Atnaujintas 2004 gegužės 26 d.
Nr.40
(1243)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Šv. Kazimiero bažnyčioje -
dar du tapytojo
A. Kmieliausko paveikslai

Šv. Kazimiero bažnyčioje -
dar du A. Kmieliausko paveikslai -
„Mergelė Marija su Kūdikėliu
Jėzumi” ir „Neregio pagydymas”

400 metų jubiliejų švenčiančios Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios barokinis interjeras tapo dar puošnesnis - praėjusį sekmadienį šioje bažnyčioje pašventinti du nauji tapytojo Antano Kmieliausko paveikslai: „Mergelė Marija su Kūdikėliu Jėzumi” ir „Neregio pagydymas”. Šie paveikslai bus pakabinti bažnyčios šoninių altorių antrajame tarpsnyje.

Kaip sakė Šv. Kazimiero bažnyčios rektorius kun. Lionginas Virbalas, SJ, šiai bažnyčiai, per pastaruosius du šimtmečius praradusiai visus istorinius paveikslus ir skulptūras, A. Kmieliauskas 1993 metais nutapė keturis paveikslus: centriniam altoriui - „Kristaus Prisikėlimas”, „Šv. Kazimieras”, šoniniams - „Šv. Ignacas Lojola” ir „Šv. Andrius Bobola”, vaizduojančius į altorių garbę iškeltus jėzuitų ordino įkūrėją šv. Ignacą Lojolą ir Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje dirbusį šv. Andrių Bobolą.


Kada obelys nuometą meta

Gieda lekėtiškė
Violeta Belevičiūtė

Gegužės 16-ąją Plokščiuose (Šakių r.), Šventaduobėje, kaip ir kasmet gegužės viduryje, įvyko tradicinė giesmių ir poezijos šventė, į kurią susirinko gausus būrys ne tik plokštiečių, bet ir poezijos bei dainos mylėtojų iš įvairių rajono vietų.

Pirmasis renginyje kalbėjęs rašytojas Benjaminas Kondrotas papasakojo apie tai, kaip jis prieš 20 metų rašė knygą „Kūrėjų pėdsakais“, kurioje apžvelgė ir žymiausius Šakių rajono žmones, įmynusius gilias pėdas ne tik Zanavykijos, bet ir Lietuvos istorijoje. Nemažai vietos tada buvo skirta ir Plokščiams bei čia 1889-1899 metais gyvenusiam Petrui Kriaučiūnui, savo veikla šį miestelį išgarsinusiam Europoje. Tačiau tada nebuvo galima rašyti apie gyvus kūrėjus, todėl B.Kondrotas neseniai vėl ėmėsi „Kūrėjų pėdsakų“ ir šįkart žada išleisti kelis tomus apie iš įvairiausių Lietuvos regionų kilusius kūrėjus, ką nors sukūrusius žodžiu. Pirmasis naujojo leidimo „Kūrėjų pėdsakai“ kaip tik ir skirtas Suvalkijai, čia minima daug ir iš šių vietų kilusių kūrėjų.


Susitiko su knygos autore

Vienuolė Aldona Eugenija Kezytė,
ACJ, vepriškiams pristato
savo knygą
„Esame nenaudingi tarnai...“

Veprių Švč. Mergelės Marijos Rožančinės parapijos klebono kun. Bronislovo Gimžausko ir nevyriausybinės organizacijos „SOS-Vepriuose“ vadovo Romo Petro Šaulio kvietimu Veprių miestelyje lankėsi ir su visuomene susitiko knygos „Esame nenaudingi tarnai...“ autorė vienuolė Aldona Eugenija Kezytė, ACJ, lydima ukmergiškės „Caritas“ organizacijos vadovės Salomėjos Jasiūnienės.

Į susitikimą, vykusį Veprių seniūnijos salėje, po šv. Mišių bažnyčioje susirinko gausus būrys vepriškių. Viešnia papasakojo apie autobiografinės knygos „Esame nenaudingi tarnai...“ kūrimą. Knyga išleista 25 tūkstančių egzempliorių tiražu, dalis kurio pasirodė anglų kalba, nes to pageidavo užsienyje gyvenantys lietuviai.


„Gyvenęs ir mūsų gyvenimus”

Viktoras Rudžianskas

Vilkijos miesto bibliotekoje svarbiu įvykiu tapo kraštiečio rašytojo Viktoro Rudžiansko knygos „Gyvenęs ir mūsų gyvenimus” pristatymas. Tai esė apie kunigą ir poetą Ričardą Mikutavičių.

Šis renginys sutapo su paskelbta Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaite. „Bibliotekos yra ne tik svarbios, bet ir gyvybiškai reikalingos, būtinos atsinaujinančiai Lietuvos visuomenei. Džiaugiamės, kad knygų lentynas papildys dar viena knyga...“, - taip renginį pradėjo Vilkijos vaikų ir jaunimo teatro „Vizija” režisierė Irena Štilpaitė

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija