Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Mokiniai piešė šventąjį Kazimierą

Jaunųjų dailininkų nupieštas
šv. Kazimieras

Lietuvos ateitis – mūsų jaunimas. Dažnai sakoma, kad nebėra gero jaunimo. Tai netiesa! Yra nuostabiai puikių ne tik savo darbais, išore, bet ir savo dvasia jaunų žmonių. Jie moka gražiai gyventi, siekti mokslo žinių, dorinių nuostatų: pažinti savąjį tikėjimą, pažinus pamilti, o pamilus pagal jį gyventi. Tai tiltas, jungiantis tikėjimą su gyvenimu, tikėjimo pažinimą su vidine tikėjimo būsena bei krikščioniško gyvenimo praktika.

Gražia tradicija tapo jau antrus metus prieš Šv. Kazimiero šventę organizuojama Kauno miesto moksleivių meninė akciją „Šv.Kazimieras – Lietuvos globėjas“. Moksleiviai savo sugebėjimais galėjo atsiskleisti ne tik pamokose, bet ir šioje akcijoje: asmeniniu bendravimu, dalijimusi tikėjimu kuriant dorovinius idealus. Vasario 26 dieną Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyrius bei miesto dailės mokytojų metodinė taryba parengė Kauno miesto moksleivių dailės projektą – meninę akciją Kauno arkivyskupijos jaunimo centre (Vilniaus g.7). Į Jaunimo centrą susirinko daug moksleivių iš įvairių Kauno mokyklų: „Aušros“, „Rasos“, „Santaros“, Maironio, „Varpo“, „Saulės“, S.Dariaus ir S.Girėno gimnazijų, Vaižganto, J.Grušo, Palemono, „Žiburio“, Pilėnų, „Aukuro“, M.Mažvydo, „Vyturio“, A.Timinskio, Sargėnų, Šančių, Rokų, S.Lozoraičio, M.Šalčiaus, V.Kudirkos, S.Daukanto, Kalniečių, Eigulių, Milikonių, P.Vileišio, A.Stulginskio, J.Basanavičiaus, J.Dobkevičiaus, „Atžalyno“, Vilijampolės, Šilainių vidurinių mokyklų, K.Griniaus, L.Karsavino pagrindinių mokyklų, Jaunimo bendrojo lavinimo mokyklos, T.Masiulio jaunimo mokyklos moksleiviai.

Nuostabu, kad moksleiviai per vieną valandą sugebėjo taip puikiai nutapyti gražiausias scenas iš šv.Kazimiero gyvenimo. Jų darbai pražydo nuostabiausiais žiedais, kūrybiškumu ir sumanymais, džiugindami ne tik mokinius, bet ir svečius. Piešiniuose atsispindėjo šv. Kazimiero gyvenimas: jo meilė Švč. Mergelei Marijai, Jėzui, esančiam Švč. Sakramente, meilė vaikams ir vargšams, skaistumas, karališkas gyvenimas ir kt.

Už jų gražius piešinius jauniesiems dailininkams dėkojo Kauno arkivyskupas S.Tamkevičius, Kauno vicemeras Kazimieras Starkevičius, Švietimo ir ugdymo skyriaus atstovė V.Kučiauskienė kiti Švietimo skyriaus atstovai.

Šio projekto meninėje-kultūrinėje programoje dalyvavo J.Naujalio muzikos gimnazijos moksleiviai, Pirmosios muzikos mokyklos smuikininkių ansamblis, Choreografijos mokyklos jaunieji šokėjai, o literatūrinę kompoziciją atliko Pilėnų vidurinės mokyklos moksleiviai su savo vadovais. Renginio pabaigoje moksleiviai buvo apdovanoti saldžiais suvenyrais bei atvirukais, vaizduojančiais šv.Kazimierą.

Dailės projekto rėmėjas – Šv. Kazimiero ordino Kauno skyrius.

Moksleivių širdyse ilgai išliks prisiminimai apie Lietuvos globėją šv. Kazimierą, įamžinti paveiksluose, skatinantys jaunimą sekti šio Šventojo pavyzdžiu. Šis projektas – tai tautinio ugdymo pavyzdys, skatinantis moksleivius drauge su mokytojais dalyvauti minint tautai brangias datas, ugdantis asmenybės nuostatas.

Stefa BANIKONIENĖ

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija