Atnaujintas 2004 gegužės 5 d.
Nr.34
(1237)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Belaukiant gandrų...

Dailininkės Valerijos Medelinskienės
paveikslus apžiūri Klinikų medikai

Fotomenininkė Greta Skaraitienė
prie savo darbų

Leoną Grubinską (dešinėje)
sveikina panevėžietis
fotomeistras Saulius Saladūnas
Autoriaus nuotrauka

Pavasarį įprasta laukti sugrįžtančių gandrų. Gal gandrai atskris ne vieni?.. KMU Akušerijos ir ginekologijos klinika visuomet laukia atskrendančių gandrų ne vienų. Kad būtų jauku ne tik gandrams, bet ir pacientėms, būsimoms ir jau tapusioms mamomis, jų artimiesiems ir personalui, klinikos administracija stengiasi sukurti šiltą ir jaukią aplinką. Šiuo metu Akušerijos ir ginekologijos klinikoje veikia dvi personalinės parodos.

Fotomenininkė Greta Skaraitienė (dviejų mergaičių mama) klinikos koridorių sienas papuošė 20 autorinių fotografijų, kuriose linksmai, nuotaikingai ir net žaismingai atsispindi didysis gamtos slėpinys – vaikelio laukimas. Nuotraukos nuotaikingos, valiūkiškos, su akcentuotu tiek iš modelio – būsimos mamos, tiek ir fotografės atsakomybės. Pati fotomenininkė G.Skaraitienė nuotraukų idėją apibūdina kaip „žaidimą – pažaidimą“. Ji sako norėjusi parodyti, kad toks atsakingas, kartais net fiziškai skausmingas moters gyvenimo momentas kaip vaikelio laukimas gali būti žaismingas ir linksmas, o būsima mama – graži, patraukli... Fotomenininkė pasakojo, jog nuotraukų siužetus, situacijas, aplinką ir kostiumus kūrė pati, atsižvelgdama į modelio norą, nuotaiką, savijautą, net rūbų spintos turinį. Tik laikėsi nuostatos: nuotraukos turi būti retro stiliaus.

Dailininkės Valerijos Medelinskienės kūrinių paroda „Pamatai“ eksponuojama naujai įrengtame KMUK Gimdymo skyriuje. Iš šių dvylikos paveikslų negalėtum atspėti, kad dailininkė dirba nepilnamečių kolonijoje dailės dėstytoja. Paveikslai dvelkia mergaitiška šiluma, atvirumu, nuotaikomis, net spalvomis ir detalėmis.

Dailininkė V.Medelinskienė yra Lietuvos dailininkų sąjungos narė, anksčiau dirbo žurnalų vaikams redakcijose iliustratore, augina tris vaikus. Dailininkė pasakojo, kad sukurti šį paveikslų ciklą paskatino jos vaikų piešiniai, ypač jaunėlės. V.Medelinskienė yra iš tų menininkų, kurie tiki, kad grožis ir menas gali išgelbėti pasaulį. Dailininkė įsitikinusi, kad didesnės finansinės investicijos į vaikų meninį ugdymą gali sumažinti jaunimo nusikalstamumą. Net tuomet, kai tokia neatrasta meniška siela jau patekusi už nepilnamečių kolonijos sienų. Dailininkė pasakojo, kad visuomenei jau prasikaltę vaikai pakankamai noriai ir atvirai piešia. O jei kas būtų laiku užbėgęs jiems už akių, su spalvų palete rankose ir širdyje...

Gal ir nepakeis visuomenės dvi menininkės: fotografė ir dailininkė su autorinėmis parodėlėmis KMU Akušerijos ir ginekologijos klinikoje, bet šalia jų darbų laukti atskrendančių gandrų tapo jaukiau ir drąsiau.

Džiuljeta Kulvietienė

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija