Atnaujintas 2004 gegužės 14 d.
Nr.37
(1240)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Sunkiausias Europoje varpas
skambės Rusijoje

Žmonės liečia didžiausią
Rusijoje ir Europoje varpą
Sergijevo Pasade, kuris
netrukus bus užkeltas
į Šv. Trejybės ir Šv. Sergijaus
lauros ansamblio varpinę.
72 tonų varpas pirmą kartą
nuskambės per stačiatikių
Sekmines, gegužės 30 dieną
EPA-ELTA nuotrauka

Viename iš Rusijos vienuolynų, stebint dešimčiai tūkstančių tikinčiųjų, buvo iškilmingai pakabintas sunkiausias Europoje varpas. 72 tonų svorio varpas Sergijevo Pasado (buvusio Zagorsko), svarbiausio Rusijos dvasinio centro, Šv. Trejybės sobore pirmą kartą nuskambės per stačiatikių Sekmines, gegužės 30 dieną. Jo skambėjimas, esant palankioms sąlygoms, turėtų girdėtis už 100 kilometrų, tvirtina Rusijos spauda. Iš viso šeši varpininkai turės įtempti visas jėgas, kad išjudintų daugiau nei dviejų tonų svorio varpo šerdį.

Rusijai ne visados sekėsi su sunkiais varpais. Visų laikų sunkiausias varpas, 200 tonų Varpų varpas, suskilo Maskvos kremliuje XVIII amžiaus viduryje, taip ir nenuskambėjęs nė karto. Sunkiausias „veikiantis” varpas, anot žiniasklaidos, šiuo metu yra Kinijoje ir sveria 108 tonas.

Sergijevo Pasado vienuoliai be varpo gyveno septynis dešimtmečius. 1930 metais komunistai numetė 64 tonų varpą nuo varpinės ir sulydė jį. Rusijos Stačiatikių Bažnyčios įsitikinimu, varpų skambėjimas pasižymi mistinėmis galiomis ir gydančiomis savybėmis.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija