Atnaujintas 2004 gegužės 19 d.
Nr.38
(1241)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Akmuo ąžuolyno kūrėjams

Birutė NENĖNIENĖ

Akmuo ąžuolyno pakraštyje
primins idėjos pradžią
ir jos sumanytojus bei
pirmuosius vykdytojus;
centre – pačius pirmuosius
tris ąžuoliukus pasodinusieji
Vitalija ir Vitalijus Stepuliai

Šiemet sukanka penkiolika metų, kai Ožkabaliuose, daktaro Jono Basanavičiaus tėviškėje (Vilkaviškio r., Bartninkų seniūnija), pasodintas Tautinio atgimimo ąžuolynas. Jį per tris balandžio šeštadienius beveik 40 hektarų plote pasodino visos Lietuvos žmonės. Dabar čia švelnią žalumą skleidžia ir pirmąsias giles subrandina beveik septyni tūkstančiai medelių. Įvairiomis progomis ąžuolyne vis atrandama vietos vardiniams ąžuoliukams, čia ošia kelios giraitės, paliktos laukymėlės, ant vienos iš kalvų – vieta laužui, šventėms ir susibūrimams.

Šiemet balandžio paskutinįjį sekmadienį septintąkart čia atvyko beveik 40 Kovo 11-osios Akto signatarų su šeimų nariais. Vieni – pasigrožėti prieš prieš septynerius metus pačių pasodintais Signatarų giraitėje ąžuolėliais, kiti atvyko pirmą kartą ir norėjo pasodinti savąjį. Signatarų klubo prezidentė B. Valionytė griežtai perspėjo, jog negalima ąžuolo sodinti už neatvykusius parlamentarus. Už mirusiuosius leidžiama tai padaryti jų artimiausiems žmonėms. Šituo ąžuolynas Ožkabaliuose ir originalus, neturintis analogo pasaulyje.

Atskirame plotelyje ąžuoliukus pirmąkart sodino Nepriklausomos Lietuvos pirmosios vyriausybės nariai, buvę ministrai ir dabartinis sveikatos apsaugos ministras J.Olekas. Buvo pasodinti du ąžuolai, priminsiantys Lietuvos įstojimo į NATO ir Europos Sąjungą datas.

Pirmąkart prie signatarų prisijungė Rotary klubo nariai. Vilkaviškio rajono rotariečių prezidentas R.Sveikata, pasikvietęs nemažą būrį bičiulių ir iš kitų šalies vietų, siūlėsi pagelbėti ir ateityje prižiūrint ąžuolyną. Lietuvos maltiečių medžio pasodinti atvažiavo ir Maltos ambasadorius Baltijos šalims baronas Peteris fon Furstenbergas. Jis atrado laiko atvykti iš tuo metu Palendrių vienuolyne vykusių rekolekcijų maltiečiams.

Signatarų klubo prezidentė Marijampolės apskrities viršininkui A.Mitrulevičiui perdavė dovanų – Signatarų klubo naujai išleistų knygų apie mirusius signatarus J. Minkevičių, G.Ramoną ir Č. Kudabą. Signatarai jas dedikavo kiekvienai apskrities mokyklai ir bibliotekai. Buvo pasveikinta penkiasdešimtąjį gimtadienį mininti ir pirmąkart į Ožkabalius su dukrele Elenyte atvykusi signatarė N.Oželytė.

Sodinti ir pasižiūrėti medelių svečius iš muziejinės sodybos klojimo palydėjo Čyčkų saviveiklininkų dainos, šoko Bartninkų J.Basanavičiaus vidurinės mokyklos mažosios šokėjėlės.

Toje vietoje, kur prieš penkiolika metų buvo pasodinti pirmieji trys ąžuolai, signatarų rūpesčiu pastatytas paminklinis akmuo. Jame įamžintos sumanytojų ir pirmųjų sodintojų pavardės: V.Čapliko, A.Kepežėno, R.Krupicko, K. Labanausko,V. Markausko, V. Stepulio, R. Survilos.

Prie akmens ir prie laužo prisiminimus ir oficialias kalbas lydėjo Vilkaviškio kultūros centro etnografinio ansamblio „Sūduviai“ dainos. Signatarų klubo vardu buvo pagerbti ir pirmieji ąžuolyno sodintojai bei idėjos puoselėtojai, nuolatiniai ąžuolyno globotojai – Kėdainių ir Marijampolės urėdijų miškininkai. Ir šį kartą buvo pasodinta apie penkiasdešimt ąžuolų dvimečių elitinių sodinukų, kuriuos atgabeno Kėdainių miškininkai.

Renginyje dalyvavo ir kalbėjo ąžuolyno kūrimo pradininkai vilniečiai V. Stepulis, L. Klimka ir kiti. Jie pasidžiaugė žmonių rankų ir širdžių sukurtu stebuklu – bręstančiu Tautinio atgimimo ąžuolynu, kuris įkurtas ypač gražioje Sūdavos vietoje, tautos patriarcho tėviškės laukuose. Tai – didžiulis paminklas ateities kartoms, kurį reikia jėgų ir entuziazmo ne tik pasodinti, bet ir puoselėti, ginti nuo kenkėjų, nuolat prižiūrėti.

Vilkaviškio rajonas

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija