Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Menas šeimos klinikoje

Kniaudiškių šeimos klinikos
ir dailės galerijos „Fojė“
direktorė Dalia Dalibogienė

Kniaudiškių šeimos klinikos dailės galerijojoje „Fojė“ iki kovo vidurio veiks fotomeistro Sauliaus Saladūno kūrybos paroda. Joje – subtiliai perteikti Panevėžio miesto vaizdai. Įdomiu rakursu įamžintos bažnyčios, senvagė. Autorius savo darbuose sugebėjo išgryninti tai, ko dažnai nepastebime paprasta akimi. Kolegų fotografijos profesoriumi vadinamas S. Saladūnas yra vienas žinomiausių fotomenininkų Lietuvoje.

Ši paroda – pirmoji dailės galerijoje „Fojė“. Jai atsirasti įtakos turėjo Kniaudiškių šeimos klinikos direktorė Dalia Dalibogienė. Šeimos gydytoja dirbanti panevėžietė palaiko glaudžius ryšius su miesto menininkais, yra gerai pažįstama su rašytoja ir žurnaliste Liuda Jonušienė. Kartu su fotomenininku Stanislovu Bagdonavičiumi L. Jonušienė anksčiau yra išleidusi knygą „Panevėžio albumas. Laiškai iš Lietuvos provincijos“. Neseniai skaitytojus pasiekė antroji šios panevėžietės knyga „Panevėžio albumas. 50 savaičių“. Joje gausu fotomeistro S.Saladūno nuotraukų. Knygos leidimą rėmė Kniaudiškių šeimos klinika. Tuo metu D. Dalibogienei ir kilo mintis pratęsti bendradarbiavimą su Panevėžio kūrėjais. Kartu su S. Saladūnu ir L. Jonušiene gimė projektas, kad klinikoje galima įkurti dailės galeriją ir joje rengti parodas. Pati vieta suteikė jai pavadinimą.

Klinikos direktorė D. Dalibogienė mano, jog ryšys, atsiradęs tarp medikų ir menininkų, ateityje sustiprės. Apsilankęs klinikoje ir apžiūrinėdamas meno kūrinius, pacientas tarsi atsikrato jį kaustančios baimės, pajaučia tikrąjį meną. Gydytoja D.Dalibogienė teigė, jog rengiant naujas parodas neturėsianti didelių problemų. Medikė yra pažįstama su miesto fotografijos galerijos direktore Marija Čičirkiene, rengiasi susitikti ir su Dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininku. Ekspozicijas „Fojė“ numatyta keisti kas mėnesį.

Galerijos klinikoje atsiradimas atitinka posakį, jog medikai gydo žmogų, menininkai – jo sielą. Gydytoja D. Dalibogienė savo namuose kolekcionuoja paveikslus. Jai būtų nemalonu matyti jų plikas sienas. Klinikos direktorė stengiasi įsigyti Panevėžio ar apie jį kuriančių menininkų darbus.

Bronius VERTELKA
Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija