Atnaujintas 2004 m. kovo 31 d.
Nr.25
(1228)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Naktis prieš aušrą būna tamsiausia

Prof. Ona VOVERIENĖ

Jau penktas mėnuo „tapšnojame“ Lietuvos Prezidento skandalą, tapę liudytojais akivaizdaus jo ir jo komandos siekio išduoti Lietuvos valstybę bei jos nepriklausomybę ir leisti… Lietuvą okupuoti be šūvio.

Neatsitiktinai Kovo 11-ąją iš Seimo tribūnos skambėjo rūstūs Pilėnų dvasios ir teisingumo nostalgijos žodžiai bei ryžtas tas vertybės apginti kaip svarbiausią mūsų tolesnio gyvenimo prielaidą ir mūsų ateities pagrindą.

Garsusis Tibeto išminčius Dalai Lama mūsų amžininkus moko: pažink gėrį ir jį puoselėk; pažink blogį ir jo venk; gerbk savo priešus, nes jie suteikia galimybių tobulėti.

Tik vargas išmoko tuos dalykus atskirti ir pažinti. Tik didelei bėdai ištikus susitelki ir pats pasitikrini save, kas esi, ką gali ir ko esi vertas.

Keturiolika metų ėjome „…nelengvu savo likimo keliu, kuriame laisvė sumišusi su nelaisve, teisė su neteise, teisėtvarka – su neteisybe ir neteisingumu“ (Landsbergis V. //Lietuvos aidas. 2002 08 03).

Penkioliktaisiais – Prezidentas ir jo komanda į valstybinės politikos lygmenį ir į vertybių statusą iškėlė išdavystę, veidmainystę, klastą, atvirą šmeižtą, agresiją, kitas nedorybes, viešą doros ir moralės neigimą. Dėl savo ambicijų – būti pirmuoju! Bet kokia kaina, bet kokiomis priemonėmis!

Vienas užsienio politikų, stebėdamas Prezidento apkaltos procesą Lietuvoje, jį įvertino kaip moralinę revoliuciją. Įdomu, kad taip pat vienoje D.Kuolio vadovaujamų radijo laidų „Rytai-Vakarai“ filosofas Leonidas Donskis išsitarė: „Rolandas Paksas – tai moralinė katastrofa Lietuvai!“.

Demokratinis politinis procesas kristalizuojasi, beje, tik esant aukštiems moraliniams ir politiniams prioritetams. O kokiais moraliniais ir politiniais prioritetais vadovavosi Prezidentas ir jo komanda? Į kokias politikos, kultūros ir tautos gerovės viršukalnes jie vedė?

Tie prioritetai atskleisti šešiuose kaltinimuose R.Paksui, pagrįstuose faktais ir įrodymais. Tai šiurkštus Lietuvos Respublikos Konstitucijos pažeidimas ir priesaikos savo valstybei sulaužymas, slaptos informacijos nutekinimas, noras užvaldyti ūkinius objektus, naudojantis tarnybine padėtimi, savo pareigų ignoravimas ir netinkamas vykdymas bei t.t.

Politikui nėra ir negali būti aukštesnio prioriteto už tarnavimą savo nepriklausomai valstybei. Priešingu atveju jis – ne politikas, o tik politikos verslininkas, avantiūristas, siekiantis tik savo asmeninių tikslų. Nėra didesnės niekšybės ir išdavystės, kaip savo tautą ir savo valstybę paversti preke išdavystės turguje.

Tai ir buvo moralinis egzaminas Prezidentui, kurio jis neišlaikė. Kaukė nukrito. Balaganinis vaidinimas, įsijautus į „kenčiančio Jėzaus Kristaus“ vaidmenį, jau niekam neimponuoja, savo komiškumu tik juoką sukelia.

Dabar tą moralinį egzaminą laiko Lietuvos teisėtvarka Konstituciniame Teisme. Matome, kaip tokie pat įžūlūs Prezidento advokatai, kaip ir visa jo komanda, bando įvelti Konstitucinį Teismą į teisinį absurdą. Kaip rašo teisininkas A.Palubinskas, begaliniai Prezidento advokatų prašymai Konstituciniam Teismui „gali būti nulemti kelių priežasčių. Pirma, Prezidento advokatai yra visiškos teisiškos nemokšos, antra, jie nori vilkinti bylą, trečia (man atrodo, realiausia), paprasčiausiai yra tęsiama Prezidento strategija griauti valstybės pamatus, kadangi tokį žingsnį, kaip bandymą nušalinti visą Konstitucinį Teismą, negalima įvardyti kitaip kaip sugriauti Konstitucinį Teismą arba jį sumenkinti“ (Pamirškime orų mandagumą // Atgimimas. 2004 03 19-25, p. 2).

Stebina ir pasigėrėjimą kelia Konstitucinio Teismo pirmininko E.Kūrio bei kitų teisėjų kantrybė, pagarba ir rimtis, reaguojant į provokacijas ir melą ryžtingai atmetant. Visi esame liudytojai aršios dvikovos – teisės su neteise, tiesos su neteisybe ir neteisingumu. Manau, kad visiems Lietuvos teisininkams šis Konstitucinio Teismo procesas – tai paties aukščiausio lygmens universitetas ir teisėtvarkos apsivalymas nuo neteisės.

Po Konstitucinio Teismo tą moralinį egzaminą laikys Seimo nariai.

Dar neseniai Seime vyko keistas bruzdėjimas. Kaip liudijo Seimo Pirmininkas ir kiti palamentarai, buvo net bandoma papirkinėti Seimo narius, kad jie nebalsuotų už apkaltą. Kai kas ir nebalsuos už apkaltą. Kažkada A.Terleckas, kol dar nebuvo pasukęs į R.Pakso šalininkų beprasmę gynybą, sakė, kad dabartiniame Seime yra 38 buvę kadriniai KGB darbuotojai. Žinoma, kad čekistas nustoja veikti tik miręs. Tokie, be abejonės, nebalsuos prieš Rusijos strukūroms tarnaujantį R.Paksą. Kas žino, kiek dar Seimo narių moraliai žlugs liberaldemokratų ir asmeniškai R.Pavilionio organizuojamame Seimo gariūnų turguje, kur preke paversta mūsų tauta ir mūsų valstybė.

Prezidento apkalta, kaip teigė prof. A.Sakalas, bus ir apsivalymas, ir profilaktika į valdžią einantiesiems. Kaip žinoma, Rusija nenuleidžia rankų – R.Pakso frontui žlugus, tuoj pat atidaromas antrasis frontas prieš Lietuvą, vadovaujamas V.Uspaskich.

Gyvenime kartais įvykiai ir priklausomybės keistai susiklosto. Kas galėjo pamanyti, kad penkioliktais nepriklausomybės metais Lietuvos garbė ir jos moralinio veido kokybė priklausys nuo socialdemokratų Seime?

Prezidento apkaltos procese kaip tik jie ir lems, ar Lietuvoje nugalės Tiesa ir Teisingumas, valstybinis mąstymas ar partinis, mūsų valstybės ateities perspektyva Europoje ir pasaulyje ar komunistinės praeities ilgesys.

Jei nugalės valstybinis mąstymas ir laimės tiesa, tai bus ženklas, kad įvyko savaiminis mūsų valdžios desovietizacijos aktas ir revoliucija vertybių sistemoje bei partijų mąstyme. Gal dabartiniame Seime esančios partijos apsivalys nuo avantiūristų ir čekistų bei taps visavertėmis europietiškomis partijomis, nepriklausomomis nuo Rusijos specialiųjų tarnybų. Seimas atgaus prestižą, žmonės jį gerbs ir juo pasitikės.

Tik ką tada veiks Rūta Gajauskaitė ir kiti į ją panašūs, virkavę spaudoje, radijuje ir televizijos laidose, keikdami prof. Vytautą Landsbergį, kad jis tariamai nenuleido iš Seimo aukštybių desovietizacijos įstatymo? Tarsi žmogaus sąmonę būtų galima demokratinėje valstybėje įstatymais reguliuoti. Tarsi nematytume, kaip pavilioniai, terleckai, šurkai ir mazuroniai į savo liūną įtraukia neskaitančius, niekuo nesidominčius, blogai informuotus Lietuvos žmones.

Apkaltą socialdemokratams sužlugdžius, dar ilgai kapstysimės purvo ir netiesos liūne, kol vaikai paaugs, jaunimas subręs, tauta prabus ir sieks tiesos bei moralios politikos. Tik kaip žiūrės į akis savo vaikams ir vaikaičiams tie, kurie šiandien mulkina Lietuvos žmones ir apkaltą stengiasi sužlugdyti? Tiesa, gal paskutiniai įvykiai pakeis ir jų protus, gal jie supras savo atsakomybę prieš valstybę, prieš jaunąją kartą?

Mūsų vaikai ir vaikaičiai jau pradėjo suvokti, kas vyksta Lietuvoje ir kas yra kas. Tarp jaunimo moralinė revoliucija jau vyksta, raudonas melo ir neteisybės valktis nuo akių jau krinta. Tiesa pradeda nugalėti.

Paraiška moraliniam lūžiui buvo jaunimo pilietinė akcija prie Prezidentūros, o pats lūžis, manau, įvyko visai neseniai, Vasario 16-ąją. Jaunimas nori tiesos ir teisingumo. Be kita ko, ir istorinio teisingumo. Bet kokia neteisingumo apraiška sukelia jaunimo reakciją.

Šiais metais tokią reakciją sukėlė valdžios neteisingumas minint Vasario 16-ąją. Antri metai, atėję Vasario 16-ąją prie Signatarų namų, neišgirdome prof. V.Landsbergio balso. O juk jo vaidmuo atkuriant Lietuvos nepriklausomybę ir valstybingumą buvo svarbiausias! Lygiai toks pat, kaip Mindaugui, Didžiajam Lietuvos karaliui, įkuriant Lietuvos valstybę; toks pat, kaip aušrininkams, vadovaujamiems dr. Jono Basanavičiaus, jų įkvėpėjo ir organizatoriaus, atkuriant Lietuvos valstybę 1918 metais. Juk V.Landsbergis vadovavo dainuojančiai tautos revoliucijai, savo jautria muzikanto klausa išgirdęs laikmečio iššūkį. To niekaip nepaneigsi! Ir per valstybines šventes niekas neturi teisės jo nustumti, nustelbti, jo nuopelnus tautai ir valstybei menkinti arba pasisavinti! Kas uždraudė jam bendrauti su savo tauta Vasario 16-ąją? Prezidentas? Seimas? Vyriausybė? Savivaldybė? Ar dar kas nors? Mes turime tą žinoti ir įvertinti.

O Vasario 16-ąją dešimt tūkstančių jaunuolių susirinko į Katedros aikštę, dainavo patriotines dainas, tarp jų ir „Šaukiu aš tautą“ (B.Brazdžionio ž.). Visi tarsi iš vienos širdies.

Ar tai buvo reakcija į valdžios akciją? Palikime tai suvokti kiekvienam savaip. Svarbiausia, kad patriotinė jaunimo akcija buvo pratęsta ir Kovo 11-ąją Nepriklausomybės aikštėje, kurioje buvo paliudyta, kad jaunimas drąsiai ir ryžtingai perima Žalgirio dvasią iš Sąjūdžio dainuojančios revoliucijos. Tai – geras ženklas, kaip gaivus pavasario vėjo gūsis.

Tai tik pavasario ženklai. Tikrasis moralinis tautos atgimimas prasidės tada, kai tautiečiai pradės jausti pareigą savo tėvynei, savo valstybei, atsakomybę už jos likimą ir gyvens taip, tarsi Lietuvos likimas tik nuo jo vieno (ir kiekvieno!) priklausytų, matys tame savo gyvenimo prasmę. Tai – svarbiausia! Čia lemiamas žodis priklauso mokytojams ir tėvams.

Kita tautos moralinio atgimimo sudedamoji dalis – išmokti skirti gėrį nuo blogio, savo Žemės balsą nuo liūno balso.

Mūsų Žemės balsas – tai visų pirma tiesa ir teisingumas, mūsų tautos amžinosios vertybės: mūsų kalba, mūsų valstybė, mūsų kultūra, mūsų bendras likimas ir išlikimas. Kaip rašė prof. V.Landsbergis, tiesos balso priešprieša – tai liūno balsas: „…žmonės, suvilioti liūno balso, nesugeba atsispirti siūlymams ir patarimams (žinoma, už pažadamas jiems malones)… nedaryti skirtumo tarp gėrio ir blogio, neskirti, kur tvirta žemė, o kur liūnas, kur mūsų krantas, o kur pelkė ir klampynė“ (Landsbergis V. Kai sutarsime, joks liūnas neįsiurbs // Lietuvos aidas. 2000 02 17).

Šiandien liūno balsas Lietuvoje ypač garsus. Vyksta aršus psichologinis karas prieš Lietuvą, prieš tautą, prieš tiesą, prieš žmoniškumą ir moralumą. Vienoje barikadų pusėje – gerokai nusilpusi tautos valia, kitoje – grėsmingas, įžūlus, agresyvus, meluojantis, rėksmingas, kas žino, gal ir gerai apmokamas, svetimos valstybės interesams mūsų krašte atstovaujantis liūno balsas.

Tik aukštas tiesos ir prasmės skliautas gali sutelkti jėgas, numalšinti liūno aistras. Ir tik tada pasaulis vėl mus pamatys ir vėl mus pavadins, kaip ir tada, pirmaisiais atkurtos nepriklausomybės metais: Lietuva – vilties tauta.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija