Atnaujintas 2004 m. kovo 10 d.
Nr.20
(1223)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Saudo Arabija: nusileisti
ar patekti teroristų nemalonėn?

Saudo Arabijos vyriausybė visomis išgalėmis siekia pagerinti santykius su JAV, kurie itin paaštrėjo po tragiškųjų 2001-ųjų rugsėjo 11-osios įvykių bei karo Irake pradžios. Didžioji visuomenės dalis vyriausybės sprendimui nelinkusi pritarti. Kiekvieną savaitę vyksta didesni ar mažesni konfliktai. Todėl vyriausybė buvo priversta leisti ieškoti gamtinių dujų keturioms užsienio kompanijoms, kurių nė viena nėra valdoma amerikiečių.

Politikos apžvalgininkai viena karo Irake priežasčių įvardija JAV norą įbauginti Saudo Arabiją, valstybę, kuri nė nemėgina slėpti remianti teroristines organizacijas, tarp jų ir „Al Qaedą“. Saudo Arabijoje amerikiečių spaudimas buvo jaučiamas gerokai prieš amerikiečių kariams atvykstant į kaimyninio Irako teritoriją. Galingiausios pasaulio valstybės nusivylimui, Saudo Arabijos vadovai nepanoro ir vargu ar artimiausioje ateityje panorės glaudžiai bendradarbiauti. Politikai nesuinteresuoti ieškoti sąjungininkų tarp amerikiečių, kai jų šalyje daugelis paprastų piliečių neslepia simpatijų garsiajam „Al Qaedos“ teroristų tinklui, kuris, anot jų, islamo interesams atstovauja kur kas geriau nei valdantysis režimas.

Tuo tarpu Saudo Arabijos vyriausybei tenka rinktis vieną iš dviejų galimų variantų: nusileisti JAV reikalavimams ir patekti teroristų nemalonėn arba ir toliau remti teroristines organizacijas bei laukti amerikiečių karinių pajėgų antpuolio. Ilgą laiką šios valstybės vadovams pavyko balansuoti ir įtikti abiem pusėms, tačiau dabar artėja apsisprendimo valanda. Saudo Arabijos piliečiai noriai dalyvauja karuose, vykstančiuose musulmoniškose valstybėse. Ir tai toli gražu ne vienintelė arabų ekspansija į užsienį. Saudo Arabija kaip įmanydama siekia neprarasti įtakos islamą išpažįstančiose šalyse, valdantysis režimas stengiasi slėptis po religingumo kauke ir pridengti nežabotą korupciją bei poelgius, kurie vargu ar suderinami su Korano mokymais. Pasak kai kurių kritiškai vyriausybės atžvilgiu nusiteikusių politikų, šiandieninėje Saudo Arabijoje neliko nieko švento, išskyrus šventuosius Mekos ir Medinos miestus, kasmet sutraukiančius maldininkų iš viso pasaulio minias.

1991-aisiais amerikiečiams nusprendus ginti Kuveito interesus ir įžengus į Iraką, Saudo Arabija leido amerikiečių kariškiams įsikurti savo šalyje. Pasibaigus karinei operacijai, viešoji nuomonė gerokai pasikeitė. Arabai piktinosi amerikiečių veiksmais, kaltino juos sąmoningai siekiant sunaikinti Iraką bei irakiečius. Amerikiečių karinių dalinių dislokavimas Saudo Arabijos teritorijoje įpylė alyvos į ugnį, atsirado tvirtinančių, kad amerikiečiams paprasčiausiai ne vieta šventojoje arabų žemėje. JAV lyderiams nutarus išvesti armiją iš Saudo Arabijos, galvas pakėlė „Al Qaedos“ teroristai. Jie suprato, kad išaušo šlovės valanda. Tuo tarpu Saudo Arabijos vyriausybei amerikiečių išvykimas nebeatrodė pati geriausia išeitis, mat, nors ir būdami priešais, amerikiečiai vis dėlto sugebėjo garantuoti saugumą šalies viduje bei garantavo apsaugą nuo užsienio priešų. Beveik kartu su amerikiečių kariniais daliniais į užsienį pasitraukė ir O. bin Ladenas.

Po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios Vašingtonas leido aiškiai suprasti, kad teroristus remiančios valstybės nesulauks amerikiečių pasigailėjimo. Pasak aukštus postus užimančių JAV pareigūnų, visas pasaulio valstybes galima suskirstyti į dvi rūšis: vienos jų palaiko amerikiečius ir jų kovą prieš terorizmą, o visos kitos automatiškai tampa amerikiečių priešais. Trečios pozicijos paprasčiausiai nėra. Amerikiečiai blogio ašimi tąkart pavadino Iraką, Iraną ir Šiaurės Korėją, tačiau ne ką mažiau grėsmingomis pavadino ir Saudo Arabiją, Siriją, Pakistaną ir išreiškė susirūpinimą Indonezija. Islamo, Vidurio Rytų širdimi ir „Al Qaedos“ lopšiu pavadinta Saudo Arabija atsidūrė pasaulio visuomenės dėmesio centre.

Vašingtonui Saudo Arabijos noras bendradarbiauti reikštų ne tik sutikimą neremti finansiškai bei moraliai „Al Qaedos“ teroristų, bet ir garantijas, jog tokiu pavyzdžiu paseks kitos musulmoniškos valstybės. Rijade įsikūrusiems Saudo Arabijos vadovams amerikiečių parama būtina, mat priešingu atveju pati vyriausybė gali tapti teroristų taikiniu. Tuo tarpu amerikiečiai sakosi esą pasirengę stabilizuoti padėtį šioje šalyje. Pastebimi ir tam tikri pokyčiai Saudo Arabijos vyriausybės veiksmuose: antai, ne taip seniai buvo viešai paskelbta, kad ši valstybė neberems Čečėnijos kovotojų.

Tačiau energetikos rinkos arabai jokiu būdu nesutinka perleisti amerikiečiams. Sausio pabaigoje paskelbus konkursą dėl gamtinių dujų paieškos bei gavybos, vyriausybė priėmė Rusijos „Lukoil“ bei Kinijos „Sinopec“ pasiūlymus. Šios kompanijos negali pasigirti tokia gamtinių dujų paieškos patirtimi kaip, tarkim, konkurse dalyvavusios amerikiečių kompanijos. Toks vyriausybės sprendimas greičiau politinis nei ekonominis, tai iššūkis pasauliui, skelbiantis, kad Saudo Arabija nė už ką nepatikės savo gamtinių išteklių amerikiečiams. Galbūt taip arabai tikisi sulaukti Rusijos bei Kinijos pagalbos, nes abi šios valstybės yra JT Saugumo Tarybos narės, kuri panorėjusi galėtų neleisti amerikiečiams įžengti į Saudo Arabijos teritoriją su ginklu rankose. Rusija ir Kinija džiūgauja. Joms gamtinių dujų gavyba Saudo Arabijos teritorijoje atneš nemažos naudos. „Lukoil“ tikisi atsigriebti už nesėkmes Venesueloje ir skelbia nepagailėsianti šiam projektui 200 milijonų dolerių, kuriuos investuosianti per penkerius metus. Rusai laukia bent 15 proc. pelno ir mano čia įgysiantys vertingos patirties. Panašių vilčių turi ir kinai.

Na, o amerikiečiai vos prieš keletą savaičių išvykti iš JAV liepė šešiolikai Saudo Arabijos diplomatų. Išvarytieji diplomatai apkaltinti už ambasados sienų skelbę islamo tiesas ir nusižengę diplomatiniam statusui deramam elgesiui. Jei taip būtų nutikę kiek anksčiau, šis skandalas greičiausiai net nebūtų iškilęs į viešumą. Šiandien Vašingtonas tylėti nelinkęs. Šis iš pirmo žvilgsnio nedidelis incidentas nepagerins ir taip ne per geriausių Vašingtono ir Rijado santykių. Galutinai stabilizavus padėtį Irake, Vašingtono pareigūnai neabejotinai žvilgsnius nukreips į kitas terorizmą remiančias valstybes. Vienu galimų amerikiečių taikinių gali tapti ir Saudo Arabija. Esama duomenų, kad Saudo Arabijos karališkoji šeima remia „Al Qaedos“ teroristus, nors tai oficialiai neigia. Jei paaiškėtų, kad tai tiesa, vargu ar amerikiečiai atsisakytų ketinimų pratęsti karinių operacijų ciklą Vidurio Rytuose.

Gražina MINKAUSKAITĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija