Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Ir šiandien reikia drąsos
būti krikščioniu

 

Dail. Audronė Mickutė.
Šv. Kazimiero ikona. 2003

Kovo 4 dieną Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis šiuos metus paskelbė Lietuvos globėjo šv. Kazimiero jubiliejiniais metais. Svarbiausi jų renginiai vyks gegužės pradžioje ir sutaps su Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą minėjimais. Šv. Kazimiero, europiečio karalaičio, asmens ir religinės bei politinės veiklos, jo šventumo pavyzdžio aktualizavimas – tai dar viena proga suvokti Lietuvos istorinę vietą Europoje, ilgaamžę europietiškos dvasinės kultūros sklaidą mūsų krašte.

Skelbiame šiai progai skirtą Kardinolo laišką Lietuvos žmonėms.


Prieš 400 metų šv. Kazimiero
palaikai užkelti ant altoriaus

Šventasis Kazimieras mirė 1484 m. kovo 4 d. Gardine, pakeliui iš Vilniaus į Vavelį: Lietuvoje šaltis vis stiprėjo, o karalaičio Kazimiero jėgos dėl ligos (plaučių tuberkuliozės) seko. Karalienė Elzbieta su sūnum skubėjo į Krokuvą, kur klimatas švelnesnis. Bet ligonis neišlaikė kelionės. Kazimiero palaikai buvo palaidoti Vilniuje, Katedros koplyčioje – pagrindinio įėjimo kairėje. Tą koplyčią įrengė karalius Kazimieras šeimos kapui. Šventojo Kazimiero (šventuoju paskelbtas 1521 metais popiežiaus Leono X) palaikai čia ramiai ilsėjosi 120 metų. 1604 metais buvo labai iškilmingai padėtas kertinis akmuo naujai bažnyčiai Šventojo garbei, o jo karstas išimtas iš koplyčios sienos. (Pasakojama, kad ardydami sieną, mūrininkai nenaudojo jokio įrankio ir lengvai rankomis ištraukė plytas.) Karstas buvo atidengtas prie liudytojų. Laikas nepalietė nei Šventojo kūno, nei purpurinių jo drabužių.


Omni die dic Mariae

(Šv. Kazimiero pamėgtoji giesmė)

 

2004-ieji paskelbti Šventojo
Kazimiero jubiliejiniais metais
Gedimino Žilinsko
(ELTA) nuotrauka

 

 

 

Meilės himną Tau, Marija,
Karštos širdys tegiedos.
Te dvasia kasdien atgyja
Ugnyje šventos maldos!

 

Apmąstyk, manoji siela,
Grožį Motinos tyros,
Nekaltumą tą taip mielą
Jos širdies tau atviros.

 

Melskim, sieloj teužgydo
Ji žaizdas kalčių didžių;
Te širdis, kuri daug klydo,
Kils aukštyn takais žvaigždžių!..


Mokiniai piešė šventąjį Kazimierą

Jaunųjų dailininkų nupieštas
šv. Kazimieras

Lietuvos ateitis – mūsų jaunimas. Dažnai sakoma, kad nebėra gero jaunimo. Tai netiesa! Yra nuostabiai puikių ne tik savo darbais, išore, bet ir savo dvasia jaunų žmonių. Jie moka gražiai gyventi, siekti mokslo žinių, dorinių nuostatų: pažinti savąjį tikėjimą, pažinus pamilti, o pamilus pagal jį gyventi. Tai tiltas, jungiantis tikėjimą su gyvenimu, tikėjimo pažinimą su vidine tikėjimo būsena bei krikščioniško gyvenimo praktika.

Gražia tradicija tapo jau antrus metus prieš Šv. Kazimiero šventę organizuojama Kauno miesto moksleivių meninė akciją „Šv.Kazimieras – Lietuvos globėjas“. Moksleiviai savo sugebėjimais galėjo atsiskleisti ne tik pamokose, bet ir šioje akcijoje: asmeniniu bendravimu, dalijimusi tikėjimu kuriant dorovinius idealus. Vasario 26 dieną Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius bei miesto dailės mokytojų metodinė taryba parengė Kauno miesto moksleivių dailės projektą – meninę akciją Kauno arkivyskupijos jaunimo centre (Vilniaus g.7).


Arčiau žmogaus

XXI amžiaus tėkmėje, kai kompiuterinės technikos pasiekimai intensyviai ir nežymiai tarp jaunimo formuoja bendravimo gyvu žodžiu nykimą, dažnai pamirštame šalia esantį žmogų, kuris laukia mano stiprinančio žodžio ir pagalbos.

Kauno Julijanavos, J.Dobkevičiaus vidurinės mokyklos, Tirkiliškių vaikų lopšelis-darželis bei kitos ugdymo įstaigos kovo mėnesį pradeda ilgai planuotą gerumo akciją „Arčiau žmogaus“, kurios siekis – padėti jaunimui patirti pasiaukojimo ir savo gyvenimo dalijimosi su kitais džiaugsmą. Tai akstinas jiems suvokti, kad svarbiausia yra tai, kas jie yra, o ne tai, ką jie turi. Ši akcija – tai raginimas padėti jaunam žmogui suprasti ir įvertinti, kad žmogus yra didžiausias turtas. Akcijos metu mokiniai kartu su mokytojais galės ne tik klausytis atvirų integruotų doros ir menų ugdymo paskaitų, bet ir aplankyti senelių bei vaikų globos namus, bendrauti su vargšais ir gyvenimo apleistaisiais, palaipsniui įtvirtindami gautas žinias. Akcijos projektas, kuriame dalyvauja ir kitos Kauno mokyklos, yra ne tik etikos, bet neatsiejamai ir religinio pobūdžio.


Svarbiausia – gyventi
tikėjimu ir meile

Ar kas nors gali suskaityti daugybę žėrinčių žvaigždžių giedrios nakties padangėje? Vienintelis Dievas, geriausiai žinantis, kuri yra mažiausia visatos žvaigždė ir kuri gražiausia, mūsų tikėjimo protėviui Abraomui bylojo, jog jis turėsiąs tiek palikuonių, kiek danguje yra nesuskaičiuojamų žvaigždžių (plg. Pr 15, 5).

Ši nelaukta žinia galėjo patriarchą Abraomą išvesti iš dvasinės pusiausvyros, - kur girdėta, kad vienas žmogus galėtų susilaukti tokios daugybės giminaičių! Ačiū Dievui, kad bevaikis ir senelis Abraomas, užuot kreivai šyptelėjęs (ir tokiu būdu išreiškęs savo netikėjimą), patikėjo Viešpaties pažadu ir dėl to šis tikėjimo klusnumas Abraomui buvo įskaitytas tokiu svarbiu teisumu (plg. Pr 15, 6), kad Visagalis Dievas net panoro jį padaryti daugybės tautų tėvu (plg. Pr 17, 5), idant ateities kartų tikėjimo augimas turėtų tiesioginių sąsajų su mūsų protėvio Abraomo tikėjimo pavyzdžiu.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija