Atnaujintas 2004 m. kovo 12 d.
Nr.21
(1224)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Restauruota freska vėl džiugina tikinčiuosius

Fragmentas iš Jono Mackevičiaus
kūrybos kompozicijos
„Polocko mūšis“

Panevėžys. Kristaus Karaliaus Katedroje vasario 28-ąją vyko restauruotos freskos „ Šv. Kazimieras ir Polocko mūšis“ pristatymas. Susirinkusiems panevėžiečiams ir svečiams muzikavo miesto styginių kvartetas, dainavo kamerinis choras „ Muzika“ ir dainininkas Kastytis Kerbedis. Eiles apie šv. Kazimierą kaip taikos nešėją skaitė J. Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Keleris.

Katedros klebonas kun. dr. Rimantas Gudelis dėkojo į Šv. Kazimiero dienai pažymėti atlaidus atvykusiam Maskvos ir visos Rusijos Katalikų Bažnyčios arkivyskupui Tadeušui Kondrusevičiui, Panevėžio nepamirštančiam, iš Kauno atvažiavusiam vyskupui emeritui Juozui Preikšui, monsinjorui Juozapui Antanavičiui, kurio klebonavimo Katedroje metu buvo pradėtas freskos „Šv. Kazimieras ir Polocko mūšis“ restauravimas. Kartu prelegentas pažymėjo, jog nebūtų atnaujintas didingas meno kūrinys be Panevėžio miesto savivaldybės, bendrovės „Panevėžio statybos trestas“, Lietuvos kultūros vertybių apsaugos departamento, parapijos tikinčiųjų paramos.


Šv.Kazimiero atlaidai

VĖŽAIČIAI. Kovo 4-ąją Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, lankėsi Šventojo Kazimiero atlaiduose. Ganytojas šv. Mišių pradžioje priminė Vėžaičių bažnyčios skaudžius išgyvenimus, kai kirviu buvo iškapotas šv. Kazimiero paveikslas centriniame altoriuje, ir džiaugėsi, jog tai viena iš nedaugelio Žemaitijos parapijų, turinti Šventąjį savo globėju. Po vyskupo žodžio, prelatas J.Šiurys perskaitė kardinolo A.J.Bačkio laišką, kuriuo paskelbė jubiliejinius Šv. Kazimiero metus.

Homilijoje ganytojas kalbėjo apie karalaičio Kazimiero gyvenimą, asmenines savybes ir visišką pasitikėjimą Dievu, kuris ir davė jėgų nugalėti rūmų intrigas, stiprybės nepasiduoti to laiko dvasiai. Šventasis Kazimieras yra toks karalius, kuris ėjo tarnauti žmonėms, bet ne viešpatauti. Šio Šventojo pavyzdys aktualus visiems tikintiesiems, kaip padrąsinimas, jog viską galima nugalėti, jei gyveni su Dievu.


Pašventinta atnaujinta
rašytojos koplyčia

Židikai. Kovo 6-ąją, minint rašytojos Marijos Pečkauskaitės - Šatrijos Raganos (1877-1930) 127-asias gimimo metines, Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, pašventino atnaujintą literatūros klasikės kapo koplyčią. Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už rašytojos vėlę. Vyskupo pamoksle švelniai susipynė Lietuvos globėjo šv. Kazimiero ir rašytojos, pedagogės, švietėjos ir labdarės M.Pečkauskaitės gyvenimai. Pasak vyskupo, neatsitiktinai Šventojo vardo diena ir, tikėtina, ateityje pretendentės į palaimintosios ar net šventosios titulą gimimo diena minimos pavasarį, pasirodžius žibutėms - pirmiesiems prisikėlimo ženklams. Vyskupas J.Boruta ragino dažniau prisiminti palaimintuosius, šventuosius ir kartu iškiliąją rašytoją. Jų asketiškas ir altruistiškas gyvenimas visiems laikams ir visoms kartoms išliks graži humanizmo, meilės ir pasiaukojimo Dievui, Tėvynei ir artimui mokykla. Į restauruotos koplyčios pašventinimo iškilmes susirinko didelis būrys iškilios rašytojos gerbėjų, kunigų, mokslininkų, bei vietinės, apskrities ir Lietuvos valdžios atstovų. Deja, tarp gausybės svečių matėsi tik vienas kitas židikiškis. Vėliau minėjimo renginiai persikėlė į Židikų vidurinę mokyklą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija