Atnaujintas 2004 m. kovo 19 d.
Nr.22
(1225)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Televizijos tiltas su Vatikanu

Popiežius kvietė universitetus išsaugoti Europos krikščioniškosios kultūros paveldą

Vilniaus Šv. Jonų bažnyčioje
su Vatikanu ir Europos
miestais sujungė TV tiltas
Sauliaus Venckaus (ELTA)
ir Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

Tiesioginis televizijos tiltas „Kristus - Europos Viltis” šeštadienį sujungė Vatikaną ir dešimt į Europos Sąjungą besijungiančių valstybių, tarp jų ir Lietuvą. Teletiltą tiesiogiai transliavo Lietuvos televizijos antroji programa. Europos universitetų dienai bei naujų šalių įstojimui į ES skirtame renginyje iš Vatikano studijos jungėsi Šventasis Tėvas.

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje įsikūrusioje televizijos studijoje dalyvavo Vilniaus arkivyskupas metropolitas kardinolas Audrys Juozas Bačkis ir Vyriausybės kanclerio pavaduotojas Europos Sąjungos reikalams Petras Auštrevičius.

Daugiau kaip tris valandas besitęsusiame renginyje skirtingų Europos šalių žmonės susitelkė bendrai maldai, buvo giedamos religinės giesmės, skaitomos Šventojo Rašto ištraukos. Televizijos tilto dalyviai taip pat diskutavo apie seniausių Europos institucijų - Bažnyčios bei universiteto - ir šiandien išliekančią svarbią misiją - kurti naujosios Europos civilizaciją ir kultūrą krikščioniškųjų vertybių pagrindu.

Kovo 13 dieną, šeštadienį, Vatikano Pauliaus VI audiencijų salėje popiežius Jonas Paulius II vadovavo Dievo Motinai skirtam maldos budėjimui drauge su devyniais tūkstančiais italų studentų ir jų profesorių. Į šį antrosios Europos universitetų dienos renginį palydoviniu televizijos ryšiu įsijungė studentų maldos grupės iš dešimties šalių, kurios gegužės pradžioje įsijungs į Europos Sąjungą. Susitikimą, kurio tema „Kristus – Europos viltis“, parėmė Europos vyskupų konferencijų taryba (CCEE), Europos bendrijos vyskupų konferencijų komisija (COMECE) ir Romos vyskupijos universitetinės pastoracijos tarnyba.

Kartu su Šventuoju Tėvu rožinio maldą, tiesiogiu palydoviniu ryšiu sujungti, kalbėjo studentai iš Prahos (Čekija), Nikozijos (Kipras), Gniezno (Lenkija), Vilniaus (Lietuva), Rygos (Latvija), Talino (Estija), Bratislavos (Slovakija), Budapešto (Vengrija), Valetos (Malta) ir Liublianos (Slovėnija). Kreipdamasis į šių šalių studentus, Popiežius juos pasveikino visomis dešimčia jų nacionalinių kalbų. Jo pagrindinis pasisakymas buvo sutelktas į maldos budėjimo simbolinę vertę, taip pat į kvietimą studentams puoselėti krikščioniškas tradicijas suvienytoje Europoje.

„Ši marijinė vigilija turi ryškų simbolinį pobūdį, - sakė Jonas Paulius II. – Jums, brangūs universitetų studentai, yra patikėtas labai svarbus vaidmuo kuriant vieningą Europą, kuri būtų tvirtai įsišaknijusi į ją formavusias tradicijas ir dvasines vertybes“. Popiežius priminė, kad per amžius universitetai suvaidino didžiulį vaidmenį formuojant žemyno krikščioniškąją kultūrą. „Šis turtingas idealų paveldas neturi būti prarastas“, - pabrėžė Popiežius.

Šventojo Tėvo pasisakymą jauni žmonės sutiko garsiais plojimais ir entuziastingais pritarimo šūksniais. Maldos budėjimo metu Vatikano audiencijų salėje stovėjo Jono Pauliaus II dovanotas Pasaulinių jaunimo dienų kryžius. Vigilijos pabaigoje su šiuo kryžiumi Romos studentai maldinga procesija vyko į Šv.Agnės bažnyčią Romoje, kurią Popiežius neseniai paskelbė jaunimo šventove. Šioje piligrimystėje dvasiškai dalyvavo minėtų dešimties šalių universitetų studentai. Sveikindamas juos, Šventasis Tėvas pakvietė „atnaujinti tikėjimo išpažinimą“.

Pernai, kovo 14-ąją švenčiant pirmąją Europos universitetų dieną, kartu su popiežiumi Jonu Pauliumi II rožinio maldą kalbėjo tiesioginiu televizijos tiltu sujungti Vienos (Austrija), Upsalos (Švedija), Bratislavos (Slovakija), Krokuvos (Lenkija) ir Fatimos (Portugalija) aukštųjų mokyklų studentai. Tuomet ypač buvo pagerbtas Švč.Mergelės Marijos, Išminties sosto, paveikslas, prieš tai apkeliavęs daugelį pasaulio universitetų.

Taip pat 2003 metais, minint Romos „La Sapienza“ valstybinio universiteto įkūrimo 700-ąsias metines, liepos mėnesį buvo surengtas tarptautinis kongresas „Universitetas ir Bažnyčia Europoje“, kuriame dalyvavo 40-ies šalių studentų ir profesorių atstovai. Kreipdamasis į kongreso dalyvius, popiežius Jonas Paulius II ypač iškėlė aukštųjų mokyklų sielovadinės tarnybos vaidmenį bei paragino universitetus į konstruktyvų dialogą tarp tikėjimo ir kultūros, tarp gamtos mokslų, filosofijos ir teologijos.

M.B.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija