Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sugebanti keistis

Dailės galerijos „XX“ parodų
koordinatorė Rasuolė Kerbedienė

Užsukusieji į dailės galeriją „XX“ , kur neseniai veikė tarptautinio netradicinio lino dailės simpoziumo „Linars‘ 2003“ paroda, buvo maloniai nustebinti. Užuot tikėjęsi čia pamatyti tradicinius dirbinius iš tekstilės, išvydo keisčiausius erdvinius objektus ir jų kompozicijas. Tokie kūriniai yra sulipdyti iš spalių ir ypatingų klijų. Šie darbai padaryti simpoziumo, kuris tradiciškai vyksta Ukmergės rajone, Vepriuose, metu.

Galerija „XX“ veikia daugiau nei dešimt metų. Jos įkūrėjas bei savininkas – Dailininkų sąjungos Panevėžio skyrius. Pastaruoju metu galerija sugebėjo pateikti malonių siurprizų. Prieš Naujuosius metus surengtoje Aukštaitijos sostinės profesionaliai dirbančių menininkų kūrybos parodoje buvo praskleistas paslapties šydas, kaip dirba dailininkai, kaip atrodo jų kūrybos dirbtuvės. Net vienuolika dailininkų stebint lankytojams vieną dieną tapė kaklaraiščius. Patikusius žiūrovai galėjo įsigyti vietoje. Kitą dieną dailininkai galerijoje dekoravo keramikos dirbinius. Tokia pirmoji galerijoje surengta akcija įrodė tai, jog taip daryti buvo verta.

Parodų koordinatorė Rasuolė Kerbedienė pasakojo, jog per metus čia vidutiniškai parengiama 20 ekspozicijų. Panevėžio meno mėgėjai turėjo galimybę pamatyti Estijos, Italijos, Prancūzijos profesionalųjį meną. Čia laukiami Lietuvos kūrėjų darbai. Dailininkų sąjungos nariams galerijos parodų plotas suteikiamas nemokamai. Neužtrenkiamos durys ir ne šios kūrybinės organizacijos nariams, tačiau jiems už gautas patalpas jau tenka mokėti. Didelį pasisekimą turėjo tautodailininko Venecijaus Jočio dirbinių iš medžio paroda. Šiaulių universitete dailėtyrą studijuojanti R. Kerbedienė teigė, jog rokiškėno ekspozicija buvo bene populiariausia 2003 metais.

Išsilaikyti galerijai padeda jos patalpų nuoma bei Dailininkų sajunga. Tačiau, pasak R. Kerbedienės, kultūros židinys yra užmirštas miesto savivaldybės, nors jis įsikūręs patrauklioje vietoje – Panevėžio centre. Nepaisant finansinių sunkumų, praėjusių metų rudenį galerija gerokai pagražėjo ir tarsi atjaunėjo. Nuo atsakymo į klausimą, iš kur buvo gauta lėšų jos kosmetiniam remontui, galerijos darbuotoja sugebėjo diplomatiškai išsisukti. „Remonto metu aš dirbau moteriškus darbus, dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas Tomas Rudokas – vyriškus“, – šypsojosi pašnekovė.

Kuriantis galerijai, mieste gyveno 20 Dailininkų sąjungos narių. Nuo to ir kilo jos pavadinimas. Galerijai plečiant savo veiklą augo ir profesionalių menininkų gretos. Šiandien Dailininkų sąjungos nariais jau yra 37 panevėžiečiai.

Bronius VERTELKA

Panevėžys

Autoriaus nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija