Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Pristatė vyskupų laiškus,
pagerbė žurnalistus

Kazimieras DOBKEVIČIUS

Arkivyskupas
Sigitas Tamkevičius
„Bažnyčios kronikos“
apdovanojimą įteikia
Tomui Viluckui
Ričardo ŠAKNIO
nuotrauka

Minint 38-ąją Pasaulinę visuomenės komunikavimo dieną, Kauno arkivyskupijos kurijoje surengta spaudos konferencija. Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius supažindino žurnalistus su gegužės 20 dieną Vilniuje vykusio Lietuvos Vyskupų Konferencijos plenarinio posėdžio nutarimais. Ganytojas pakomentavo Vyskupų Konferencijos kreipimąsi į tikinčiuosius, visus geros valios Lietuvos piliečius. Jis teigė, jog „prieš kiekvienus rinkimus atkreipiamas dėmesys, kad Katalikų Bažnyčia neremia nė vienos konkrečios partijos, koalicijos ar kandidato. Ganytojai išdėsto bendrus principus, į kuriuos dera atsižvelgti piliečiui krikščioniui. Deja, nemažėja visuomenės veikėjų ir jų įvaizdžio formuotojų, kurie bando pasinaudoti Bažnyčios, jos vadovų, dvasininkų autoritetu. Turime tiesiai pasakyti, kad politikų vizitai į klebonijas ir kurijas, fotografijos su vyskupais ar net Šventuoju Tėvu jokiu būdu nėra Bažnyčios paramos liudijimas. Mėginimai manipuliuoti Bažnyčia ir pamaldumo demonstravimas prieš rinkimus turėtų skatinti ypatingą rinkėjų atsargumą”.

Atskiras kreipimasis skirtas žemdirbiams. Mat kalbama esą ateityje gal teksią už deklaruotus pasėlius mokėti didelius mokesčius. Tokias melagingas žinias skleidžia blogai informuoti žmonės... Bet kokie gandai apie papildomus mokesčius ar kitus apsunkinimus neturi jokio pagrindo, sakė arkiv. S.Tamkevičius. Visi inteligentai, visuomenės veikėjai, valstybininkai kviečiami prisidėti prie šios problemos sprendimo, pagelbėti žemdirbiams pirmojoje kelio į europietišką gyvenimą atkarpoje.

Ganytojas pristatė Šventojo Tėvo laišką Pasaulinės visuomenės komunikavimo dienos proga tema „Medijos šeimoje: pavojus ir turtas“. Jame Šventasis Tėvas pripažįsta, kad komunikavimo priemonės gali daug duoti šeimai, tačiau gali atnešti ir žalos. Pasak arkiv. S.Tamkevičiaus, Lietuvoje, kaip žinoma, žiniasklaida ypač pasitikima, bet tuo pačiu tai ir įpareigoja labai atsakingai naudotis masinio komunikavimo priemonėmis, idant jos būtų panaudojamos asmenims ugdyti, tiesai bei gėriui puoselėti, žmonių bendrystei stiprinti. Arkivyskupas, cituodamas popiežių Joną Paulių II, pabrėžė, jog už tai atsakingi tiek ir valdantieji komunikavimo priemones, tiek ir patys tėvai, kurių pareiga – surasti išmintingą būdą, kaip žiniasklaida naudotis šeimoje.

Arkivysk. S. Tamkevičius „Bažnyčios kronikos“ fondo vardu apdovanojo keletą žurnalistų. Ganytojo teigimu, „šiais fondo apdovanojimais siekiama paskatinti žiniasklaidos darbuotojus savo darbu prisidėti prie gėrio skleidimo bei Evangelijos vertybių puoselėjimo. Tai, jog pasirenkame tik kelis – paprastai vieną katalikiškosios, antrą pasaulietinės žiniasklaidos – atstovus, dar nereiškia, kad nėra ir kitų, vertų pripažinimo bei padėkos, greičiau atvirkščiai“.

Šį kartą arkivyskupas apdovanojo Tomą Vilucką, gyvenantį Palangoje ir, nepaisant fizinės negalios, labai daug rašantį įvairiuose šalies leidiniuose. Ganytojas dėkojo jam „už nuoseklų Bažnyčios mokymo perteikimą katalikiškojoje spaudoje, už kūrybišką Evangelijos vertybių sklaidą specialiojoje bei elektroninėje žiniasklaidoje.

Antrąjį šių metų „Bažnyčios kronikos“ apdovanojimą arkivyskupas S. Tamkevičius įteikė „Veido“ žurnalistei Daliai Jazukevičiūtei už rašinius bioetikos klausimais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija