, kuris čia gimė ir augo, čia Kulvos žemė priglaudė jo palaikus ir amžinajam poilsiui. Tačiau buvo žmonių, kurie Kulvą garsino ir vėlesniais metais. Tai pedagogas, žurnalistas, tautosakininkas Stasys Tijūnaitis, kuris Kulvos pradžios mokykloje 1924-1928 metais dirbo mokytoju.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija