Atnaujintas 2004 gegužės 19 d.
Nr.38
(1241)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Lietuvos kariai kvietė švęsti kartu

Daukanto aikštėje, prie
Prezidento rūmų, Lietuvos
trispalvė iškilmingai
pakelta kartu su ES
ir NATO vėliavomis

Prie Krašto apsaugos
ministerijos veikė ginkluotės
ir technikos paroda, buvo
galima pasivaišinti
kareiviška koše
Mykolo Ambrazo
(ELTA) nuotrauka

Laikinasis Lietuvos prezidentas
Artūras Paulauskas sveikina
Lietuvos laisvės kovotojų tarybos
pirmininką Joną Čeponį (dešinėje)

Kalbasi mons. Alfonsas
Svarinskas ir Lietuvos
kariuomenės vadas generolas
majoras Jonas Kronkaitis
Jono Česnavičiaus nuotraukos

Pirmą kartą, minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, Lietuvos trispalvė sostinės Daukanto aikštėje, prie Prezidento rūmų, iškilmingai pakelta kartu su žydromis Europos Sąjungos ir NATO vėliavomis. Pirmą kartą šią dieną Lietuva šventė kaip visateisė Europos Sąjungos ir Šiaurės Atlanto sutarties narė.

Vėsoko, tačiau saulėto sekmadienio popietę į Daukanto aikštę, vėliavų pakėlimo ceremoniją, kur buvo išrikiuota Lietuvos kariuomenės garbės sargybos kuopa, Karo akademijos kariūnų būrys, su savo apygardų vėliavomis susirinko buvę partizanai. Šventėje dalyvavo ir Latvijos bei Estijos nepriklausomybės kovų dalyvių pasiuntiniai. Čia taip pat atvyko Lietuvos krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos kariuomenės vadovai, Seimo nariai, vilniečiai.

Susirinkusiuosius pasveikino laikinasis Lietuvos prezidentas Artūras Paulauskas. „Kariuomenė ir visuomenė yra dvi tikrosios seserys ar tikrieji broliai, vienos tautos ištikimi vaikai“, - citavo prieškario Lietuvos generolo Stasio Raštikio žodžius A. Paulauskas. Savo žodyje laikinasis valstybės vadovas prisiminė Kariuomenės ir visuomenės dienos istorines ištakas, ragino visada šią dieną prisiminti kritusiuosius ir galvoti apie Lietuvą. „Tai bus didžiausia dovana tiems, kurie už ją kovojo. Tai bus didžiausia pagarba tiems, kurie šiandien už ją pasirengę kovoti“, - sakė A. Paulauskas. Laikinasis Prezidentas taip pat padėkojo už „kariuomenės, visuomenės ir visų mūsų“ vienybę.

Tylos minute susirinkusieji pagerbė kritusių už Lietuvos laisvę atminimą.

Sostinės Daukanto aikštėje susirinkusiuosius taip pat sveikino krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Jonas Kronkaitis, Latvijos kariuomenės vadas viceadmirolas Gaidis Andrejas Zeibotas, Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos tarybos pirmininkas Jonas Čeponis.

Sekmadienį šventę šalies miestų ir miestelių gyventojams surengė visi Lietuvos kariuomenės daliniai. Kariniai daliniai atvėrė savo vartus tarnaujančių karių tėvams ir draugams, moksleiviams, plačiajai visuomenei. Kariškiai pakvietė susipažinti su savo buitimi, apžiūrėti ginkluotę, turimą karinę techniką, pasivaržyti įvairiose sportinėse rungtyse, pasiklausyti kariškos muzikos, paragauti kareiviškos košės.

Trečiąjį gegužės sekmadienį visuomenės ir kariuomenės suartėjimo diena būdavo švenčiama ir prieškario Lietuvoje. Dabar šią dieną taip pat prisimenami ir pagerbiami partizanai.

Pagal ELTA

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija