Atnaujintas 2004 m. kovo 26 d.
Nr.24
(1227)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pristatyta vertinga knyga
apie krašto istoriją

Lankytojų centre atidaryta
Andriaus Liaukaus kalvystės
darbų paroda

Daug sentimentų Merkinei
išsakė buvęs Merkinės klebonas
kun. Kęstutis Kazlauskas
Algimantas Černiauskas
pristatė knygą apie Merkinę
Autorės nuotraukos

Merkinė. Kovo 11-oji miestelyje buvo nepaprasta: Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro parodų salėje buvo atidaryta Nemunaičio ,,Pilnų namų“ bendruomenės narių tapybos darbų bei alytiškio tautodailininko kalvio Andriaus Liaukaus kalvystės darbų parodos, o Kultūros ir pramogų centro salėje gausiai susirinkusiems merkiniškiams ir svečiams buvo pristatyta ilgai laukta ir itin vertinga knyga apie Merkinę ,,Merkinės istorijos bruožai“ bei paminėtas unikalaus Dzūkijos nacionalinio parko direkcijos leidžiamo laikraščio ,,Šalcinis“ 50-asis numeris.

Vienas knygos sudarytojų, merkiniškis fotomenininkas, Dzūkijos nacionalinio parko Merkinės lankytojų centro vedėjas Algimantas Černiauskas pasidžiaugė, kad pagaliau dienos šviesą išvydo knyga, kaip jis įsitikinęs kalbėjo, apie dvasinę Lietuvos sostinę. Su šia knyga, anot A.Černiausko, galbūt bus grąžinta bent viena dalis tautinės savimonės.

Archeologas Vykintas Vaitkevičius prisiminė momentą, kai buvo sumanyta išleisti knygą. Gamtinį ir kultūrinį Merkinės paveldą tyrė Geologijos, Lietuvos istorijos bei Lietuvių literatūros ir tautosakos institutų mokslininkai. Tyrimų rezultatai buvo aprašyti ir saugomi minėtose institucijose. Jausdami atsakomybę tyrimus parėmusiam Valstybiniam mokslo bei studijų fondui ir merkiniškiams, kurie gyvai domėjosi ir stebėjo tyrimų eigą, Lietuvos istorijos instituto archeologai Linas Kvizikevičius, dr.Tomas Ostrauskas, dr.V.Vaitkevičius bei Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojai A.Černiauskas, Henrikas Gudavičius ir dr.Mindaugas Lapelė ir sumanė parašyti Merkinės krašto ir gyventojų istoriją. Taip pat buvo prisiminta, kaip sunkiai, po kruopelytę, po nuotrupą buvo renkama informacija apie Merkinę iš visų įmanomų informacijos šaltinių: iš gyventojų, iš įvairių archyvų, tyrinėjimų. Buvo prisiminta ir senoji monografija apie Merkinę.

Gamtos mokslų daktaras M.Lapelė pastebėjo, kad šitaip gausiai archyvinėmis ir meninėmis nuotraukomis iliustruotos monografijos, išleistos Lietuvos istorijos instituto, Lietuvoje dar nebuvo. Be to, joje, remiantis naujausių archeologinių, istorinių ir lingvistinių tyrinėjimų duomenimis, nagrinėjama Merkinės krašto istorijos raida nuo seniausių laikų. Analizuojami daugiaplaniai kultūros paveldo vertybių kontekstai, nagrinėjamos svarbiausios istorinės realijos.

A.Černiauskas sakė, kad vienas žmogus gali pasodinti medį, tačiau jis vienas negali išleisti knygos. Šios knygos leidybos rėmėjų – AB banko NORD/LB Lietuva Varėnos skyriaus, Dzūkijos nacionalinio parko direkcijos, Kaišiadorių vyskupijos, Tarptautinio Vilniaus oro uosto, UAB ,,Mėlynoji uoga“, Varėnos rajono savivaldybės atstovams kaip padėka buvo įteiktos juodosios keramikos meistro Petro Pretkelio sukurtos Gerumo taurės.

Daug sentimentų Merkinei, jos žmonėms bei knygos sudarytojams išsakė miestelyje anksčiau dirbę kunigai Rokas Puzonas ir Kęstutis Kazlauskas.

Už aktyvią veiklą, nepriekaištingą ir sąžiningą darbą Varėnos kraštui Kovo 11-osios – Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienos – proga savivaldybės padėkos raštais meras apdovanojo keturis merkiniškius.

Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojas H.Gudavičius pasidžiaugė, kad dienos šviesą išvydo jau 50-asis ,,Šalcinio“ numeris. Džiaugdamasis nauja knyga, jis juokavo, kad ,,nebus nieko nuostabaus, jeigu merkiniškiai pamažu pamažu atstatys ir Merkinės pilį…“.

A.Černiauskas dėkojo Seimo nariui G.Jakavoniui, daug prisidėjusiam ginant Nemuną.

Dainų ne tik apie Nemuną, bet ir apie Lietuvą knygos pristatyme dalyvavusiems dainavo Vytautas Babravičius.

Rūta AVERKIENĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija