Atnaujintas 2004 gegužės 28 d.
Nr.41
(1244)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai

Visada žinojo savo šaknis

Arkivyskupo M.Reinio giminaitės
viešnagė Lietuvoje

Dr. Aldona VASILIAUSKIENĖ

Dr. A.Vasiliauskienė (kairėje)
dėkoja Vitai Audrai Reinytei
iš JAV už piniginę auką
Arkivyskupo Mečislovo
Reinio fondui

Dievo Tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardas vis dažniau sumirga katalikiškos spaudos puslapiuose. Tačiau mažai žinoma apie jo giminaičius. Šįkart ypatinga proga pakalbėti apie Audrą Vitą Reinytę, vyriausiojo Mečislovo brolio Izajošiaus vaikaitę, apsilankiusią Lietuvoje.

Po tėvo mirties ūkiu Madagaskare rūpinosi Izajošius (1864–1923), kuris, vedęs Grasildą Musteikytę (1886–1945), susilaukė trijų sūnų: Antano (1911–1981), Juozo (1913–1941 m. suimtas, išvežtas į Sibirą, ten greitai mirė) ir Jono (1917–1997). Pristatysime jauniausiojo Izajošiaus ir Grasildos sūnaus Jono, kurį arkiv. M.Reinys užrašų knygelėje vadina Jonuku (kad nemaišytų su broliu Jonu (1872–1942), šeimą, apie kurią žinių ir pateikė jau minėta Vita Audra Reinytė.


Vilniaus maestro

Bronius VERTELKA

Maestro Leonas Pranulis

Sostinės Arkikatedros Bazilikos didysis choras dažniausiai gieda Sumos metu sekmadieniais. Angeliškai tyrai skamba balsai. Lietuvos pagrindinių maldos namų chorui vadovauja iš Šakių kilęs maestro Leonas Pranulis.

Susistygavęs kolektyvas

Nuo 1991 metų L. Pranulio vadovaujamo choro gretose – per 70 dalyvių. Jauniausiam jų – apie 30, vyriausiam – 75 metai. Tarp choristų yra mokslinius laipsnius turinčių žmonių, menininkų, gydytojų. Nepaisydami žiemos oro permainų ir nebijodami tamsių vakarų, jie vyksta į repeticijas iš įvairių sostinės rajonų. Vykdamas į Vilniaus centrą, ne vienas choro dalyvis būna priverstas persėsti į kitą autobusą ar troleibusą. Choro vadovas L. Pranulis teigė, jog šie vilniečiai taip daro vedami vidinio poreikio, jie yra dvasingi ir dideli tokios veiklos entuziastai. Gana sudėtingas choro repertuaras. Didžiulis kūrybinis krūvis tenka nepažįstantiesiems natų. Pasikliaujantiesiems vien savo klausa tenka įdėti papildomų pastangų.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija