Atnaujintas 2004 m. kovo 5 d.
Nr.19
(1222)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pumpurų karalystėje

Bronius VERTELKA

Žemės ūkio kooperatyvo „Šilauogė“
direktorė Janina Janeliūnienė

Prasiskynė kelią į pasaulį

Žemės ūkio kooperatyvas „Šilauogė“ bendradarbiauja su prancūzais. Užsieniečiai jį susirado per Pramonės, prekybos ir amatų rūmus. Prancūzai Lietuvoje ieškojo juodųjų serbentų augintojų. Į Panevėžyje įsikūrusį kooperatyvą buvo užsukę vokiečiai. Jie ketina supirkti šių metų būsimąjį uogų derlių. „Šilauogė“ sudomino kinus ir suomius. Su šio kooperatyvo veikla buvo galima susipažinti Berlyne vykusioje žemės ūkio produktų gamintojų parodoje „Žalioji savaitė“. Ten buvo išplatintas didelis kiekis lankstinukų ir reklaminės medžiagos apie jo nuveiktus darbus bei perspektyvas. Parodoje kooperatyvą pristatė Lietuvos žemės ūkio ministerijos Rinkos reguliavimo ir eksporto skyrius.

Prancūzams paruošta per toną juodųjų serbentų pumpurų

Žiemą nuskabyti juodųjų serbentų pumpurai yra puiki žaliava farmacijos ir parfumerijos pramonėje. Su prancūzais kooperatyvas buvo sutaręs, jog už išgliaudytų pumpurų kilogramą jie mokės 20 eurų. Taip atsirado galimybė ne vienam žiemos metu užsidirbti. Tvarkant serbentynus, nupjautos vaiskrūmių šakelės ar stiebeliai keliavo į sodiečių pirkias. Sėdint šiltoje vietoje, šitaip nesunku prasimanyti papildomų lėšų. Kiek turėtų gauti už serbentų pumpurų kilogramą – tai jau žaliavos tiekėjo ir rinkėjo susitarimo reikalas. Į „Šilauogės“ kooperatyvo saugyklą šią žiemą atkeliavo per vieną toną juodųjų serbentų pumpurų.

Nereikia per daug žavėtis

Užsiminus, jog skabant juodųjų serbentų pumpurus atsirado galimybė sumažinti skurdą kaime, samdoma kooperatyvo direktorė Janina Janeliūnienė tokį entuziazmą atšaldė: „Nežinia, ar prancūzams kitą žiemą būsime reikalingi. Žaliavos kiekį nustato jos paklausa rinkoje“. Panevėžietė aiškino, jog pumpurų išeiga priklauso ir nuo serbentų priežiūros, jų veislės, nuo žemės, kur jie pasodinti. Kaip ir grūdinės kultūros, jie priklausomi nuo dirvožemio. Užveisti serbentyną vien dėl pumpurų yra rizikinga. Speiguotą žiemą vaiskrūmiai gali iššalti, be to, iš anksto nežinoma, kokia bus pumpurų paklausa.

Uogų bus ištisus metus

„Šilauogės“ kooperatyvo, kuris turi 53 narius, bendras dirbamos žemės plotas yra apie 4000 hektarų. Jame auginamos aronijos, juodieji ir raudonieji serbentai, braškės bei kitokios uogos. Dalį šviežio uogų derliaus kooperatyvas parduoda jo nuėmimo metu vidaus rinkoje. Pernai „Šilauogė“ pasistatė 400 tonų talpos sandėlį-šaldytuvą. Tai bene vienintelis Lietuvoje toks Europos standartus atitinkantis statinys. Uogos čia laikomos pagal visus sandėliavimo sanitarinius-higieninius ir technologinius reikalavimus. Turint tokią saugyklą, apskritus metus rinkai galima tiekti šaldytų uogų. Jas kooperatyvas parduoda Lietuvos prekybos tinklams, restoranams ir kavinėms, eksporto įmonėms, kurios gamina pramoninius uogų koncentratus.

Turėdama šaldytuvą, „Šilauogė“ jau realizavo braškes ir aronijas, dabar turi sukaupusi didelį kiekį juodųjų serbentų. Uogų kokybę garantuoja kooperatyvo nariai. Kiekvienas jų turi identifikavimo kodą, pagal kurį lengva atsekti uogų savininką.

Naudinga būti kooperatyvo nariu

Kooperatyvo nariai yra daugelio Lietuvos rajonų ūkininkai. Juo tapti gali bet kuris žemės ūkio produkcijos augintojas, turintis lopinėlį žemės, jeigu jis sugeba sumokėti stojamąjį mokestį ir privalomąjį pajų. Tapęs kooperatyvo nariu, jis gali tikėtis, jog pavasarį gaus nusipirkti mineralinių trąšų pigiau nei kitur, nebus galvos skausmo, kur parduoti savo išaugintas gėrybes.

Sugalvojus Tarnagalos kaime statytis sandėlį-šaldytuvą, nė vienas bankas nesutiko kooperatyvui suteikti paskolos, nes jis neturėjo tinkamo užstato. „Šilauogė“ finansinės paramos sulaukė iš tame pat name kaip ir ji įsikūrusios žemdirbių kredito unijos „Ūkininkų viltis“. Kaip garanto, pakako būsimojo statinio pamatų.

Proto lietuviams užtenka

Ekonomistės specialybę turinčiai, 2000-aisiais įkurto kooperatyvo direktorei Janinai Janeliūnienei verslo reikalais teko lankytis Prancūzijoje, Bretanės regione. Ten puikiai išvystytas kooperatinis judėjimas, yra mokslinio tyrimo centrai, kurie užsiima tam regionui tinkančių augalų veislių išvedimu. Ten nereikia rūpintis, kaip parduoti savo išaugintą produkciją. Tuo užsiima kooperatyvai.

Šalies smulkiuosius ir vidutinius ūkininkus vienijančio kooperatyvo vadovė J. Janeliūnienė tikino, jog lietuviai turi pakankamai proto ir sugebėjimų, tačiau stokoja organizuotumo ir lėšų. „Ne iš karto išauga miestai ar gyvenvietės – tam reikia laiko. Gimusio kūdikio neima į armiją, pirma jis turi užaugti. Turiu vilčių, jog „Šilauogė“ ateityje ne vien supirkinės žemės ūkio produkciją, bet imsis ir jos perdirbimo“, – sakė J. Janeliūnienė.

Panevėžys
Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija