Atnaujintas 2004 m. kovo 24 d.
Nr.23
(1226)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Jo didžioji meilė buvo Lietuva

Kazys BLAŽEVIČIUS

Kovo 5 dieną sukako 75 metai nuo Vlado Putvinskio mirties. V.Putvinskio asmenybė dažniausiai asocijuojasi su Šaulių sąjunga, kurios įkūrėju ir ideologu V.Putvinskis ir buvo. Tačiau jis buvo plačiašakė ir unikali asmenybė. V.Putvinskis – aistringas lietuvybės puoselėtojas, savo ir šeimos gyvenimo pavyzdžiu įrodęs, kaip tai reikia daryti. Jis – tautinio atgimimo šauklys, kovotojas su carizmo priespauda, švietėjas ir humanistas, blaivybės propaguotojas, išnaudojamųjų užtarėjas, knygnešystės organizatorius, carizmo tremtinys, be to, dvasios aristokratas, inteligento ir kilnaus žmogaus etalonas. Jo didžioji meilė buvo Lietuva.

V.Putvinskis visu savo gyvenimu parodė, kaip reikia dirbti ir aukotis tautos ir valstybės labui. Jo garbei Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje pastatytas biustas, o pavardė įrašyta Knygnešių sienelėje.

Po Vokietijos kapituliacijos 1918 m. lapkričio 11 d. trapiai Lietuvos nepriklausomybei grėsė daugybė pavojų. Į Lietuvą veržėsi bolševikai, bermontininkai, lenkų legionieriai, krašte plėšikavo įvairių armijų dezertyrai ir tiesiog banditai, organizavosi Lietuvos valstybingumo priešai poeviakai, valstybinėse institucijose dirbo daug žmonių, kuriems Lietuvos laisvė rūpėjo mažiausiai.

Tuo lemtingu tautos likimui momentu Lietuvos vyriausybė kreipėsi į tautą, kviesdama savanorius ginti laisvę, ragino organizuoti partizanų būrius kovai su begale priešų. Tuo metu Žemaitijoje ryžtingai darbavosi broliai Povilas ir Aleksandras Plechavičiai, remiami laisvės ir tvarkos ištroškusių kraštiečių.

Tokiu atsakingu momentu negalėjo nuošalyje likti ir V.Putvinskis. 1919 metų pavasarį jis dirbo Kaune. Laisvalaikiu kartu su Matu Šalčiumi, Antanu Žmuidzinavičiumi, Antanu Vienuoliu-Žukausku, Baliu Sruoga, Tadu Ivanausku ir kitais šviesuoliais suorganizavo savanorių „Plieno batalioną“, kuris netrukus gavo Šaulių sąjungos pavadinimą.

Pirmuoju sąjungos vadu 1919 m. kovo 20 d. buvo išrinktas V.Putvinskis. Jis rūpinosi, kad Šaulių sąjungoje vyrautų demokratinė tvarka, aukšta moralė ir pavyzdinga disciplina. Pirmaisiais šauliais buvo aukšti to meto valdininkai, ministrai, profesoriai, kariškiai, inteligentai.

Rugsėjo 20 dieną A.Vienuolis parašė atsišaukimą, kuriame kvietė Šaulių sąjungos padalinius organizuoti provincijoje. Pirmas toks būrys atsirado Gelgaudiškyje. Metų pabaigoje buvo šešiolika skyrių su 39 būriais, kurie turėjo 805 narius.

Šaulių organizacija greitai tapo labai populiari. Jos nariai dalyvavo kautynėse su lenkais ir bermontininkais, 1923 m. sausio 10-15 d. jie padėjo užimti Klaipėdą.

Šaulių sąjungai, kaip realiai patriotinei jėgai, pirmaisiais nepriklausomybės metais nebuvo lengva dirbti. Kariuomenėje ir valstybinėse institucijose buvo gana daug rusų karininkų, kurie buvo priešiški ne tik Šaulių sąjungai, bet ir Lietuvos nepriklausomybei. Dėl daugybės sąmoningų trukdymų 1922 metų vasarą V.Putvinskis buvo priverstas pasitraukti iš sąjungos centro valdybos pirmininko pareigų. Jis labai išgyveno dėl naujos valdybos vykdomos politikos, kuri buvo priešiška jo idealams. Tik nušalinus nepatikimą sąjungos vadovybę, 1928 metų vasarą V.Putvinskis vėl perėmė vadovavimą Šaulių sąjungai, buvo išrinktas sąjungos garbės nariu ir garbės pirmininku. Tuo buvo pripažintos teisingomis V.Putvinskio Šaulių sąjungos organizavimo ir jos narių auklėjimo idėjos.

V.Putvinskis šaulio idealu laikė žmogų, turintį stiprų patriotizmo, tautinės, pilietinės ir karinės garbės jausmą, dorą ir blaivų pilietį, turintį aiškų gyvenimo tikslą ir ryžtingai jo siekiantį.

V.Putvinskis 1920 metais įsteigė nepartinį šaulių žurnalą „Trimitas“. Į šį žurnalą jis dėjo daug vilčių, nes „Trimitas“ buvo ta gija, kuri jungė centro valdybą su būriais ir eiliniais šauliais, kuriems V.Putvinskis galėjo skiepyti šauliškąją ideologiją.

„Trimitui“ V.Putvinskis daug pats rašė, rūpinosi žurnalo tobulinimu, stengėsi, kad žurnalą skaitytų ne tik šauliai, bet ir tautiškai susipratę žmonės.

Siekdamas suaktyvinti sąjungos veiklą ir padidinti jos vaidmenį visuomeniniame gyvenime, jis iškėlė šaulių namų statybos idėją, svajojo, kad kiekvienas šaulių būrys turės savo namus, kuriuose vyks valstybę stiprinantis aktyvus patriotinis ir kultūrinis gyvenimas.

1940 metais šaulių buvo apie 65 tūkstančiai. Bolševikams okupavus Lietuvą, Šaulių sąjunga buvo likviduota, vadai ir daug eilinių šaulių buvo suimti, kalinti ir ištremti į gulagą. Likę laisvi šauliai, pareigos tėvynei šaukiami, vieni pirmųjų įstojo į partizanų gretas.

Iki šių dienų tautos sąmonėje šaulys išliko vyriškumo, korektiškumo, patriotiškumo ir atsidavimo tautai bei valstybei sektinu pavyzdžiu. Ne veltui išeivijoje Šaulių sąjunga tęsė V.Putvinskio pradėtą darbą, o atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, tuoj pat buvo atkurta ir Šaulių sąjunga. Norėtųsi palinkėti mūsų laikų šauliams tęsti V.Putvinskio idėjomis pagrįstą Šaulių sąjungos veiklą.

1928 metų lapkričio pabaigoje buvo švenčiama Kariuomenės diena. Buvo vėjuota, šalta. Per tas iškilmes V.Putvinskis peršalo ir susirgo gripu. Nepagydytas gripas komplikavosi ir 1929 m. kovo 5 d. V.Putvinskis mirė. Po iškilmingos laidotuvių ceremonijos jis palaidotas Kelmės kapinėse.

Pirmą kartą bolševikams okupavus Lietuvą, okupantų tarnai nepamiršo Emilijos Putvinskienės, didžios patriotės, ištikimos Vlado bendražygės, aktyvios šaulės, šaulių moterų garbės pirmininkės. 1941 metų birželį Emilija su abiejų sūnų šeimomis – iš viso dvylika asmenų – iškeliavo į tremtį. Antroji, trečioji ir ketvirtoji Putvinskių-Pūtvių karta iškeliavo į Sibirą. Iš tremties į tėvynę tesugrįžo šeši jaunesni – ketvirtos kartos – šeimos nariai. Kiti liko Sibiro amžinajame įšale…

Onutei Putvytei-Tercijonienei ir Sofijai Pūtvytei-Mantautienei pavyko pasiekti laisvąjį Vakarų pasaulį. Jų dėka buvo atrasti šeimos archyvai, kurie padėjo mums išsamiau susipažinti su Vlado ir Emilijos Putvinskių gyvenimu ir veikla Pirmosios Lietuvos Respublikos laikais.

„XXI amžius“ 2001 metų 20, 22, 24 ir 26 numeriuose yra gana išsamiai skaitytojus supažindinęs su plačiašake V.Putvinskio organizacine, patriotine, kultūrine ir tautine veikla.

 

Vlado Putvinskio mintys

Tobula demokratinė tvarka nėra duodama ir negali būti iškovota: ji yra kuriama sąmoningų piliečių.

Tautos didybė ir laimė susideda iš daugelio gerai atliktų smulkių darbelių. Nepamiršk, kad tu pats turi būti šeimininkas savo tėvynėj ir atsakai už visa, kas joje atsitinka.

Nesinaudok teise, nustosi jos.

Elkis su kitu piliečiu taip, kaip kad nori, kad su tavim elgtųsi.

Gerbk save ir neleisk savęs skriausti bei niekinti. Jei tave skriaudžia ar niekina valdininkas ar kitas, - esi pats kaltas, kam leidi jam tai daryti.

Žmogus turi imti pavyzdį iš skruzdėlės. Skruzdėlė nežino baimės ir dėl to niekas nenori sėdėti ant skruzdėlyno.

Valstybė turi būti paruošta gintis, kovoti, kariauti už save.

Tauta, kuri sugebės apsiginkluoti blaivybe, bus stipriau apginkluota už tą, kurios kiekvienas pilietis turės kulkosvaidį.

Jei valstybė žūsta, ji gali būti daug kartų atstatyta iš naujo, kaip mašina. Jei žūsta tauta, tai jau žūsta amžinai.

Pasisekimo vyriausia sąlyga glūdi tikėjime savo galia.

Darykim mažiau, bet geriau.

Drąsus nebus vergas ir neleis savęs išnaudoti.

Kas nebijo mirti, dažniausiai myli gyvenimą.

Niekada niekur neskubėk, niekada nepavėluosi.

Vokietis ieško tobulumo ne darbo didy, bet stengiasi gerai tvarkingai jį padaryti iki smulkmenų.

Lietuviai niekad neleido savęs pavergti jėga, priešininkui pavyko pavergti tik apgaule.

Mes, lietuviai, ilgus amžius velkame vergovės grandines, ir ta vergija paliko mūsų sielose daug negero.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija